Küçük alışkanlıkların mental ve fiziksel sağlığımız üzerinde büyük etkileri olur. Kendimizi bazen yetersiz ve kötü hissedebiliriz, böyle zamanlar için size 7 önerimiz var. Kötü hissettiğiniz her zaman gelip bu yazıdaki önerilerinden birkaçını yapabilirsiniz. Bu maddeler kulağa basit gelebilir, ancak pratikte gerçekten zorlanabilirsiniz. Detayları birlikte inceleyelim.
1. Sabahları yürüyüşe çıkın
Sirkadiyen ritim, dünyanın kendi ekseni etrafındaki 24 saatlik yolculuğunun canlılar üzerindeki biyokimyasal, fizyolojik ve davranışsal ritimlerin tekrarıdır. Kısaca vücudumuzun biyolojik saati ya da 24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-uyanıklık döngüsü de diyebiliriz. Sirkadiyen ritmin bozulması tip-2 diyabet, bağırsak tembelliği, obezite, tansiyon gibi sıkıntılara neden olabilir. Bu doğal ritmi düzenlemek için günde en az iki saati dışarıda geçirmemiz gerekiyor. Sabahın ilk saatleri, günün kalanını belirler. Sabah 10’dan önce en az yarım saat boyunca dışarıda yürüyüş yapmak çok önemlidir. Ayrıca daha iyi uyumanıza da yardımcı olur.
2. Kötü günleri düzeltmeye çalışmayın
İyi günler olduğu kadar, kötü günler de hayatın bir parçasıdır. Bu kötü günleri düzeltmeye çalışarak enerjinizi boşa harcamayın. Bunun yerine bazen kötü hissedebileceğinizi kabul etmek mental sağlığınız için daha yararlı olacaktır. Kendinize karşı daha nazik olun ve beklentilerinizi düşürün. Ruh hali değişimleriniz yokmuş gibi davranarak aslında kendinizi manipüle ediyorsunuz. Bu durumlarda kendinize şefkatle yaklaşın çünkü herkes bazı günlerde kendini kötü hisseder. Mental sağlığınızı göz ardı etmeyin!
3. Duşta nefes egzersizleri yapın
Güne ılık bir duş olarak başlayın, duşun sonlarına doğru soğuk suyun altında bir dakika kadar bekleyin. Böylece enerjiniz yerine gelecek. Hazır duştayken suyu, vücudunuzda nasıl hissettiğinize odaklanın. Kullandığınız ürünlerin kokusunu fark edin ve nefes egzersizleri yapın. Burnunuzdan yedi saniye nefes alın ve 11 saniye ağızdan nefes verin.
4. Akşam yemeğini uykudan en az 3 saat önce yiyin
Uykudan hemen önce yemek yemek hem metabolizmanız hem de uyku düzeniniz için zararlıdır. İnsülin seviyelerinin uygun şekilde korunduğundan emin olmak için yatmadan en az üç saat önce yemek yiyin. Eğer çok acıktıysanız ve dayanamıyorsanız bir tabak yoğurt gibi hafif şeyler tercih edin.
5. Gece rutini oluşturun
Beyniniz rutinleri çok sever. Gece rutinleri birçok uzmanın sağlık felsefesinin temel taşıdır. Aynı zamanda uyumadan önce aynı şeyleri yapmak beyninize gece olduğunu ve artık yatma vaktinin geldiğini de hatırlatır. İsterseniz 15 dakika kitap okuyabilir, mum yakabilir ya da yoga yapabilirsiniz. Ayrıca yataktan kalktıktan sonra pijamalarınızı çıkarıp uyumadan önce tekrar giymek de beyninizin yatma zamanı ile günlük hayatı ayırmasına yardımcı olur. Böylece daha rahat uykuya dalarsınız.
6. Telefonunuzu yatağınızdan uzak tutun
Sabah erken kalkmakta zorlanıyor musunuz? Yatmadan yarım saat önce telefona bakmayı bırakın ve telefonunuzu uzak bir yere koyun. Böylece alarm çaldığında ister istemez ayağa kalkmak zorunda kalacaksınız. Ayrıca uyandıktan sonraki yarım saat boyunca da telefona bakmayı kesin.
7. Mükemmeliyet diye bir şey olmadığını kabul edin
Bu madde klişe gelebilir, her yerde duymuş olabilirsiniz. O zaman neden hala mükemmel olmaya çalışıyorsunuz? Bir şeyi ne kadar tekrar ederseniz beyninize o kadar oturur. O zaman bugün kendinize mükemmel olmamak için izin verin.
İlginizi çekebilir:
Hepimiz Yapıyoruz! Mental Sağlığımızı Olumsuz Yönde Etkileyen 6 Küçük Neden
Kaynak: 1