Bir kişinin kurda dönüşmesi fikri bir korku filminden fırlamış gibi gelebilir. Ancak bazı insanların kurt adama dönüştüğüne inanmasına neden olan gerçek bir sendrom var. Buna likantropi sendromu deniyor. Çok fazla bilinen vaka olmadığı için bu konuda pek fazla araştırma yapılamadı. Ancak vakalar yüzyıllar boyunca oldukça iyi bir şekilde belgelendi. Doktorlar kesin nedenlerinden emin olmasalar da, bu sendrom tedavi edilebilir. Ancak bazı diğer hastalıklar ve rahatsızlıklarda da olduğu gibi standart bir tedavi yoktur. Sizler için likantropi sendromu nedir ve belirtileri nelerdir bu listede bir araya getirdik.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Avrupa’da Binlerce Kişinin Ölümüne Sebep Olan Kurt Adam Yargılamaları”
Likantropi sendromu nedir?
Likantropi terimi, ilk kez 1584 yılında kullanıldı. 1830’lu yıllarda ise psikopatolojide yer almaya başladı. Likantropi, kişinin kendisini kurt adam sandığı zihinsel bir bozukluktur. Başka bir deyişle, bu sendroma sahip olan kişi, kurda veya başka bir hayvana dönüşebileceğine inanır. Likantropi, kültürel ve sosyal faktörler ve fiziksel sorunlardan kaynaklanabilir veya etkilenebilir. Uzmanlar nedenlerin vakadan vakaya değiştiğini düşünüyor.
Likantropi ismi, “kurt” ve “insan” anlamına gelen Yunanca kelimelerden gelir. İnsanların kurtlara dönüşmesi kavramı, mitolojide ve farklı kültürlerde tarih boyunca var olmuştur. Son yıllarda ise popüler filmler insanların kurda dönüştüğünü gösteriyor. Bazı uzmanlar bu bozukluğa sahip olanların kurtları kötülüğün sanrısal bir temsili olarak gördüğünü düşünüyor. Bazı durumlarda, bu sendroma sahip olanlar şeytan tarafından ele geçirildiklerine ve cezalandırıldıklarına inanıyorlar. Ancak bazıları kurtların güçlü ve asil olduğuna inanıyor. Peki bu sendrom neden oluyor?
Likantropiye ne sebep olur?
Bazı uzmanlar, likantropi sendromunun sanrısal yanlış tanımlama sendromlarından kaynaklandığını düşünüyorlar. Bu, insanların nesneleri tanımadığı veya nesnelerin dönüştürüldüğüne inandığı bir bozukluk grubudur. Bazı uzmanlar ise likantropinin, kültürel normlar veya çevre tarafından şekillendirilen bir zihinsel hastalık olduğunu düşünüyor.
Sanrısal yanlış tanımlama sendromları şu durumlarda meydana gelebilir:
- İlaç zehirlenmesi ve yoksunluğu
- Beyin damar hastalığı
- Travmatik beyin hasarı
- Demans
- Deliryum
- Nöbetler
Likantropisi olanların başka ortak noktaları da var gibi görünüyor. Bipolar bozukluk, şizofreni veya psikotik depresyon gibi büyük ruhsal hastalıkları olabilir. Halüsinojenik ilaçlar ve alkol alabilirler veya epilepsi hastası olabilirler. Araştırmalar, bunun beyin ile öz imaj arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanabileceğini öne sürüyor.
Diğer durumların likantropi ile nasıl bağlantılı olabileceğini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Olası şeylerden bazıları şunlardır:
- Ağzınızda teller olduğunu düşünme veya vücudun bazı bölgelerinde sıkışma hissi gibi tıbbi olarak açıklanamayan hisler (senestopati olarak adlandırılır)
- Duyular aracılığıyla alınan bilgileri işlemede sorun yaşama
- Beynin sağ yarısında anormallikler
- Uyku apnesi
- Bozulmuş sirkadiyen ritimler
Likantropi sendromu nedir ve neler sebep olabilir öğrendiğimize göre devam edelim.
Likantropinin belirtileri nelerdir?
Günümüze kadar çok az likantropi vakasına rastlanmıştır. Bilinen belirtiler şunlardır:
- Kişi aynaya baktığında dişlerinin uzadığını, pençelerin çıktığını ve saçların uzadığını görmesi
- Hırlama ve uluma sesleri ya da diğer hayvan sesleri çıkarma
- Çiğ et yeme isteği veya yeme
- Dört ayak üzerinde yürüme
Likantropi sendromuna sahip olan kişiler, bazen insan olduklarını fark ettikleri anlar yaşadıklarını söylüyorlar. Ancak, geriye dönüp baktıklarında kendilerini bir hayvan gibi hissettiklerini hatırladıklarını belirtiyorlar. Likantropisi olan bir kişi, insan olduğunu fark etmeden önce kurttan farklı hayvanlara dönüştüğünü söylüyor. Bu bozukluğa sahip olan bazı insanlar etraflarındaki kişilerin de hayvan veya yaratıklara dönüştüğüne inanıyorlar.
Likantropi riski kimlerde vardır?
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, 1852 ile 2020 yılları arasında bildirilen 43 klinik likantropi ve kinantropi vakasını inceledi. (Kinantropi, insanların köpek olabileceklerini veya olduklarını düşündükleri bir durumdur. Likantropi ve kinantropi, bir kişinin kendisini bir hayvan olarak düşünmesi olan zoantropinin bir biçimidir)
Araştırmacılar, likantropinin genç bir kişinin ilk psikiyatrik atağı sırasında veya kronik psikozu olan kişilerde meydana gelebileceğini söylüyor. Ancak tüm vakalar ruhsal sağlık bozukluklarıyla bağlantılı değildir. Likantropi sendromu olan bazı kişilerde epilepsi vardı, diğerleri ise halüsinojenik ilaçlar alıyordu veya alkol içiyordu.
Bu çalışmada araştırmacılar ABD, Batı Avrupa, Türkiye, İran ve Hindistan’da bildirilen likantropi vakalarını incelediler. Dünyanın her yerindeki insanları etkileyebileceğini keşfettiler. Ayrıca insanların kurtları nasıl algıladığının, likantropi sendromunun gelişmesinde rol oynayabileceğini buldular.