Maurice Tillet isimli Fransız güreşçi oldukça ilginç bir yaşam öyküsüne sahip. 1940’lı yıllarda kendisine görkemli bir güreş kariyeri inşa eden bu adam, nadir görülen bir hastalık nedeniyle çok sevdiği bu spordan uzaklaşmak zorunda kaldı. İki ağır sıklet şampiyonluğunun yanında dünya çapında bir şöhrete sahipti. Tillet’in güreş kariyeri her ne kadar hayranlık uyandırıcı olsa da ölümünden sonra hem kariyeri hem de kendisi unutuldu. Ta ki Shrek isimli sevimli bir dev 2001 yılında beyazperdede insanların karşısına çıkana kadar. Filmi görenler ve Tillet’i daha önceden tanıyanlar, aradaki benzerliği rahatlıkla fark edebilmişlerdi. Böylece Fransız güreşçi, gerçek Shrek olarak ölümünden yıllar sonra yeniden hatırlanır hale geldi. İşte Maurice Tillet hakkında bilmeniz gerekenler…
Maurice Tillet 1904 yılında Rusya’da dünyaya geldi
Maurice Tillet, oldukça güzel bir bebekti. Bu nedenle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde “melek” lakabıyla anılır oldu. İlerleyen yıllardaki güreş kariyerinde de “Fransız Meleği” olarak isimlendirilecekti. Tillet, bir mühendis olan babasını çok küçük yaşta kaybetti. Bu nedenle öğretmenlik yapan annesi onu tek başına büyütmek zorunda kaldı. Ancak Rusya’daki Bolşevik Devrimi sırasında ortaya çıkan karışıklıklar nedeniyle Tillet ve annesi Fransa’ya dönmek durumunda kaldılar. İkili Fransa’nın Reims şehrinde yaşamaya başladı.
17 yaşında bütün yaşamını değiştirecek bir hastalığa yakalandı: Akromegali
Elleri ve ayakları sebebi anlaşılmaz bir şekilde şişiyordu. Yapılan kontrollerin ardından Tillet’in “akromegali” isimli bir hastalığa yakalandığı ortaya çıktı. Bu hastalık, hipofiz bezlerinde oluşan bir tümör nedeniyle ortaya çıkıyordu. Bu tümör, vücuttaki büyüme hormonun aşırı salgılanmasına ve kişinin tüm vücudunu ve fiziksel özelliklerini değiştiriyordu. Hastalığın bütün etkileri kısa sürede Tillet üzerinde de ortaya çıktı. Akromegali hastalığı onun adeta bir dev haline gelmesine neden oldu. Ancak geçirdiği bu sıra dışı değişim ve zorlu koşullar onun yaşam ile bağına herhangi bir zarar vermedi.
Toulouse Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamladı. Ancak hiçbir zaman hukuk alanında çalışmak istemedi
Bunun yerine Fransız ordusuna yazıldı. Fransız donanmasında 5 yıl boyunca mühendis olarak çalıştı. 1937 yılında Singapur’a gitti. Burada tanıştığı Karl Pojello isimli adam, Tillet’in yaşamını değiştirecekti.
Kendisi de bir güreşçi olan Karl Pojello, Tillet’i güreşçi olmaya ikna etti ve ikili Fransa’ya döndüler
Hastalığı iyice ilerleyen ve gerçek anlamda bir deve dönüşen Tillet, Fransa’da güreş antrenmanları yapmaya, güreşin inceliklerini öğrenmeye başladı. Ancak tam da bu dönemde başlayan II. Dünya Savaşı, Tillet’in yaşamında yeni bir sayfanın açılmasına neden oldu. Güreşçi dev, 1939 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek zorunda kaldı.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Paul Bowser isimli organizatörün Tillet’i fark etmesi uzun sürmedi
Kısa süre içerisinde Tillet’in bir yıldız olarak tanıtıldığı güreş müsabakaları organize edildi. Fransız güreşçi, bu organizasyonlardaki başarısı sayesinde giderek popüler hale geldi. Arka arkaya kazandığı güreş müsabakaları, “Fransız Meleği” efsanesinin doğmasına neden oldu. 19 ay boyunca çıktığı bütün müsabakalardan galip ayrıldı. Fransız Meleği, 1940 yılında Dünya Ağır Sıklet Güreş Şampiyonu unvanını eline geçirdi. 1942’de Kanada’nın Montreal şehrinde düzenlenen turnuvada da zirveye çıkarak bu unvana bir kez daha sahip oldu. Fransız Meleği, 1944 yılına kadar sayısız müsabaka ve pek çok unvan kazandı. Artık sadece Fransız Meleği olarak değil, “Durdurulamaz” olarak da anılıyordu.
1944 yılından sonra Tillet’in kariyeri pek de iyi gitmedi. Ayrıca “melek” lakabını kullanan pek çok kötü güreşçi ortaya çıktı
Bu taklitçiler, Tillet’in saygın ismine büyük zarar verdiler. Bütün bunların sonunda bir zamanlar bütün rakiplerinin kalbine korku salan Durdurulamaz, Fransız Meleği Maurice Tillet, “Güreşin En Çirkin Adamı” olarak isimlendirilir oldu.
1953 yılındaki son karşılaşmasında İngiliz güreşçi Bert Assirati ile mücadele etti ve kaybetti
Hem kariyeri hem de sağlığı giderek kötüleşen Maurice Tillet bu yenilgiden sadece bir yıl sonra 1954 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde hayatını kaybetti. Fransız devin hem görkemli kariyeri hem de sıra dışı görünümü kısa sürede unutuldu.
2001 yılında vizyona giren Shrek isimli animasyon filmi, Fransız devin yeniden hatırlanmasını sağladı
Filmin yapımcıları, Shrek’in esin kaynağı hakkında herhangi bir açıklama yapmadılar. Ancak iki karakter arasındaki inanılmaz bir benzerlik vardı! Bu benzerlik, Tillet’in öldükten yıllar sonra yeniden hatırlanmasına ve “Gerçek Shrek” olarak isimlendirilmesine neden oldu. Yalnızca 50’li yaşlarında hayatını kaybeden güreşçi, bu kısa ömründe Melek, Fransız Meleği, Durdurulamaz, Dünya Ağır Sıklet Güreş Şampiyonu, Güreşin En Çirkini ve Gerçek Shrek gibi oldukça sıra dışı unvanlara sahip oldu…
Kaynak: 1