Dünyada yer alan en güçlü ailelerden biri olarak tarihe geçen Medici ailesi İtalya’da yaklaşık 300 yıllık süren bir etkiye sahip olmuştur. Zenginliğin gücünü kullanarak Floransa’nın sayılı ailelerinden biri haline gelmeyi başarmışlardır. Etkileri İtalya’yı bile aşarak bütün Avrupa’ya yayılmış, kültürel ve politik değişimlere neden olmuşlardır. Peki tam olarak kimdir bu Medici ailesi? Gelin hep beraber 14. yüzyıla doğru tarihte bir yolculuğa çıkalım.
Medici ailesinin doğuşu
14. yüzyılda ortayan çıkan bu aile İtalya’da bankacılık yapıyordu. Politik olarak kendinden bahsettirmeleri ise 15. yüzyılın ilk yıllarına dayanıyor. O zamanlar geniş çapta başarı yakalayan bankalarında bulunan para sayesinde hem politikayı hem de kültürel anlamda Floransa’yı ve çok daha ötesini kontrol etmeye başladılar. En büyük etkilerinden biri de İtalya’da Rönesans’ın başlamasını sağlamaları oldu. Bu etki o kadar güçlü ki günümüzde bile hissedilebiliyor.
14. yüzyılda Floransa
Avrupa’da o zamanlarda zenginlik sahibi olmanın belli başları yolları vardı. Savaş, evlilik ve miras bu yollardan bazılarıydı. Aileden gelen zenginlik ve soyluluk dışında üçüncü faktörlerle bir güç haline dönüşmek oldukça zordu. Medici ailesi ise böyle bir dönemde ticaretle zenginlik ve sınıf kazanan tek aileydi. Peki tüm bunlar nasıl başladı? Medici ailesi Tuscan’dan günümüz Floransasına 12. yüzyılda taşındı ve toplumda kendilerine güçlü bir yer edindiler. Medici Bankası’nın kurulmasıyla aile hızla zenginleşti. Bunun başlıca nedeni ise bankanın müşterilerinin papa ve katolik kilisesi olmasıydı. Medici Bankası o kadar büyüdü ki Venedik, Geneva ve Roma’da başka şubeler de açıldı.
Medici’nin yükselmesi
Bankacılıkla uğraşan Medici ailesi işlerin büyümesiyle ve bankanın başındakilerin yaşlanmasıyla işlerini ailenin oğullarına devretti. Floransa’da bulunan neredeyse bütün tüccarları bağlayan bir sistem geliştiren Mediciler bu sayede güçlerini artırdılar. Bu yükselmeyle beraber bankanın Londra, Barselona, Milano gibi birçok şehirde şubeleri açıldı. Papa’nın Medici ailesine kilisenin ekonomisini yönetme hakkını vermesi de bu yükselmenin bir parçasıydı. Bankanın başında bulunan Medici ailesi üyesi Casimo aynı zamanda Floransa’da yönetimi de ele aldı. Ancak resmi olarak sıradan bir vatandaş kimliğini sürdürüyordu. Casimo’nun bu hızlı başarısı rekabet ettiği aileler tarafından hoş karşılanmadı ve sürgüne gönderildi. Sürgünden geri dönmeyi başaran Casimo bütün düşmanlarını saf dışı etmeyi başardı. Floransa’ya tekrar döndü ve yaklaşık 30 yıl boyunca tek başına burayı yönetti.
Medici ailesi ve sanat
Medici ailesinin bu kadar popüler olmasının bir diğer nedeni de sanata ve kültüre karşı yaptıkları yatırımlardı. Öyle ki, sanatı bile politik olarak kendi yanlarında kullanmayı başarmışlardı. Floransa, Medici ailesinden çok daha önce de Avrupa’nın önemli bir kültür ve sanat şehriydi. Cosimo ile beraber daha da zenginleşen bu aile, anlatılanlara göre Floransa’da 27 adet villaya sahipti. Medici ailesinden Lorenzo sanatı kullanarak kontrolü altına alma politikası doğrultusunda Leonardo Da Vinci, Botticelli ve Michelangelo gibi yüzyılın en iyi Rönesans ressamlarını yanında tutuyordu.
Medici ailesinin düşüşü
Cosimo ölünce yerini oğlu Piero aldı. Ancak Piero yaklaşık beş yıl sonra hayatını kaybetti. Ölümünden sonra halk artık kimin yönetici pozisyonunda olduğunu merak etmeye başladı. Piero’nun oğlu Lorenzo ise bankayı yönetme konusunda başarı yakalayamamakla beraber sadece 20 yaşındaydı. Mediciler, düşmanları tarafından alt edilmek isteniyor, Lorenzo ve kardeşini öldürmek isteniyordu. Ailete saldırı düzenlendi. Saldırı sırasında Lorenzo kaçmayı başardı ancak kardeşi hayatını kaybetti. Saldırıya katılanların dördü yakalandı ve idam ettirildi. Fakat bu, aileyi kurtarmak için yeterli değildi. Lorenzo’nun aile bankasına yeterince önem vermemesi nedeniyle banka kapandı. Alenin serveti de giderek azaldı. En sonunda ise Floransa halkı aile yöneticisini şehirden sürgün etti.
17. yüzyıl ve iflas
Medici ailesi tekrar güçlenmek üzere Lorenzo’nun oğullarından oluşan bir aileyle çıkagelir. Fakat 17. yüzyıla doğru ailede yeterince erkek aile üyesi olmaması ve iflas onları zora sokmaya yeter. Hastalıklardan dolayı Floransa halkının yarısı hayatını kaybeder ve kalanlar da başka yerlere göç eder. Bu zor dönemde gelen Medici ailesi yöneticiler ise ataları gibi sanata önem vermekten uzaktır. 1737 yılında hayatını kaybeden son erkek aile üyesiyle 300 yıllık Medici aile gücü ve yönetimi sona ermiştir. Medici ailesinin yerini ise köklü bir Avrupa ailesi olan Hapsburg- Lorraine alır. Fakat, Medici ailesinin mirası bugün bile etkisini devam ettiriyor.
Medici ailesinin mirası
Günümüze kadar gelmeyi başaran miraslarının temel nedeni mimariye ve sanata önem vermelerinden gelmiştir. Vatikan’ın gözde bazilikası Saint Peter’s Basilica ve Floransa’nın sembolik katedrallerinden biri olan Santa Maria del Fiore bu mirasın yapıları olarak günümüze kadar uzanır. İtalya’nın ünlü ressam ve heykeltıraşlarından olan Michelangelo, Leonarda da Vinci ve Machiavelli gibi isimlere de sponsorluk yapmışlardır. Zenginliklerini kullanarak Floransa’yı Rönesans’ın merkezi haline getirerek Avrupa genelinde kültürel bir zenginliğe imza atarlar. Bu kadar büyük çaplı bir etki ve kültürel gelişme insanlık tarihinde ancak Antik Yunan’la kıyaslanabilir.
Kaynak 1