14 Mayıs’ta yapılacağı açıklanan cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin adayının hangi isim olacağı kısa bir süre öncesine kadar siyasetin birinci gündem maddesiydi. Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisinden oluşan ve “Altılı Masa” olarak da isimlendirilen Millet İttifakı bileşenleri, muhalefetin adayını belirlemek için mesai harcıyordu. Hatta 2 Mart’ta Altılı Masa, 12. toplantısını gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı adayı üzerinde uzlaşıya varıldığı, ismin ise 6 Mart’ta gerçekleştirilecek toplantının ardından kamuoyu ile paylaşılacağı ilan edilmişti. Ancak yıllardır aşina olduğumuz, “siyasette 24 saat çok uzun bir süredir” sözünün doğruluğu yaşanan olaylarla bir kez daha ispatlanmış oldu. Altılı Masa’nın en önemli bileşenlerinden İYİ Parti ittifaktan, Meral Akşener ise masadan ayrıldı!
Hem de ne ayrılık! Akşener, “ayrılık konuşmasında” ittifakın diğer bileşenlerini sert şekilde eleştirdi, bir dayatma ile karşı karşıya kaldıklarını ve bunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Altılı Masa’nın ortak cumhurbaşkanı adayı olduğu belirtilen Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı, CHP’li Ekrem İmamoğlu’na ve Mansur Yavaş’a da cumhurbaşkanı adayı olmaları için çağrıda bulundu. Tüm bu gelişmeler, siyaset alanındaki gündemin tamamıyla değişmesine neden olduğu gibi, yanıtlanmayı bekleyen pek çok yeni soruyu da ortaya çıkardı. İşte, bunlardan biri de “Akşener, masadan kalkmak için neden son ana kadar bekledi” sorusuydu. Detaylara birlikte bakalım.
Meral Akşener Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adaylığını Veto Etti! İYİ Parti Millet İttifakı’ndan Ayrıldı
Tüm Türkiye, uzun bir süredir altı muhalefet partisinin oluşturduğu “Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayını açıklamasını bekliyordu
Altılı Masa’yı ve Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin, “parlamenter sisteme dönüş” konusunda uzun bir süre önce uzlaşmaya vardığı biliniyordu. Ancak ittifakın cumhurbaşkanı adayı üzerindeki tartışmalar devam ediyordu. Bununla birlikte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, cumhurbaşkanı adaylığı söz konusu olduğunda muhalefet blokunda öne çıkan isimlerdi.
Altılı Masa, 2 Mart’ta Saadet Partisi ev sahipliğinde 12. kez toplanmıştı
Toplantının ardından 6 siyasi parti liderinin imzasıyla “cumhurbaşkanı adayı ve geçiş süreci yol haritası” üzerinde uzlaşıya varıldığına dair bir metin yayınlandı. Ayrıca ittifakın cumhurbaşkanı adayının 6 Mart’ta yani bugün kamuoyu ile paylaşılacağı ifade ediliyordu. Ancak Altılı Masa’nın bu kritik toplantısı sonrasında oldukça ilginç bazı gelişmeler yaşandı.
İYİ Parti Lideri Meral Akşener, Altılı Masa toplantısının ardından partisinin üst düzey isimleriyle görüşme kararı aldı
Öte yandan Akşener, partisinin il başkanlarını da Ankara’ya çağırdı. İYİ Parti koridorlarındaki bu hareketlilik, muhalefet cephesinde yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğuna dair ilk işaretti. Bu sırada CHP kanadında ise partililerin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu “tebrik ettiği” söyleniyordu. Yani Altılı Masa’nın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda uzlaşıya vardığı isim, Kemal Kılıçdaroğlu’ydu. Ancak masanın en büyük ikinci paydaşı, bu uzlaşıdan memnun değildi. İşte bu memnuniyetsizlik, Türk siyasi hayatında unutulmayacak olayların yaşanmasına neden oldu.
Akşener, üst düzey parti yöneticileriyle yaptığı görüşmenin ardından Millet İttifakı’ndan ayrıldıklarını açıkladı
Tarihe geçecek açıklamalarda bulunan Akşener, 5 muhalefet partisini de sert bir şekilde eleştirdi. Liderlerin, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda uzlaşıya vardığını ancak İYİ Parti olarak cumhurbaşkanı adaylığı için Mansur Yavaş veya Ekrem İmamoğlu isimlerini önerdiklerini belirtti. Önerilerinin dikkate alınmadığını ve bir dayatma ile karşı karşıya bırakıldıklarını ifade eden Akşener, “ayrılık konuşmasının” sonunda CHP’li iki belediye başkanına da cumhurbaşkanı adayı olmaları için çağrıda bulundu.
Meral Akşener’in son derece sert ayrılık çıkışı, siyaset sahnesinde şiddetli tartışmaların başlamasına neden oldu
İktidar cephesi, Altılı Masa’daki ayrılığı memnuniyetle karşılıyor, muhalefetin içerisine sürüklendiği kaos ortamı nedeniyle psikolojik üstünlüğü yeniden ele geçirmiş görünüyordu.
Bu beklenmedik ayrılık açıklaması, muhalefet seçmenlerini de ikiye bölmüştü. Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş’ın adaylığını isteyenler veya Kemal Kılıçdaroğu’nun adaylığını istemeyenlere göre Akşener’in çıkışı son derece yerindeydi. Bir kesim ise Akşener’in masadan kalkmasını büyük bir siyasi hata ve nezaketsizlik olarak değerlendiriyor, Akşener’e yönelik sert eleştirilerde bulunuyordu. Hatta Akşener’in muhalefetin kazanma şansını zora soktuğunu düşünenler bile vardı.
Muhalefet kanadında, bir yandan şiddetli tartışmalar devam ederken bir yandan da “ne olduğunun” yanıtı aranıyordu. Cevaplanması gereken onlarca soru vardı. Ekonomik kötü gidişat nedeniyle iktidara olan güven azalmış, deprem felaketinin ardından yaşanan yönetim krizi, iktidarın seçimlerdeki işini iyiden iyiye zorlaştırmıştı. Pek çok ankette muhalefet, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmaya yakın olan taraf olarak görünüyordu. Öyleyse bütün dengeleri değiştirebilecek bu ayrılık neden yaşandı, Akşener masadan neden kalktı?
Akşener’in masadan neden kalktığı sorusunun yanıtı belli. Daha önce de “kazanacak aday” çıkışıyla gündeme gelen Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan karşında bir zafer kazanamayacağını düşünüyor
Buna karşın Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu’nun anketlerde Erdoğan’ın önünde olduğunu ve seçime bu iki isimden biriyle gidilmesi gerektiğini dile getiriyor. Bununla birlikte Altılı Masa’nın kuruluş ilklerinden uzaklaştığını belirten Akşener, İYİ Partinin karşı karşıya kaldığı “dayatmanın” ardından masadan ayrıldıklarını ifade ediyor. Ancak tüm bunlar, Akşener’in “masadan ayrılmak için neden son ana kadar beklediğinin” yanıtını vermiyor.
Meral Akşener, masadan kalkmak için neden son ana kadar bekledi?
Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının 6 aydır belli olduğunu ifade eden Karar gazetesi yazarlarından Mustafa Karaalioğlu, “Akşener masadan kalkmak için neden son ana kadar bekledi” sorusunu gündeme getirdi. Karaalioğlu’na göre kritik soru “bir yönüyle siyaseten yanlış tutuma bir yönüyle de arkası kesilmeyen komplo teorilerine gönderme yapıyor.”
Karaalioğlu köşe yazısında, Akşener’in fevri ve duygusal davranarak, “kırgınlıkla” Masa’dan kalkmış olabileceğini ifade ediyor
Karaalioğlu’na göre –her ne kadar yaptığı şey yalnızca Erdoğan’a yarasa da- Akşener’in Erdoğan’ın hesabına bir tutum alması mümkün değil. Çünkü Karaalioğlu’nun ifade ettiği şekliye İYİ Parti tabanı keskin bir iktidar karşıtlığında birleşmiş bir kitle.
Karaalioğlu, Meral Akşener’in masadan kalkmakla kendisine veya muhalefete bir imkân oluşturmadığını da ifade ediyor
Aksine, hem kendisi hem de muhalefet adına sıkıntılı bir durumun ortaya çıkmasına neden oldu. Hatta İYİ Partinin büyüme planlarına da darbe indirdi. Bu nedenle Karaalioğlu’na göre siyasi tarihimizin unutulmaz olaylarından birisi olarak anılacak olan “çekilme kararı” ve “Akşener masadan neden son anda ayrıldı” sorusu, hem İYİ Parti liderine hem de muhalefete yük olmaya bir süre daha devam edecek.
Kaynak: 1