Dünya üzerindeki pek çok ulus evrensel bir insanlık kültürünü paylaşıyor. Ancak her ulusun kendine özgü gelenekleri ve kültürü var. Üstelik modern toplumdan izole halde yaşayan toplulukların gelenekleri ve kültürleri, modern dünyada yaşayan pek çok insan için oldukça ilginç! İşte, Kenya ve Tanzanya’nın belirli bölgelerinde yaşayan “Masailer” de oldukça ilginç gelenekleri olan bir topluluk. Masai kabilesi, uzun zamandır modern dünyadan izole bir yaşam sürdürüyor. Üstelik kendilerine has kültürlerini nesilden nesile aktararak geleneklerini yaşatmaya devam ediyorlar.
Masai kabilesi, yaşam tarzlarından inanç sistemlerine kadar modern insan için algılaması oldukça güç olan pek çok geleneği uzun yıllardır devam ettiriyor. Örneğin Masai kabilesinde her erkek çocuk yetişkinliğe adım atabilmek bir aslan öldürmek zorunda! Veya yaşamını kaybeden kabile üyeleri, toprağa zarar verecekleri endişesiyle gömülmüyor! Ancak bu kabilenin en ilginç geleneklerinden bir tanesi ise “tükürmek!” Tükürmek, Masai kabilesi için pek çok iyi niyet dileği barındırıyor. Bu sebeple kabile üyelerinin önemli ve gerekli anlarda birbirlerine tükürmeleri son derece sıradan bir şey. İşte, bütün dünyanın aksine, tükürmenin bir iyi niyet ve sevgi gösteresi olarak kabul edildiği Masai kabilesi hakkında bilmeniz gerekenler…
Doğu Afrika’nın en köklü topluluklarından biri olan Masai kabilesi, yarı göçebe bir yaşam sürdürüyor
Bu sebeple, göçebe yaşamın toplumsal etkileri, kabile içerisinde de rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Masai kabilesindeki insanların yaşamı, sözlü yasalar tarafından belirleniyor. Üstelik toplumsal yaşamda herhangi bir cezalandırma sistemi bulunmuyor. Kabile üyeleri arasındaki anlaşmazlıklar, birbirlerine hayvan hediye etme gibi farklı çözümler ile gideriliyor. Ayrıca Masai kabilesi, Afrika’nın diğer pek çok yerel topluluğunda olduğu gibi ataerkil bir yaşam biçimine sahip. Masailer, kendi yerel dilleri olan Maa dilini konuşuyorlar. Ayrıca Kenya ve Tanzanya’nın resmi dilleri olan İngilizce ve Swahili de kabile içerisinde konuşulan dillerden.
Masailer, çift kişilikli bir tek tanrıya inanıyorlar
Bu yöresel Afrika dinindeki Enkai isimli tanrı aynı anda hem iyiliği hem de kötülüğü temsil ediyor. Siyah renk, Enkai’nin iyi tarafını, kırmızı renk ise kötü tarafını temsil ediyor. Bu sebeple, kırmızı ve siyah kabile üyeleri için son derece önemli. Buna bağlı olarak çoğunlukla kırmızı ve siyah renkli kıyafetler giyiyorlar. Bu yerel kıyafetlere ise “Shuka” adı veriliyor. Öte yandan Shuklar, Masailer için oldukça önemli bir geçim kaynağı. Çünkü Masailer, modern dünyadan kendilerini yakından tanımak için gelen insanlara bu özel kıyafetleri satarak para kazanıyorlar. Masai kabilesinin inanç sisteminde yer alan bir diğer önemli unsur ise “Laibon” ismi verilen din adamları! Laibonlar, kabilenin kutsanmasından ve korunmasından sorumlu! Ayrıca, şifacılık ve kâhinlik gibi vazifeleri de üstlenmiş durumdalar. Laibonlar, kabilenin doğa ile ilişkisi açısında da oldukça önemliler! Çünkü “yağmur yağdırmak” da Laibonların görevi.
Masailerin tükürmek üzerindeki düşünce ve davranışları, kabilenin modern dünya tarafından bilinir hale gelmesini sağlıyor
Çünkü modern toplumların çoğunda tükürmek, hoş bir davranış olarak kabul edilmiyor. Hatta çoğu durumda bir insana tükürmek, saldırgan bir davranış olarak değerlendiriliyor. Ancak Masai kabilesi söz konusu olduğu zaman tükürmek modern toplumlardakinden çok daha farklı bir anlama geliyor. Çünkü Masailer, bir başkasına tükürmeyi saygı ve iyi niyet işareti olarak değerlendiriyorlar! Hatta selamlaşırken ve vedalaşırken de tükürüyorlar! Masailer düğünlerden ve anlaşmalardan önce birbirlerine tükürerek iyi niyetlerini göstermiş oluyorlar! Elbette kabile içerisinde yeni doğan bir bebek de bu ilginç gelenekten nasibini alıyor. Bebeğin ailesi ve ailesinin arkadaşları, yeni doğan bebeğe şans dilemek için tükürüyorlar! Bu eski ve ilginç gelenek uzun yıllardır devam ediyor. İyi niyet ve saygı göstergesi olarak tükürme geleneği, Masailerin modern dünyada popülerliğini artıyor…
Kaynak: 1