Mark Zuckerberg, 2015 yılının Ocak ayında kendisine bir ödev verdi. Bu ödev en az iki haftada bir kitap okumaktı. Zuckerberg 2015 yılını kendisi için “Kitapların Yılı” olarak seçti.
Kendisine bu ödevi vermesinin amacı dünya ve insan tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek, bu sayede tüm bildiklerini yeniden yorumlayıp farklı düşünce biçimleri elde edebilmekti.
Dolayısıyla kültür tarih ve bilim üzerine birçok kitap okudu. işte Mark Zuckerberg’in en çok beğendiği ve mutlaka okunması gerektiğini düşündüğü 6 bilimsel kitap.
1. Sapiens -Yuval Noah Harari
Şu an ülkemizde de çok popüler olan ‘Sapiens’ için Zuckerberg; “Sapiens’i okuduğumda, insan geçmişiyle ilgili çok fazla bilgi edinebildim.” dedi ve Facebook sayfasına şunları yazdı:
“Sapiens’te yazar Harari, genetik mühendisliğinin ve yapay zekanın “insan” tanımını daha da akıcı hale getirdiği bir geleceğe bakıyor.”
2. On Immunity -Eula Biss
Zuckerberg’e göre, tüm bilimsel aşılar lehine halk sağlığı çalışanlarının “On Immunity” kitabını okuması gerektiğini düşünüyor. Bu kitapla ilgili düşüncelerini şöyle aktarmış;
“Bu kitap bazı insanların aşıları sorgulamasının sebeplerini araştırıyor ve mantıksal olarak şüphelerin neden asılsız olduğunu, aşıların aslında etkili ve güvenli olduğunu açıklıyor.”
3. The Player of Games (Oyunların Oyuncusu) -Iain M. Banks
Bu kitap tam anlamıyla bilim kitabı sayılmaz. İnsanların tüm galaksiyi ele geçirmesi durumunda ve bütün zevklerin tadına bakılabilmesi sonucunda dünyanın nasıl bir yer olacağını anlatmaya çalışıyor.
Zuckerberg bu kitabı kişisel facebook hesabından şiddetle önermişti. Kitabı yakın zamanda tek öneren Zuckerberg değil. Tesla’nın CEO’su Elon Musk da The Player of Games’in okunması gerektiğini belirtti.
4. The Structure of Scientific Revolutions (Bilimsel Devrimlerin Yapısı) -Thomas S. Kuhn
İlk kez 1962’de yayınlanan kitap, bilim yazısı tarihinde önemli bir yapıt olmasının yanısıra barındırdığı felsefi özelliğiyle de çok beğenildi. Kitap, araştırma alanındaki atılımlar hakkında yeni bir düşünme biçimi önermekte olup aynı zaman da ilerlemelerin günlük işlerin ayrıntılarından ayrı olarak yapıldığını savunuyor
Zuckerberg kitap ile ilgili olarak: “Bilim ve teknolojinin ilerlemesinin toplumsal güçlerle ilgisini bizlere sunuyor.” dedi.
5. Genome (Genom) -Matt Ridley
Yakın tarihimizin en önemli keşiflerinden biri olan ‘insan genomunun haritalandırılması’ üzerine yazılmış harika bir kitap.
‘Genom’ kitabı, hangi genlerin hangi hastalıkları kodladığı ve genlerin belirli bir hastalığa yatkınlığını tam olarak tespit edebilme yeteneği üzerine son derece önemli bilgiler içeriyor.
Zuckerberg, “Bu kitap insanlığın tarihini sosyoloji yerine genetik bakış açısıyla anlatmayı amaçlıyor” dedi.
6. The Beginning of Infinity (Sonsuzluğun Başlangıcı) -David Deutsch
The Beginning of Infinity, sanat, bilim, politika alanlarında, insanların bilimsel metodları herhangi bir gerçeği keşfetmek için kullanabileceğini mükemmel bir biçimde savunuyor. Ayrıca dünyada ortaya çıkmayı bekleyen zor cevapların olduğunu da sıklıkla belirtiyor.
Kaynak: 1