Yapay zeka teknolojisi daha şimdiden farklı alanlarda kullanılıyor, insan yaşamını önemli şekilde etkiliyor. Yapay zekanın en yoğun kullanıldığı alanlardan biri de görsel sanatlar. Öyle ki dev teknoloji şirketleri tarafından geliştirilen yapay zeka modelleri ve uygulamaları sayesinde herhangi bir görüntüyü değiştirmek hiç de zor değil. Çeşitli görselleri manipüle etmek için kullanılan tekniklerin hızla geliştiği bugünlerde, hiper-gerçekçi sahte görüntüler daha önce hiç olmadığı kadar yaygın. Dahası yapay zeka ile sıfırdan gerçekçi yeni fotoğraflar ve hatta videolar üretmek, yalnızca birkaç saniye sürüyor. Artık son derece kolay bir şekilde üretilebilen “manipüle edilmiş görüntüler” ise sandığınızdan çok daha tehlikeli. Çünkü yanlış ve hatalı bilgileri yaymak, kitleleri yönlendirmek örneğin seçimleri etkilemek manipüle edilmiş görüntüler sayesinde mümkün hale geliyor. Ayrıca düzenlenmiş veya yapay zeka tarafından üretilmiş bir görüntüyü tespit etmek sandığınız kadar kolay değil. Ancak bu hususta yapılabilecek bazı şeyler var. Evet, yapay zeka hiper-gerçekçi sahte görseller üretmekte son derece başarılı. Ancak hâlâ bazı kusurları bulunuyor! İşte tuhaf parmaklardan anormal ışıklandırmaya manipüle edilmiş görselleri ele veren 5 şey.
1. Anormal ışıklandırma
Bir görselin manipüle edilip edilmediğini anlamak istiyorsanız öncelikle yansımalara, gölgelere ve ışıklandırmalara bakmalısınız. Görseldeki insanların gözlerindeki ışık yansımalarını kontrol edin çünkü ışık kaynağı genellikle gözlere yansır. Bu noktada bazı anormalliklerle karşılaşırsanız, baktığınız görüntünün sahte olabileceğini aklınızda tutmanız faydalı olacaktır. Bununla birlikte yansımalar ve gölgeler de manipüle edilen görselleri ele veren unsurlardandır. Örneğin görüntüdeki bir nesne, birden fazla görselden bir araya getirilmişse gölgesinde bazı tuhaflıklar olabilir. Ayrıca yapay zekanın kendisi de uyumsuz ışıklar ve gölgeler üretebilir.
2. Eller ve kulaklar
Kopyalanması, taklit edilmesi zor figürlere dikkatli bakarsanız bir görselin manipüle edilip edilmediğin daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Bu unsurların başında ise eller ve kulaklar geliyor. Pek çok yapay zeka uygulamasının elleri ve kulakları oluşturma konusunda zayıf olduğu bu uzuvların şekillerini, oranlarını ve hatta parmak sayılarını bile karıştırdığı biliniyor. Yani bir fotoğraftaki insanın gerçek olmadığından şüphe duyuyorsanız, parmaklarını sayın. Çıkan sonuç, fotoğrafın gerçek olup olmadığını da söyleyebilir.
3. Meta verileri
Manipüle edilmiş fotoğraflar daha şimdiden oldukça tehlikeli. Ancak yapay zeka teknolojisi gelişip, hiper-gerçekçi sahte görüntüler yaygınlaştıkça daha da tehlikeli hale gelecekler. Bu sebeple manipüle edilmiş görselleri ele veren ipuçları hakkında bilgi sahibi olmak büyük önem taşıyor. İşte onlardan biri de bir dijital kamera bir görüntüyü her çektiğinde, görüntü dosyasına yazılan meta verilerdir. Dijital görüntünün kodları, görselin gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.
4. Görüntü gürültüsü
Hemen her dijital kamera sensöründe fotoğraflarda bir tür “parmak izi” bırakan ve özgün hatalara yol açan küçük üretim hataları bulunur. İşte bu hatalar görüntü gürültüsü olarak isimlendirilen görüntüler meydana getirir. Bunlar daha sonra belirli bir kamera ile ilişkilendirilir ve bir fotoğrafın manipüle edilmiş alanlarının belirlenmesine yardımcı olabilir.
5. Doğrulama araçları
Bazı teknoloji şirketleri, manipüle edilmiş görüntüleri tespit eden görsel doğrulama araçlarını kullanma sunmuş durumda. Örneğin Facebook ve Instagram, Meta’nın kendi sistemlerinden gelen ve yapay zeka tarafından üretilen görüntüleri etiketlemeye başladı. Önümüzdeki dönemde diğer teknoloji şirketlerinin de benzer bir uygulamayı hayata geçirmesi bekleniyor. Kısacası bir görselin sahte mi gerçek mi olduğunu anlayabilmek için çeşitli doğrulama araçları en önemli yardımcılarımız haline gelecek gibi görünüyor.
Kaynak: 1