Riot Games’in popüler MOBA oyunu League of Legends (Bilinen kısa adıyla LoL), tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çıktığı günden itibaren oyuncuların odak noktası oldu. League of Legends, ustalaşması çok zaman alacak karmaşık bir oyundur ve yeni oyuncular için çok ezici olabilir.
Popüler MOBA oyunu yeni başlayanlar için biraz göz korkutucu olabilir çünkü çoğu oyuncu oyunda deneyimlidir ve nasıl oynanacağını iyi bilir. Bu nedenle, oyunun temellerini öğrenmenin hızlı bir yolunu arıyorsanız doğru yerdesiniz. Tıpkı diğer MOBA oyunları gibi karmaşık gözükse de oyunun temel mantığını anladıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelir. İşte yeni başlayanlar için League of Legends’ın mekaniklerini ve temel bilgilerini ele aldığımız başlangıç rehberi.
League of Legends nedir ve sistem gereksinimleri nelerdir?
League of Legends (LoL), Riot Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan oynaması ücretsiz bir MOBA (çok oyunculu çevrim içi savaş arenası) oyunudur. İlk olarak 27 Ekim 2009 tarihinde yayınlanmıştır. Oyunun ana haritası olan ”Sihirdar Vadisi”, Warcraft 3 haritası olan Defense of the Ancients temel alınarak yapılmıştır. Sihirdar Vadisinin yanında oyunun Uğursuz Korkuluk (Aram) gibi farklı modları için tasarlanmış başka haritalarda bulunur.
Sistem Gereksinimleri
EN DÜŞÜK ÖZELLİKLER | ÖNERİLEN ÖZELLİKLER | |
---|---|---|
CPU | Intel: Core i3-530AMD: A6-3650ARM: Desteklenmiyor | Intel: Core i5-3300AMD: Ryzen 3 1200ARM: Desteklenmiyor |
CPU Özellikleri | SSE2 | SSE4 |
GPU | Nvidia: GeForce 9600GTAMD: HD 6570Intel: Intel HD 4600 Entegre Grafik İşlemcisi | Nvidia: GeForce 560AMD: Radeon HD 6950Intel: Intel UHD 630 Entegre Grafik İşlemcisi |
GPU Özellikleri | DX10 Düzeyi Donanım | DX11 Düzeyi Donanım |
VRAM | 1 GB | 2 GB |
Boş Depolama Alanı | 16 GB HDD | 16 GB SSD |
İşletim Sistemi Sürümleri | Win 7, 8, 10 | Win 10 |
İşletim Sistemi Mimarisi | X86 32-bit, x64 | x64 |
RAM | 2 GB | 4 GB |
Önerilen Grafik Ayarı | Düşük | Yüksek |
Önerilen Çözünürlük | 1024×768 | 1920×1080 |
Sihirdar Vadisi ve temel bilgiler
Sihirdar Vadisi kırmızı ve mavi olmak üzere iki takım üssünden oluşur. Her takımda 5 oyuncu vardır. Zafere ulaşmak için, bir takımın rakip takımın Nexus’unu yok etmesi gerekir. Bir maç 15 dakika ile 45-50 dakika arası sürebilir.
Yukarıda gördüğünüz gibi her takımın üssünden çıkan 3 koridor bulunur. Her koridorun (Nexus’da bulunanlar hariç) üç kulesi vardır. Bu koridorlar arasında orman ve nehir bulunur. Bu orman ve nehirlerde tarafsız yaratıklar vardır. Bir maç sırasında, minyonlar sürekli olarak her takımın Nexus’undan doğar ve üç koridorda ilerler.
Koridorlar yukarıdan aşağıya üst, orta, alt koridor olarak isimlendirilir.
Roller ve şampiyon seçimi
Esas olarak 3 koridor bulunsa da, oyunda şampiyonların şekillendiği 5 farklı rol bulunur. Oyunda yaklaşık 160 civarında oynanabilir şampiyon bulunmaktadır. Her şampiyon oyuna 1. seviyede başlar ve maksimum ulaşabileceği seviye 18’dir. Şampiyonların kendine has yetenek setleri bulunur ve öz doğaları farklıdır. Seviye atladıkça yetenekler açılabilir, güçlendirilebilir.
Ormancı (Jungler): Ormancılar koridorların arasında orman yaratıklarıyla beslenen oyunculardır. Ormancıların görevi koridorda rakiple yüzleşen takım arkadaşlarına uygun baskınlar atarak, onların öldürme ve asist yapmasını sağlar ve oyun içi hedefleri takımına kazandırmaya çalışır.
Üst koridor oyuncusu (Toplaner): Üst koridor genellikle sessizdir. Çünkü Ejderha gibi oyun başı önemli hedefler alt koridorda spawn olur. Bu sebeple her zaman olmasa da üst koridor oyuncuları rakiple 1’e 1 kalırlar. Üst koridorda Tank şampiyonlar daha çok oynanır.
Destek (Support): Destek oyuncuları alt koridorda Nişancı şampiyonların yanında oynarlar. Desteklerin görevi koridorda nişancının rahatça minyon kesmesini sağlamak ve savaşlarda ona yardımcı olmaktır. Ayrıca yüksek totem taşıyabilme kapasiteleri onlara haritada takıma görüş kazandırma konusunda ayrıcalık sağlar.
Nişancı (ADC-APC): Nişancılar takımların ana hasar kaynaklarıdır. Ancak bu roldeki şampiyonlar oldukça kırılgandır ve eşyalarını bitirene kadar gerçek güçlerini açığa çıkaramazlar.
Orta koridor oyuncusu (Mid Laner): Orta koridor iki kule arasındaki mesafe bakımından en kısa koridordur. Orta koridorda genellikle kitle kontrol (Sersemletme, sabitleme, yavaşlatma vb.) etkisine sahip büyücü şampiyonlar veya rakibi haritadan silen suikastçi-dövüşçü şampiyonlar oynanır.
Bazı şampiyonlar birden fazla rolde de oynanabilmektedir. Bu durum oyuncuların oyun tarzına göre şekillenir.
Minyonlar ve yaratıklar
Minyonlar ve orman kampları
Minyonlar, koridor oyuncuları için deneyim ve altın kaynağıdır. Deneyim aldıkça karakteriniz seviye atlar ve yetenek geliştirmenizi sağlar. Altın kazanmak ise size üssünüzde bulunan dükkandan güçlenmenizi sağlayacak eşyalar almanızı sağlar.
Orman kampları ise ormancılar için deneyim ve altın kaynağıdır. Ancak bazı orman kamplarında güçlendirmeler bulunur. Kırmızı güçlendirmeler rakibe yakma hasarı uygular. Mavi güçlendirmeler ise mana yenileme ve yeteneklerinizi bekleme süresinde azalma sağlar.
Ejderhalar
Ejderhalar, orta ve alt koridor arasındaki nehirdeki çukurda doğar. Her biri kendi buff’larıyla (güçlendirmesiyle) gelen birkaç ejderha türü vardır:
Bulut Ejderi: Şampiyonlara fazladan hareket hızı vererek, onların haritada daha hızlı hareket etmelerine ve düşmanları geride bırakmalarına yardımcı olur.
Dağ Ejderi: Takım arkadaşlarına daha fazla zırh ve büyü direnci vererek, savaşlarda müttefiklere daha fazla savunma sağlar.
Alev Ejderi: Şampiyonlara ilave saldırı gücü ve yetenek gücü sağlayarak onları dövüşlerde daha güçlü kılar.
Okyanus Ejderi: Ağır hasar aldıktan sonra müttefiklerin sağlığını yeniler.
Hextech Ejderi: Takımın yetenek bekleme sürelerini hızlandırarak daha hızlı yeteneklere sahip olmalarına yardımcı olur.
Kadim Ejderi: Bu ejderha canı az kalan rakipleri infaz etmenizi sağlayan en güçlü ejderhadır.
Her iki takım da 4 ejderha öldürürse, öldürülen son ejderhanın “ruhunu” alırlar. Ejderha ruhu, takıma daha da büyük güçlendirmeler verir. Ruh alındıktan sonra, Kadim Ejderi ortaya çıkabilir.
Alametin Göz’ü
Alametin Göz’ü, tek bir oyunda iki defaya kadar, üst ve orta koridor arasındaki nehrin çukurunda ortaya çıkar. Alameti alan oyuncunun totem ziynetinin yerini Alametin Göz’ü alır. Bu oldukça önemlidir çünkü Alamet ile birlikte rakip kuleleri yıkıp geçebilirsiniz. Bu sayede takımınıza ekstra altın kazandırmış olursunuz.
Baron Nashor
Baron Nashor, dakika 20 itibariyle Alametin yerini alır. Baron Nashor’u öldürmek, o takıma ilave güç, daha hızlı bir geri çağırma süresi ve yakındaki minyonların gücünü artırır. Bu güçlendirmeler, takımın oyunu kazanmasına yardımcı olacak kadar güçlüdür. Artan güçleri sayesinde minyonların düşman yapılarını yok etmesi çok kolaylaşır.
League of Legends oynanış ve ipuçları
Şampiyon seçimi ve rünler
Rolünüze uygun bir şampiyon seçtikten sonra oyun başlamadan önce rünlerinizi ve sihirdar büyülerinizi ayarlamanız için oyun size belli bir süre verir. Bu sürede şampiyonunuza uygun rünleri belirleyin. Hangi rünü yapacağınıza karar veremiyorsanız internetten şampiyonun ismini aratmak ve rehberlere göz atmak faydalı olabilir.
Yaratıklara son vuruş yapın!
Eğer bir destek oyuncusu değilseniz altın kazanmak için minyonlara ve yaratıklara son vuruş yapmanız oldukça önemlidir. Yeni başlayanlar için bu durum biraz zorlayıcı olabilir. Ancak sakin olun bir düz vuruş yaptığınızda minyonun canının ne kadar azaldığını görün. Bu sayede doğru zamanda son vuruş yapabilirsiniz.
Eşya seçimi
Minyon, rakip, yaratık ve kuleleri yıkarak kazandığınız altınlarla üssünüze dönüp dükkanda bulunan çeşitli eşyaları karakterinizi güçlendirmek için satın alabilirsiniz. Eşya çokluğu satın alma kısmında kafa karıştırıcı olabilir. Ancak oyun sizin şampiyonunuza uygun eşyaları önerilen kısmında öne çıkaracaktır. Bu setler başlangıç seviyesindeki oyuncular için yeterlidir.
Yetenek kullanımı
Her şampiyonun 3 normal ve 1 ulti yeteneği bulunur. Normal yeteneklerin bekleme süresi ulti yeneğine göre oldukça kısadır. Ancak her yetenek sizden belirli bir mana veya enerji (Garen, Viego gibi bazı şampiyonlar istisnadır) harcamanızı gerektirir. Bu sebeple yetenekleri gelişigüzel kullanmak hem mananızı bitirebilir hem de belli bir bekleme süresine gireceğinden, savaşa girdiğiniz durumlarda aleyhinize olabilir.
Geri düştüğünüz durumlarda soğukkanlı olun!
Oyunun başlarındaki yanlış kararlar karşınızdaki rakibin gerisine düşmenize neden olabilir. Rakip sizi katledip eşya setinde öne geçtiyse, biraz daha pasif oynamak ve kule altında minyon kesmek işinize yarayacaktır. Önde olan bir rakibe saldırmak ona daha fazla öldürme skoru ve altını kazandırmanıza sebep olacaktır.
Rakip kulenin size hasar vermesine izin vermeyin!
Yeni başlayan oyuncuların en sık yaptığı hata rakip kulenin menziline girmektir. Eğer minyonunuz yoksa rakip bir kulenin menziline girdiğinizde kule otomatik olarak size hasar verir. İlk seviyelerde bu hasarlar ölümcül seviyelerdedir. Rakip kulede minyonunuz olsa bile rakibe saldırırsanız, kule tekrar sizi hedef alacaktır.
Mini harita ve görüş
Mini haritayı takip etmek sizi rakip ormancının veya takımın baskınlarından korur ve haritada yerleştirdiğiniz totemler sayesinde rakip takımın nerede olduğu-neler yapabileceği konusunda bir fikriniz oluşabilir.
Hedeflere önem gösterin
Takımınızın altın, güç ve deneyim gibi unsurlarda öne geçmesi için oyunda bazı hedefler bulunur. Bu hedefler ejderhalar, baronlar, alametler veya kuleler olabilir. Hedeflerin alınması durumunda tüm takım ödüllendirilir.
Takımınızla birlikte oynayın ve onlarla iletişim kurun
League of Legends bir strateji oyunudur. Yani bireysel performansınız bir maçı kazanmaya yetmez. Takım halinde strateji ve planlar uygulayarak rakip takımın üssünü yok etmeniz gerekir. Oyunda takımınızla iletişim kurabileceğiniz bir ping sistemi ve bir konuşma kutusu bulunur. Bu iletişim yolları takımınızla sinerji içinde hareket etmenizi sağlar.
Toxic oyuncuları bloklayın ve takdir edilen bir oyuncu olun
Bu iletişim yöntemleri her ne kadar takım stratejisi için eklenmiş olsa da bazı kötü niyetli oyuncular bu yöntemleri sizi rahatsız etmek için kullanabilir. Tek yapmanız gereken ”TAB” tuşuna basarak oyuncuların yanlarında bulunan susturma işaretlerine tıklamak ve maç sonunda rahatsızlık veren oyuncuları raporlamak.
Oyunculara karşı anlayışlı ve uyumlu olursanız takdir seviyenizde adım adım artış görebilirsiniz. Takdir seviyesi belli bir seviyeye gelen oyuncular düzenli aralıklarla Riot Games tarafından ödüllendirilir. Son ödüller arasında özel bir geri dönüş animasyonu da yer alıyor. Son takdir seviyesi ödüllerinin detaylarına buradan göz atabilirsiniz.
Benzer İçerik: Yeni Başlayanlar İçin Valorant Rehberi: Oyunun Sistem Gereksinimleri Nedir, Nasıl Oynanır?