Bir kitap aşığının hayal etmekte bile zorlanacağı kadar güzel bir fikir varsa o da ancak, yaşadığı kentin tam ortasında kitaplardan oluşan bir ırmak olması olurdu… Bir grup yaratıcı insan bir araya gelince ortaya müthiş derece eleştirel ve etkileyici bir çalışma koyabiliyorlar.
Buyrun size o mükemmel işlerden biri olan “Edebiyat Irmağı”nın öyküsünü anlatalım.
1. İsimsiz bir sanat topluluğu olan Luzinterrptus, Toronto’daki Nuit Blanche festivali kapsamında “Trafiğe Karşı Edebiyat” adında bir sanat çalışması yaptı.
2. Bu çalışmaları için Toronto’nun en yoğun caddesini kapatarak, burayı tam 10.000 adet kitapla doldurdular.
3. Çalışmanın amacı, bütün caddeyi yazılı sözcüklerle doldurarak, bir geceliğine bile olsa kente araçsız, nefes alınabilen alan sunmak ve bu sayede kentin arabalar yüzünden tıkanan caddelerine eleştiride bulunmak.
4. Luzinterrptus’un insanları düşünmeye zorlayan çalışmaları, çoğunlukla çevresel temalardan besleniyor. Çalışmalarında kullandıkları her bir kitabı küçük ışıklarla aydınlattılar.
5. Böylece, edebiyat ırmağının sayfalarından insanlara pırıltılar yansıttılar…
6. Bağışlarla gelen kitaplar, yorulmak bilmeyen, 50 kişilik bir gönüllü grubu tarafından 12 günden uzun bir sürede Toronto’nun Hagerman Caddesi’ne serildi.
7. “Böylece, kentin normalde hız, kirlilik, gürültüyle dolu olan caddesi bir geceliğine, yumuşak ışıltılarla dolu sayfalardan gelen sessizliğe ve sakinliğe ayrılmış oldu.” Sanatçılardan birinin açıklaması.
8. Kitaplar onları almak isteyenler için oradalar ve böylece kullanıcılar istediği süre kadar, sanat çalışması geri dönüşümünü kendi yapabilecek.
9. Arabalar eninde sonunda geri gelecek ama bu kitaplar o gece orada yürüyen insanların anılarında kalacak ve bu çevreyle ilişkilerini kuvvetlendirmiş olacaklar.
10. İzleyiciler katılıma açık olan bu sanat çalışmasına dahil olmaları ve kitapları evlerine götürmeleri için yüreklendirildi.
11. Ve 10 saat sonra ırmak büyük oranda dağılmıştı…
12. Kentteki trafik ve sıkışık eleştirisinin ötesinde, bu çalışma aynı zamanda dijitale karşı basılı kitaba da yeniden değer veriyor.
13. İnsanlar kendi isteklerine ve zevklerine göre kitapları seçiyorlar ve böylece vazgeçilmiş kitaplar yeni sahiplerinde yeniden değer buluyor.
14. Siz de bu ırmakta yüzmek istediniz, biliyoruz 🙂
Kaynak; 1