Ekim Ayı, Meme Kanseri Farkındalık Ayı olmakla bütünleşmiştir. Geçtiğimiz gün Twitter’da paylaşılan bir afiş ve sonrasında gelen tepkilerin giderek artması üzerine sizlere meme kanserinin ne olduğunu ve ne olmadığını anlatmak istedik. Umarım sizlere faydamız dokunur, iyi okumalar.
Meme kanseri ne değildir?
Çoğumuz bu afişi görmüş olabiliriz, ama eğer görmediyseniz buyrun. Çok fazla tepki topladığı için neyse ki kaldırıldı. Gelişmiş ülkelerde her yedi kadından birinde maalesef ki meme kanseri görülüyor. Eğer erken teşhis edilmediyse, meme kanserinde en etkili tedavi cerrahi müdahale ile yapılan tedavidir. Yani genellikle tümörün bulunduğu memenin veya memelerin ampute edilmesiyle sonuçlanıyor. Bu afişte, sağlığımız için ampute edilen memenin bir eksiklik olduğu iddia ediliyor. Ama biz sağlık için ampute edilen memenin, eksikliğe yol açmadığını göstermek istiyoruz.
Peki meme kanseri nedir?
Meme kanserine hangi etkenlerin sebep olduğu kesin olarak bilinmese de tıbbi açıklaması şudur;
“Meme kanseri, süt bezleri veya sütü meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücrelerden gelişiyor. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık oluşturan gen mutasyonu meme kanseri riskini artırıyor.Meme kanseri, memenin süt bezlerinde ve üretilen sütü meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücreler arasında, çeşitli etkenler sonucu kontrolsüz şekilde çoğalan ve başka organlara yayılma potansiyeli taşıyan hücrelerden meydana gelen tümöral oluşumdur.”
Meme kanseri nasıl erken teşhis edilir?
Maalesef ki meme kanseri olan her kadında gözle görülebilir etkiler olmuyor ve sadece mamografi incelemesiyle anlaşılabiliyor. Bu yüzden her kadının, yılda en az bir kere kontrollerini yaptırması doktorlar tarafından şiddetle öneriliyor. Meme kanserinde erken teşhis, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan, tamamen tedavi edilebilecek bir hastalıktır ve erken teşhisin bu kadar önemli olmasının sebebi de budur. Kadınların her ay evde elleriyle yapacağı kontroller, meme kanserinde erken teşhise olanak tanımaktadır.
Meme kanserinin belirtileri nelerdir?
Eğer memenizde veya koltuk altınızda ele gelen kitle, meme başınızdan akıntı, meme başınızda içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu, meme başı derinizde değişiklikler, meme cildinizde yara veya kızarıklık, meme cildinizde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler, memenizde büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik varsa doktorunuza başvurmanız gerekiyor.
Başta bahsettiğimiz afişe Twitter kullanıcılarından gelen bazı tepkiler:
1.
Eksik olan sensin #erhanyalur
— Queen of Dorlion (@eniznal1) October 16, 2018
2.
şu afişi hazırlayan erhan yalur hayatımda tanıdığım en densiz, en terbiyesiz, en halden anlamayan, en empati yoksunu, en eksik yaratık olabilirsin. asıl eksik sensin, aklın, empati duygun pic.twitter.com/EsVP7gHJNj
— zeynop (@bedtimemilk) October 17, 2018
3.
Meme kanserine dikkat çekmek icin yapılan bir afiş ancak bu kadar incitici olabilirdi. Ne demek "eksik"? Bir kadının kanser ile mucadelesinden sonra mecburan alınan memesi eksiklik değildir!
Eksik olan sizin zihniyetiniz. #erhanyalur pic.twitter.com/iccOpXkn8X— Yasemin (@yaseminyslova) October 16, 2018
4.
https://twitter.com/kserdardevrim/status/1052428478480601089
5.
Meme kanseri hayatta kalanıyım, ne hakla bana “eksik” olduğumu ima ediyorsun? Bu nasıl biz rezilliktir? Memen yoksa eksiksin diye meme kanseri afişi mi olur? pic.twitter.com/p3rbfVqFnT
— deniz yurdakul (@denizyurdakul) October 15, 2018
6.
Memlekette sakillik aldı yürüdü! Böyle bir rezalet olabilir mi? Mastektomi mağduru kadına eksik demek!. Hadsizlik! Saygısızlık! #erhanyalur çizmiş çirkin bir erkek bakış açısıyla! #inönüüniversitesitıpfakültesi birinci seçmiş utanmadan! Protesto ediyorum😡 pic.twitter.com/68q16ZsGI4
— Neslihan Tamyaman (@NslhnKT) October 16, 2018
7.
https://twitter.com/DlklcCansu/status/1052220902459539457
8.
https://twitter.com/aslicetinkayaa/status/1052206550788579328
9.
İnsanın bir organı, uzvu eksik olabilir. Yeter ki düşüncesiz, inceliksiz olmasın. #erhanyalur
— Gülgün Tuna (@GERCKDOSTLAR) October 16, 2018
Ve bunun gibi yüzlerce tweet… Siz neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.