Twitter hem ülkemizde hem de dünyada oldukça popüler bir sosyal medya platformu. Ancak dünyanın en zengin insanları listesinin üst sıralarında yer alan teknoloji girişimcisi Elon Musk’ın eline geçtikten sonra, kullanıcıların tepkisini çeken uygulamalarla gündemden düşmüyor. Hatırlayacağınız gibi Musk rekor bir ücretle Twitter’ı satın aldıktan sonra, platformda ücretli üyelik dönemini başlatmış ve sert eleştirilere maruz kalmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Elon Musk tarafından başta tweet görüntüleme olmak üzere platformdaki çeşitli özelliklere kullanım limiti getirildiği açıklanmış, tepki çeken uygulamadan daha sonra geri adım atılmıştı.
Kısacası dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan Twitter, son dönemde oldukça ilginç ve kullanıcıların hoşuna gitmeyen haberlerle gündemde. Haliyle Twitter benzeri farklı sosyal medya platformları da son günlerde hayli popüler. Bu doğrultuda Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını bünyesinde bulunduran Meta, “Twitter benzeri” yeni uygulamasının önümüzdeki günlerde kullanıma sunulacağını duyurdu: Threads. Detaylara birlikte bakalım.
Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Twitter, son dönemde tepki çeken uygulamalara gündemde
Özellikle Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldıktan sonra hayata geçirdiği veya geçirmeyi planladığı uygulamalar çok sayıda Twitter kullanıcısı tarafından tepkiyle karşılanıyor. Bu sebeple Twitter benzeri farklı sosyal medya platformları da son günlerde oldukça popüler.
Mastodon, Bluesky ve Truth Social gibi farklı platformlar, Twitter’a rakip olma iddiasında
Örneğin geçtiğimiz günlerde Twitter’a getirilen kısıtlamaların ardından Bluesky, “rekor sayıda trafik aldıklarını” açıkladı. Yani Elon Musk’ın tepki çeken uygulamaları devam ettikçe Twitter, kullanıcılarının önemli bir bölümünü rakip platformlara kaptırabilir. Denklemin içerisine Mark Zuckerberg’ün dâhil olduğu da düşünülürse, bu ihtimal çok da uzak değil…
Facebook ve Instagram gibi popüler platformları bünyesinde bulunduran Meta, Twitter benzeri sosyal medya platformunun önümüzdeki günlerde kullanıma açılacağını duyurdu
Mark Zuckerberg’e ait teknoloji şirketi tarafından geliştirilen platformun ismi ise Threads. Apple App Store’da da yerini alan platformun 6 Temmuz Perşembe günü kullanıcıların hizmetine sunulacağı ifade ediliyor. Bununla birlikte platforma dair bazı detaylar da açıklanmış durumda.
Threads, Twitter benzeri bir arayüze sahip
Bununla birlikte Meta, platformu “metin tabanlı sohbet uygulaması” olarak tanımlıyor. Ücretsiz olacağı ve paylaşım sayısında herhangi bir kısıtlama bulunmayacağı tahmin edilen platformun App Store’daki tanıtım yazısında “Threads, toplulukların bir araya gelerek bugün önem verdikleri konulardan yarının gündemini belirleyecek konulara kadar her şeyi tartıştığı bir yerdir.” ifadelerine yer veriliyor.
Threads de Meta şirketine ait diğer uygulamalar gibi cep telefonlarındaki konum ve internet arama geçmişi gibi pek çok veriye erişebilecek
Buna karşın Threads’in, Twitter için dişli bir rakip olabileceği ifade ediliyor. Bu beklentinin ardında yatan bazı makul gerekçeler var.
Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg, farklı sosyal medya platformlarındaki özellikleri kendi ürünlerine başarılı bir şekilde entegre etmesiyle tanınıyor
Örneğin Instagram’daki Reels özelliğinin TikTok’tan, hikâye özelliğinin ise Snapchat’ten esinlenilerek Instagram’a dâhil edildiği biliniyor. Bununla birlikte Meta, Twitter ile rekabete edebilecek maddi güce de sahip. Bu sebeple Threads isimli yeni platformun Twitter için oldukça sıkıntılı bir dönemin başlangıcına öncülük edebileceği belirtiliyor.
Öte yandan Meta’nın hâlihazırda popüler sosyal medya platformlarını bünyesinde barındırmasının getirdiği teknik olanaklar da, Musk- Zuckerberg rekabetinde Threads’i avantajlı konuma getirebilir.
Twitter’a rakip olma iddiasıyla kullanıcıların hizmetine sunulacak Threads, Instagram ile entegre bir şekilde çalışacak
Uygulama bu sayede dünya genelindeki milyonlarca Instagram hesabıyla eşleşebilecek. Böylece Threads, Twitter’ı tahtından etmek için çıktığı yolculukta diğer platformlardan farklı olarak “sıfırdan başlamak” zorunda kalmayacak.
Kaynak: 1