Gıda ürünlerinden seyahatlere, giyim ürünlerinden kozmetiğe kadar pek çok ürünlerde belirli markaları tercih ediyoruz. Peki günlük yaşantımızda sıklıkla tercih ettiğimiz bu markaların nasıl ortaya çıktığını, onlara isimlerini kimlerini verdiğini merak ettiniz mi hiç? Bu dev şirketlere isimlerini veren insanlar gerçekte neye benziyorlar? Barbie bebeğe gerçek bir kadının adı verildi, Knorr markasının ismi ise Carl Heinrich Knorr’dan geliyor. İşte 10 ünlü markaya isimlerini veren kişiler ve hikayeleri.
Knorr
Bu marka 1838’de Carl Heinrich Knorr tarafından kuruldu. Başlangıçta kahve endüstrisine hindiba tedarik ediyordu. Daha sonra kurucu Knorr, sebze ve baharatları kurutmaya başladı. 1873’te ise neredeyse tüm Avrupa kıtasında hazır çorba ürününü piyasaya sürdü.
Harley Davidson
Motosikletleriyle tanıdığımız bu marka; 4 genç adam tarafından kuruldu. William S. Harley ve çocukluk arkadaşı Arthur Davidson, 1901 yılında küçük bir motor modeli üzerinde çalışmaya başladıklarında, dev bir şirkete sahip olacaklarını bilmiyorlardı. Daha sonra, William ve Walter Davidson da çalışmalara katıldı. Bildiğimiz Harley-Davidson’ın ilk prototipi, Davidson ailesinin arka bahçesindeki bir kulübede yapıldı. Şirket hızla büyüdü ve 1905’te çok sınırlı bir şekilde motosiklet satmaya başladı.
Fred Perry
Bu giyim markası profesyonel tenisçi Fred Perry tarafından kuruldu. Her şey 1940’ların sonlarında Perry ve Avusturyalı bir futbolcu olan Tibby Wegner’in ilk ter bandını üretmesşyle başladı. Daha sonra Perry ve Wegner, tenis gömleğinin farklı versiyonlarını tasarladılar ve satışa sundular.
Alexander McQueen
Alexander McQueen, Louis Vuitton Givenchy markasının baş tasarımcısı olarak çalışan bir moda tasarımcısıydı. 2004 yılında kendi erkek giyim firmasını kurdu. İlk yıllarında tiyatro kostümleri yapan bir terzi dükkanında çalıştı. Alexander, orada öğrendiği fikirlerin çoğunu gelecekteki koleksiyonlarında kullandı.
Vans
Bugün en popüler spor giyim markalarından biri olan Vans, , Gordon C. Lee ile birlikte Paul ve James Van Doren kardeşler tarafından küçük bir dükkan olarak kuruldu. Şirket başlangıçta yalnızca örnek olarak 3 model sergiledi. Ne satış için depoda ayakkabıları ne de müşterilere verecek kadar bozuk paraları vardı. 1976’da ünlü “Off The Wall” logosu oluşturuldu. Bu argo deyim, boş yüzme havuzlarında numaralar yapan kaykaycılar tarafından kullanılıyordu.
Adidas
Adolf “Adi” Dassler, en popüler spor giyim şirketlerinden biri olan Adidas’ı kuran bir Alman ayakkabı tamircisi, mucit ve girişimciydi. Başlangıçta Adolf, kardeşi Rudolf ile birlikte çalıştı ancak 1948’de ayrıldılar ve kendi başlarına çalışmaya başladılar. Rudolf da bir ayakkabı tamircisiydi ve o da spor giyim şirketi Puma’yı kurdu.
Tiffany & co.
1837’de Charles Lewis Tiffany ve okul arkadaşı, Tiffany’nin babasından borç para alıp ilk mağazalarını açtılar. Kırtasiye ürünleri ve hediyelik eşya satıyorlardı ancak daha sonra cam eşyalar, porselen, çatal bıçak takımı, saatler ve mücevherleri ürün yelpazelerine dahil ettiler. 1853’te şirket, Tiffany and Company adı altında yeniden düzenlendi.
Barbie
Birçok kişi, Barbie bebeğin adının Ruth Handler’ın kızı Barbara’dan geldiğini biliyor. Ancak çok az kişi Barbie’nin gerçekte nasıl göründüğünden bihaber. Bu arada, bebeğin Barbara Handler’ın hayatıyla hiçbir ilgisi olmayan zengin bir biyografisi var.
Lipton
Sir Thomas Lipton, her zaman girişimci bir ruha sahipti. Çay ticaretine girmeden önce muhasebeci, kapı kapı dolaşan bir satıcı ve satış görevlisi olarak çalıştı. Yeterince tecrübe edindikten sonra ilk erzak dükkânını açtı ve daha sonra bir bakkal zinciri kurdu. Sonra çay üretimine odaklandı. Sir Lipton’a göre başarısının sırrı, en iyi malları en ucuz fiyata satmak, reklamın gücünden yararlanmak ve her zaman iyimser olmaktı.
Kaynak: 1