Günümüzden uzun zaman önce yaşayan insan topluluklarına ait mitolojiler onların yaşam biçimleri, düşünce ve inanç sistemleri hakkında önemli ayrıntılar, paha biçilmez bilgiler barındırıyor. Bununla birlikte kadim mitolojiler dikkatli bir şekilde incelendiğinde iyilik ve kötülüğün, tanrıların ve korkunç canavarların bir arada var olduğu görülüyor. Elbette köklü bir geçmişe sahip olan Türk mitolojisinde de bu durum açık bir şekilde gözlenebiliyor. Yani Türk mitolojisi de tanrılar ve iyi ruhlar kadar korkunç canavarlara ve tehlikeli ruhlara ev sahipliği yapıyor. İşte onlardan en dikkat çekeni ve belki de en korkunç olanı ise Meçkey adı verilen kötücül varlık.
Meçik ve İlgeç gibi isimlerle de anılan bu tuhaf yaratık Batı kültüründen aşina olduğumuz vampirlere bir hayli benziyor. Ancak sahip oldukları bazı güçler ve tüyler ürperten görünümleri Türk mitolojisinin kanla beslenen bu yaratıklarını Batı’nın şık vampirlerinden çok daha korkutucu hale getiriyor! Gelin, kadim Türk mitolojisinin en korkunç vampiri Meçkey nedir, birlikte bakalım.
İlginizi çekebilir:
Umay’dan Kayra Han’a: Türk Mitolojisinde Tanrılar, Tanrıçalar ve Yaratılış Hikayeleri
Türk Mitolojisinde Kötülüğün Efendisi: Yeraltı Tanrısı Erlik Han
İyi ve kötü, tanrılar ve korkunç canavarlar, Türk mitolojisinde de diğer mitolojilerde olduğu gibi bir arada yer alıyor
Çoğunlukla Batı kültüründen aşina olduğumuz vampirler ise Türk mitolojisindeki en kötü yaratıklardan biri
Türk mitolojisinde Obur, Yalmavuz ve Albastı gibi her biri farklı özelliklere ve görünüşe sahip çok sayıda vampir var. İşte Meçkey isimli korkunç yaratık da kadim mitolojideki vampirlerden biri.
İlgeç ve Meçik gibi isimlerle de anılan Meçkeyler, temel özellikleri bakımından Batı kültüründeki vampirlere bir hayli benziyor
Çünkü bu tuhaf yaratıkların temel besin maddesi, insan kanı! Ancak diğer özellikleri Meçkeyleri Batı’nın şık vampirlerinden çok daha korkutucu hale getiriyor!
Mitolojiye göre hayatta olduğu zaman kötülükler yapan ve özellikle de cinayet işleyen insanlar, öldükten sonra ölüler diyarından kovuluyor ve bir Meçkey olarak diriliyor!
İnsanların kanı ve iç organlarıyla beslenen Meçkeyler genellikle yaşlı bir kadın gibi görünüyor. Mezarlıklar ve ormanlık alanlar ise Meçkeylerin doğal avlanma alanları. Bununla birlikte kendilerini gizlemek konusunda oldukça mahir olan bu yaratıklar insanların arasında da rahat bir şekilde dolaşabiliyor. Bu sayede diledikleri insanları kaçırabiliyorlar veya insanlara saldırabiliyorlar!
Meçkeylerin, mitolojinin en korkunç ve tehlikeli yaratıkları içerisinde yer almasına sebep olan özellikleri yalnızca insanların kanı ve iç organlarıyla beslenmeleri değil
Bu kötücül varlıklar at binmek ve silah kullanabilmek gibi yetenekler de sahip. Hedefindeki insanların bedenini ele geçirmek de Meçkeylerin sahip olduğu ilginç özelliklerden biri. Ayrıca bu kan emici yaratıkların salgın hastalıklar yaydığına da inanılıyor!
Meçkeyler hakkındaki bir başka anlatı ise onların öldükten sonra dirilen, bedensel varlığa sahip yaratıklar olmadığını ileri sürüyor
Bu anlatıya göre yaşayanlar dünyasına geri dönen şey ölen kişinin deforme olmuş bedeni değil, ruhu. Öte yandan bu anlatıda Meçkeylerden gündüzleri tehlikesiz ancak geceleri insanları avlayan kötücül varlıklar olarak söz ediliyor.
İnanışa göre Meçkeyleri sıradan insanlarda ayırmak hiç kolay değil
Çünkü bazı anlatılarda bu yaratıkların istediği canlının kılığına girmek gibi bir yeteneğe sahip olduğundan bahsediliyor. Bu nedenle de Meçkey, Türk mitolojisindeki en tehlikeli kötü varlıklardan biri olarak kabul ediliyor.
Buna karşın mitolojiye göre Meçkeylerden kurtulmak mümkün! Bunun için ise yaşadığı dönemdeki kötülükleri nedeniyle Meçkey olarak dirileceğinden şüphe duyulan bir kişinin başı ile bedeninin farklı yerlere gömülmesi gerekiyor.