Bir mumya hayal edin, asırlar sonra bile hala aynı güzellikte ve zarafette. Lolan güzeli adı verilen mumya bizi 3800 yıl geriye götürüyor. Mumya, asırlar önce Tibet’in kuzeyinde devasa bir çölde bulunuyor. Aslında bu keşif yapılan alan, eski bir mezarlık. Üstelik aynı alanda farklı mumyalar da keşfediliyor ancak Lolan Güzeli mumyalar arasında adeta göz kamaştırıyor. Bunun nedeni ise mumya üzerinde deformasyonun neredeyse yok denecek kadar az olması. Mumyanın kirpikleri, dudakları ve saçları o kadar canlı ve kusursuz görünüyor ki, bütün dikkatleri üzerine topluyor. Bu mumyayı diğer mumyalardan ayıran bir diğer etken ise Lolan Güzeli’nin iç organlarına hiç dokunulmadan mumyalanması. Şimdi sizi 3800 yıl öncesine götürüyoruz. Bakalım bu zarif ve gizemli mumyanın hikayesi bize ne anlatıyor?
3800 yıl önce Tibet’in kuzeyinde bir mumya bulundu
Uyuyan bir güzelden bahsedeceğiz size. Tibet’in kuzeyinde yer alan bir çölün ortasında Çinli arkeologlar ilginç bir keşif yaptılar. Keşif yapılan alanda Şaman geleneklerine göre giydirilmiş 200 mumya bulunuyordu. Ancak içlerinden bir tanesi oldukça farklıydı.
Ancak bu mumya daha önce keşfedilen hiçbir mumyaya benzemiyordu
Tarihte bilinen en iyi korunmuş mumyalar Mısır piramitlerinde yer alıyordu. Ancak 1980 yılında yapılan keşif Tarim Havzası’nda yeni bir çağı başlattı. Havzada yüzlerce mumya bulundu. Bu mumyaları özel hale getiren durum ise bulundukları bölgenin coğrafi özellikleri. Tarim Havzası’nın coğrafi özellikleri, mumyaların oldukça iyi korunmasına neden olan etkenlerden biri. Mumyaların içinde özellikle biri vardı ki tüm yüz hatları hatta kirpikleri dahi çok iyi muhafaza edilmişti.
Lolan güzeli adı verilen mumya sıfır deformasyon ile adeta göz kamaştırıyordu
Bu kalıcılığın bir başka nedeni ise mumyanın iç organlarına hiç dokunulmaması olarak açıklanıyor. Yani Lolan Güzeli asırlar önce iç organları alınmadan mumyalanmış. Mumya bu şekilde asırlarca kusursuzluğunu korumuş.
Mumyanın kökenine dair araştırmalar uzun bir süre devam etti
Lolan Güzeli’nin hangi uygarlığa ait olduğu belirsizliğini bir süre korudu. Bu mumya hakkında Prof. Victor Mair ve Occidental College’den Prof. Elizabeth Wayland Barber, “Çin bu mumyaları Batı’nın incelemesinden uzak tutuyor ve gizliyor. Çünkü kendi uygarlığının Batı’dan etkilenmediğini kanıtlamak istiyor.” ifadelerini kullandılar. Çin’in kuzeybatı Özerk Bölgesi olan Sincan’da bulunan mumyaların her biri batılı yüz hatlarını barındırıyor.
2007’de Çin hükümeti National Geographic Topluluğu’nun yürüttüğü gen araştırmasına izin verdi
Yapılan araştırma sonucunda, bulunan mumyaların Avrupa, Mezopotamya, İndus Nehri bölgesi ve henüz tespit edilemeyen diğer bölgelerden geldikleri anlaşıldı. Ancak daha da ilginç bir durum vardı. Bazı mumyalar, dokuma kumaş giydirilerek toprağa gömülmüştü. Bulunan bu kumaşlar, İskoçya’nın kuzeyindeki yaşayan klanların ölülerini gömerken giydirdikleri ekoseli kumaşa oldukça benzerdi. Bu mumyaların giysi ceplerinde ve heybelerinde hint keneviri ile beraber tedavi amaçlı kullanılan birçok bitki bulundu. Ayrıca, tılsımlar ve ayinlerde kullanıldığı düşünülen renkli çubuklar keşfedildi.
Ancak daha sonra Çin, ABD’de özel bir sergide sergilenecek olan mumyayı sergiden çekti
Mumyaların kökeniyle ilgili siyasi gerilimlere rağmen BMC Biology dergisinde yayınlanan bir rapor, insanların karışık soydan olduğunu hem Avrupalı hem de Sibirya genlerine sahip olduklarını açıklıyor. Rapora göre mumyaların muhtemelen Çin dışından geldikleri de belirtiliyor.
Çin’in sergilenmesini istemediği mumya, birçok özellik itibarıyla Asyalılara benzemiyor
Çinlilerin genetik yapısının aksine Lolan Güzeli, daha uzun boylu ve beyaz tenli bir mumya. Üstelik mumya, upuzun kirpiklere ve ince düz bir burna sahip. Bu özelliklerin mumyaya daha çok Avrupalı bir görünüm sağladığı ifade ediliyor. Pekin’in bu konudan pek söz edilmemesini talep etmesinin bir diğer sebebi de, Uygur Türklerinin mumyaları benimseyip, sahiplenmesi.
Yapılan DNA testine göre ise tek bir sonuç bulunuyor; Lolan Güzeli %100 Türk kökenli
Uzun süredir araştırılan ve belirsizliğini koruyan köken tartışması yapılan DNA testi ile sonuçlanıyor. Uyuyan güzel Lolan %100 Türk kökenli kabul ediliyor. Birçok arkeolog mumyanın Avrupa kökenli olduğunu söylerken, Uygurlar’a göre hem Lolan Güzeli hem de civarında bulunan diğer mumyalar Türk kökenleri taşıyor.
İlginizi çekebilir
Bataklık Cesetleri: Kuzey Avrupa’da Keşfedilen Gizemli Mumyalar Hakkında Neler Biliniyor?
Mumyalama: Antik Mısır’da Mumyalama Teknikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Buz Adam Ötzi: Lanetli Olduğu Düşünülen 5300 Yıllık Mumya Hakkında Bilmeniz Gerekenler