Kısaltmalar çoğu zaman bize zaman kazandırır. Konuşurken, yazarken eğer toplum tarafından da kabul görmüşse genelde kısaltmaları kullanırız. Mesela uzun uzun “Türkiye Büyük Millet Meclisi” yazmak yerine, genelde TBMM yazıp geçeriz. “Kilometre” yerine “km” ya da “İngilizce” yerine “İng.” veya “doktor” yerine “Dr.” gibi… Ama bazı kısaltmalar artık o kadar markalaşmıştır ki açılımını sorgulamayız. Öğrendiğimizde küçük çaplı bir beyin yanması geçirebiliriz. İşte çoğu kişinin açılımını öğrendiğinde beyinlerini yakan bazı kısaltmalar…
ASPAVA’nın açılımı
ASPAVA, Ankara çıkışlı ve İstanbul, Antalya gibi pek çok şehirde de yer alan bir kebapçı zinciri. Açılımı ise tam olarak şu: Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin
AKBANK’ın açılımı
Akbank, Türkiye’nin en büyük bankalarından ve en yer edinmiş markalarından biri. Hâl böyleyken bir açılımı var mı diye düşünmemiş de olabiliriz. Akbank temelinde Adana çıkışlı bir banka. “AK”ın pamuk beyazını çağrıştırdığı için seçilmiş olduğu düşünülse de, çok büyük bir kesim bunun açılımının aslında “Adana’daki Kayserililer”den geldiğini savunuyor. Yani “Adana’daki Kayserililerin Bankası” veya “Adana-Kayseri Bankası” gibi bir açılımı olduğu düşünülüyor. Markanın kuruluş geçmişindeki Adanalıların ve Kayserililerin yoğunluğu ve katkıları da bu iddiayı daha da gerçekçi kılıyor.
NURUS’un açılımı
NURUS Mobilya, lüks ofis malzemeleri üreten üst segment bir marka. Kulağa hoş gelen NURUS’un açılımının ne olduğu ise firmanın resmi web sitesinde açıkça belirtilmiş: NURETTİN USTA. Kurucusunun adının ilk üç harfi olan “NUR” ve unvanının ilk iki harfi olan “US” birleşmiş ve NURUS olmuş.
RODİ’nin açılımı
RODİ bir tekstil firması. Açılımı ise “Ramazanoğulları Dikim İşletmeciliği”. Çok düşünmeye gerek yok değil mi?
ENKA’nın açılımı
ENKA, Türkiye’nin en büyük inşaat firmalarından biri. Şarık Tara ve Sadi Gülçelik tarafından kuruldu. Bu iki kişiden biri “enişte”, diğeri ise “kayınbirader” idi. O hâlde enişteden “EN”i ve kayınbiraderden de “KA”yı alıp birleştirmekten daha mantıklı bir yol da yoktu marka ismi için. Evet, ENKA “Enişte – Kayınbirader” kelimelerinin kısaltılmışıdır.
NTV’nin açılımı
Türkiye’nin ünlü haber kanallarından biri olan NTV’nin açılımı “Nergis TV”dir.
YUMATU’nun açılımı
İsmi Uzakdoğu esintileri taşıyan ve 90’larda efsaneleşen YUMATU markasının açılımı tam olarak şudur: Yusuf-Mahmut-Tuncer…
DYO’nun açılımı
Ünlü boya firması DYO’nun açılımı tam olarak “Durmuş Yaşar ve Oğulları”dır.
ALFEMO’nun açılımı
“Ali Feyzullah Mobilya”yı kısaltarak ALFEMO’ya ulaşabilirsiniz.
MUDO’nun açılımı
Avrupa’dan gelme gibi duran MUDO’nun açılımı da kurucularının isimlerinde gizli: Mustafa Taviloğlu ve Doğan Gürün’ün isimlerinin ilk hecelerine bakın.
MADO’nun açılımı
Gerekirse içinde menemen de yiyebildiğiniz dondurma zinciri MADO’nun açılımı: Maraş Dondurmacısı…
RAMSEY’in açılımı
Remzi Gül’ün kurucusu olduğu Ramsey’in adı, Remzi isminden geliyor. Ramsey’i İngilizce bir kelime gibi okumaya çalışırsanız, gizli şifreye de ulaşacaksınız.
DİMES’in açılımı
“Diren Meyve Suyu”… Şaka değil. Bu markanın kurucusu Mustafa Vasfi Diren’dir. Marka ismi de bu şekilde “Diren Meyve Suları”nın kısaltmasıdır.
HAPPY MOON’S’un açılımı
Kısaltma değil de, bu sefer de kelime oyunu gizli bu markada. Sahibinin soyadı “Aymutlu”. Yani “mutlu ay”; yani “Happy Moon’s”…
OSSE’nin açılımı
Yine 2 ortaklı bir markadan bahsediyoruz. Birinin adı Osman, diğerinin adı Sezai. Yani OSSE…