Son 1,5 yıldır süren pandemi döneminde uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim gibi zorunluluklar, bu zor süreçte işlerimizi halletmemize yardımcı olacak dizüstü bilgisayarlara olduğu kadar tablet bilgisayarlara olan talebi de artırdı. Bugün tabletler aracılığıyla online derslere katılma, zoom toplantılarına katılma, internette sörf yapma, size verilen ödevleri ve çalışmaları hazırlama gibi, normalde bir dizüstü bilgisayarla gerçekleştirilen birçok sorumluluğunuzu yerine getirebilir ve hobilerinizden geri kalmayabilirsiniz. Mobil oyunlar tarafında da tablet bilgisayarlar birçok isteğe cevap olabiliyor.
Dizüstü bilgisayarlara nazaran tabletler, birçok işi daha düşük fiyata yerine getirebiliyor. Tabii ki, bir dizüstü bilgisayarın donanımsal açıdan yapabilecekleri her halükarda çok daha fazla. Buna rağmen çoğu insanın günlük hayatta yerine getirmek isteyeceği birçok aktivite için tablet bilgisayarlar yeterli işlev görür. Bugün de ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize uygun olabilecek bir tablet bilgisayarı sizlere tanıtmak için buradayız. Ancak öncelikle üretici firma bilgileri ve marka değeri ile başlayalım.
Lenovo, Çin merkezli uluslararası bilgisayar ve akıllı telefon üreticisidir. Lenovo bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla ilgili donanım üretimi yapmaktadır. Şirket, Legend Grup Ltd. adıyla Pekin’de 1984 yılında kuruldu. Lenovo, 1988 yılında Legend şirketi bünyesine dahil olmuştur. Lenovo’nun ana merkezi şu an için Pekin’de yer almaktadır. Diğer yönetim ana iş merkezleri ABD ve Singapur’dadır. Ayrıca Şanghay, Shenzhen, Xiamen, Chengdu ve Yamato’da araştırma merkezleri bulunmaktadır.
IBM’in PC bölümünü satın almasıyla, 2004 yılında Çin’de pazar lideri oldu. 2005 yılında yaklaşık 1,75 milyar dolara IBM firmasının bilgisayar bölümünü satın aldı. 2009 yılında HP, Dell ve Acer’ın ardından %28,6 pazar payıyla dünyanın en büyük dördüncü bilgisayar üreticisi konumundaydı. 2010 yılında toplam hasılatı 16.604 milyar dolar, net geliri ise 129 milyon dolar oldu. IDC ve Gartner’ın yaptığı açıklama ile 2013 2.çeyrekte PC pazar payını %16,7′ ye çıkararak global pazar payında HP’yi geride bıraktı ve pazarın yeni lideri oldu. Google’ın 2012 yılında 12.5 milyar dolara satın aldığı Motorola’yı, 2014 yılında 2.91 milyar dolar karşılığında Google’dan satın aldı.
Tüketiciye güven vermek adına üretici firma bilgilerini vermeyi önemli buluyoruz, şimdi ürünün genel geçer bilgileri ile ürün tanıtımına başlayabiliriz.
İlginizi Çekebilir:
Lenovo Yoga Smart Tab teknik özellikleri:
Ekran Boyutu: 10.1 inch
Ekran Teknolojisi: IPS
Ekran Çözünürlüğü: 1920 x1200 piksel
İşlemci: Qualcomm Snapdragon 439
CPU Frekansı: 2.00 Ghz
CPU Çekirdeği: 8 tane
Grafik İşlemcisi (GPU): Qualcomm Adreno 505
Bellek (RAM): 4 GB
Dahili Depolama: 64 GB
Boyutlar: 166 x 242 x 5.5 mm
Batarya Kapasitesi: 7000 mAh
Şarj: USB Type-C
Kamera Çözünürlükleri: 8 MP ana kamera + 5 MP geniş açılı ön kamera
İşletim Sistemi Versiyonu: Android 9.0
Wi-Fi Kanalları: Wi-Fİ 5
Bluetooth Versiyonu: 4.2
Lenovo Yoga Smart Tab cihaz özellikleri ve kullanıcı deneyimleri:
Bu kısımda çeşitli kullanıcı deneyimlerinden de yararlanarak cihazın çeşitli özelliklerinden, ayrıca pozitif ve negatif yönlerinden bahsedeceğiz.
Yoga Smart Tab, genel tablet estetiğine sahip değildir. Lenovo bunun yerine hem sofistike hem de pratik, özgün bir tasarım ortaya koymuştur. Evde, mutfak tezgahında veya ellerinizde fark etmeksizin çoğu koşula ve tutuşa uyum sağlayacak şekilde tasarlanan Yoga Smart Tab, alttan (veya nasıl tuttuğunuza bağlı olarak yandan) hafifçe eğimli kavisli bir kenara sahiptir. Tableti portre modunda tutarken rahat bir tutuş sağlar ve yatay modda da iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Oldukça ince ekranına karşın 1,3 kg civarı ağırlığı ile bu konuda rekora koşan bir tablet olan Lenovo Yoga Smart Tab’e yatay olarak bakıldığında, tabletin üstü çıplak iken, alt kısmı geri çekilebilir bir standa ev sahipliği yapmaktadır. Güç düğmesi, ses seviyesi düğmesi ve kulaklık jakı sağ tarafta otururken sol tarafında ise bir USB-C şarj bağlantı noktası bulunur. Yuvarlak tabanın her iki tarafında bir çift 2W JBL marka hoparlör bulunur.
Tabletin arkası, yumuşak dokunuşlu akrilik kaplama ve ortada Lenovo Yoga logosu ile kaplanmış alüminyumdan yapılmıştır. Taban ve ekli kickstand tunç grisidir. Tableti asmak için de kullanılabilen kamera ve serbest bırakma düğmesinin baktığı küçük bir delik var.
Ön tarafta ise, kalın çerçeveli 10.1 inç LCD IPS ekran hakimdir. İnç başına 218 ppi piksel yoğunluğuna sahip 1.920 x 1.200 FHD+ ekran çözünürlüğüne sahiptir. Benzer fiyatlı Apple iPad (264 ppi) ile karşılaştırıldığında, piksel yoğunluğu biraz daha düşük, ancak yine de harika görünüyor. Renkler oldukça doygun ve doğrudan güneş ışığında kullanılabilecek kadar parlaktır.
Ayrıca tablet, 4 GB RAM’e sahip bir Qualcomm Snapdragon 439 işlemciye sahiptir. 64 GB eMMC depolama alanı olan tabletin yazılımı size kullanılabilir 50 GB alan bırakıyor. MicroSD yuvası aracılığıyla ek 256 GB’a kadar harici depolama alanı ekleyebilirsiniz. Lenovo Yoga Smart Tab, video akışı ve web’de gezinme gibi temel görevler için hızlı ve duyarlıdır. Yapılan testlerde yarım düzineden fazla uygulama arka planda açık iken dahi aynı anda herhangi bir yavaşlama görünmedi. Ancak oyun söz konusu olduğunda, tablet mükemmel performans vermez. Asphalt 8 ve PUBG mobil oyun testlerinde birkaç sorun yaşandığını gözlemledik. Yavaş yükleme sürelerine ek olarak, oyun ortalarında belirgin şekilde düşen kare hızı vardı ve PUBG’nin 30 dakikalık oyun süresi boyunca iki kez kapandığını üzülerek söylemek durumundayız.
Lenovo, tabletin 7.000 mAh pilinin 10 saate kadar kesintisiz video oynatma sağlayabileceğini iddia ediyor. Wi-Fi üzerinden tam parlaklıkta HD video akışı yapılan testte, yedi saatten biraz fazla bir süre almayı başardık. Bununla birlikte, parlaklığı azaltıldığında Lenovo’nun 10 saat iddiasını karşılayabildiğini görüyoruz.
Belirtildiği gibi, Yoga Smart Tab, etkileyici ses sağlayan bir çift 2W JBL hoparlöre sahiptir. Maksimum ses olan 102 dB ile hoparlörler, bir odayı kolayca doldurabilecek sürükleyici bir ses düzeyi sağlar. Bir tablet için baslar ve tizlerin güzel tanımlandığını söyleyebiliriz.
Ayrıca uzak alan ses tanıma özelliğine sahip üç mikrofon bulunmaktadır. Mikrofonlar dört farklı yönden üç ile altı metre mesafede test edildi ve tablet, yüksek ses seviyelerinde ses çalarken bile tüm konuşmaları kaydetmeyi başardı.
Kameralara gelince, arkada 5 MP ana kamera ve ön tarafta 8 MP selfie kamerası bulunmaktadır. İyi ışıkta, 5MP kamera, fotoğrafları taramak veya hızlı bir referans çekimi yapmak için uygundur. Bununla birlikte, genel performansı yüksek değildir. Selfie kamerası, iyi ışıkta görüntülü aramalar için iyi çalışır, ancak düşük ışıkta çok fazla bulanıklık ve karaltı göreceksiniz. Kamera, tabletin kilidini açmak için de kullanılabilir ve şaşırtıcı derecede iyi çalıştığını söyleyebiliriz.
Yoga Smart Tab, Android 9.0 Pie ve Lenovo Launcher ile birlikte gelir. Çoğunlukla, Lenovo, hisse senedi Android’in genel görünümünü ve verdiği hissiyatı değiştirmek için çok az şey yapıyor, bunun yerine ayarlar menüsünde kolayca devre dışı bırakılabilen bir avuç kullanışlı özellik eklemeyi tercih ediyor.
Lenovo Yoga Smart Tab artıları ve eksileri:
Bu etapta cihazın olumlu ve olumsuz puan alan yönlerine değineceğiz.
Cihazın +’ları:
+ FHD+ IPS ekran
+ Güçlü hoparlörler
+ Akıllı ekran
+ İyi pil ömrü
Cihazın -‘leri:
– Ortalama altı performans
– Gereksiz ağırlık
– Faydasız ve tümleşik yazılım uygulamaları
Lenovo Yoga Smart Tab alınır mı?
Piyasada 2000 TL’nin biraz üzerine bulabileceğiniz Lenovo Yoga Smart Tab, hem tasarım hem de özellikler itibariyle oldukça özgün bir modeldir. Bir yandan, fiyat için oldukça ortalama özelliklere ve performansa sahip temel bir Android telefon iken; öte yandan sağlam bir ekran, iyi hoparlörler ve derin Google Asistan entegrasyonu sayesinde iyi performans gösteren akıllı sekmeler fonksiyonuna sahiptir.
Güç gerektiren photoshop gibi uygulamaları halletmek veya sıkça oyun oynamak için bir tablet arıyorsanız, Lenovo Yoga Smart Tab sizin için ideal olmayabilir. Ancak, film izlemek ve müzik dinlemek gibi multimedya fonksiyonları için bir tablet arıyorsanız ve Google Asistan’ı kullanmayı seviyorsanız, akıllı sekmeler, özel bir akıllı ekrandan alacağınızdan daha fazla işlevsellik ile çok daha çekici hale gelir. Yoga Smart Tab’ın sağladığı çok yönlülük, bu tableti aynı fiyat aralığındaki diğer birçok tabletin üzerine çıkarıyor ve gereksiz gibi görünse de, bu fonksiyonelliğin ne kadar önemli olduğunu kısa vadede anlayacaksınız. Cihazın yazılımına Google Asistan’ın eklenmesi, işleri bir adım öteye taşıyor. Genel olarak, bu, sıradan kullanıcılar ve aileler için çok yönlü, iyi düşünülmüş ve iyi tasarlanmış bir tablettir ve fiyatına değer diyebiliriz. Cihazın en nesnel dezavantajı, Lenovo Yoga Smart Tab’i tutarken hissedeceğiniz dengesizlik ve ağırlıktır.
Lenovo Yoga Smart Tab kullanıcı yorumları:
Şimdi de modelinin yorum sayfalarında yer alan detaylandırılmış tecrübelerden birkaçını da sizlerle paylaşıyoruz:
“ Bu tableti 2 haftadır kullanıyorum tableti bu siteden satın almadım ancak sizlere izlenimlerimi belirtmek isterim. tabletin beğendiğim özelliği iki yan tarafında da hoparlörlerin ses kalitesi gerçekten çok başarılı, uygulama geçişleri ve uygulama açılışları hızlı ve kamerası da bence başarılı bu tableti altında destek koymadan rahatlıkla yan olarak kullanabiliyorsunuz ancak bu tabletten sadece videoları veya filmleri yan kullanabiliyorsunuz mesela BluTv uygulamasını açtığınızda yan dönmüyor film açtığınız ancak yan dönüyor (Youtube uygulaması hariç) Play Store bulunan pek çok uygulama yan kullanıma ve hatta bazı uygulamalar ekran boyutuna göre bile optimize değil mecbur dik çevirmeniz lazım bu bence tabletin özelliğine göre büyük eksiklik. “
” Almadan çok araştırmıştım. Bu fiyata alınabilecek en iyi tablet. Ben kızım derslerini takip etsin diye ve kendin de mail ve sosyal medya hesaplarımın takibi için kullanmayı planlamıştım. Öncelikle ambalajı çok güzel. Tableti elinize aldığınızdan itibaren kalite kendini hissettiriyor. Arkasındaki dayama aparatı beni korkutmuştu kırılabilir diye. Ama metal den yapılmış bu ayak çok sağlam ve üstüne çıkmazsanız kırılacak gibi değil. Açıları da kullanım için 3 kademe olarak ayarlanmış ve çok kullanışlı. Sese gelince JBL ve Dolby kalitesi kendini gösteriyor. Film ve müziklerde çok keyifli ve temiz ses. Oyun oynamıyorum. Şarj süresi için bir şey diyemeyeceğim henüz alalı 2 gün oldu. Günde 4 saat kullanımla %25 de. Hiç şarj etmedim. 2A’lik bir şarj ünitesi ile geldi. Pişman olmazsınız F/P süper. “