Bilgisayarın ve internetin kullanılmaya başladığı yıllardan itibaren, yazılım ve bilişim şirketleri de gelişmeye devam ediyor. Pek çok farklı yazılım şirketi, geliştirdiği uygulamalarla piyasada rekabet halinde. Farklı ihtiyaçlar için son kullanıcıya pek çok alternatif sunuluyor. Dünyanın en büyük yazılım firmalarından olan Microsoft ise, geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla rekabet anlayışını farklı bir boyuta taşıdı.
Yazılım firmaları arasında rekabet yoğunluğundan şirketler güvenlik konusuna büyük önem veriyor. Bill Gates ve Paul Allen tarafından 1975 yılında kurulan ve dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alan Microsoft da şirket gizliliği için çalışanların rakip firmaların yazılımlarını kullanmasını yasakladı.
GreekWire’da yer alan bir rapora göre Microsoft, çalışanları için bir yasaklar listesi yayınladı. Listede, Google Documents, Slack, Amazon Web Servisleri gibi uygulamaların yanı sıra, GitHub uygulaması da yer alıyor. GitHub, Microsoft’a ait olan, web tabanlı bir depolama uygulaması.
İşte GreekWire’ın Microsoft’un Slack ile ilgili dahili bir belgesinden edindiği bir bölüm:
Slack Free, Slack Standart ve Slack Plus versiyonları, Microsoft fikri mülkiyetini (IP) korumak için gerekli kontrolleri sağlamıyor. Bu çözüm yollarını uygulayan mevcut kullanıcılar, Microsoft işleriyle ilgili sohbet geçmişi ve dosyaları, aynı özelliklere, Office 365 uygulamalarına, arama ve görüşme işlevlerine sahip Microsoft Teams hizmetine taşımalı. Teams’in çalışma grubunuza sağlayabileceği ekstra özellikler hakkında daha fazla bilgi edinin. Slack Enterprise Grid versiyonu, Microsoft güvenlik gereksinimlerine uyumludur, fakat, rakip bir yazılımdan ziyade Microsoft Teams’in kullanımını teşvik ediyoruz.
Çalışanların birbirleriyle şirket içinde iletişimini kolaylaştıran bu uygulamaların kullanımını yasaklayan Microsoft, herkesin bilgileri şirket içeresinde tuttuğundan emin olmak istiyor.
Öte yandan, Microsoft tarafından bu durumun yalnızca güvenlikle değil, şirket itibarıyla da ilgili olduğu belirtiliyor. Bu nedenle yöneticiler, çalışanlarının Microsoft uygulamalarını kullanmasının önemli olduğunu vurguluyor.
Yasaklanan yazılım listesinde, yazım ve gramer hatalarını düzeltmek için kullanılan Grammarly de bulunuyor. Grammarly, kullanıcılara yazım konusunda kolaylık sağlarken kullanıcıların uygulamaya bastığı her tuşu kaydediyor.
Kaynak:1