Las Vegas, 1905 yılında kurulduğunda küçük bir demiryolu kasabasıydı. Kasabanın kurulmasından 5 yıl sonra yapılan nüfus sayımında buraya 800 kişi kayıtlıydı. Ancak bu minik kasaba ilerleyen yıllarda yani 1950’lerde kumar için doğru bir adres haline geldi. O döneme damgasını vuran Frank Sinatra ve Sammy Davis gibi isimler burada gösteri bile düzenlemişlerdi.
Nevada eyaletinde 1931 yılında kumar oynamanın yasallaşması ile Vegas parıldamaya başlayacaktı. Vegas’ın bir kumar cenneti haline gelmesine neden olan tek etmen bu değildi. Nevada eyaletine olan işçi akını o yıllarda üst seviyelerdeydi. New York gibi büyük kentlerden Vegas’a gelen mafya göçü ile nüfus arttı.
Bu seferlik Vegas’ta olan Vegas’ta kalır demeyelim. Bir kumar cenneti olan bu şehrin gelişim hikayesine birlikte göz atalım;
Eski bir polis Vegas’ın bir kumar cenneti olmasının ilk adımını atıyor
Nevada eyaleti 1931 yılında kumarı yasallaştırmıştı. Bu tarihlerde Boulder City’ye ciddi sayıda işçi göçü gerçekleşiyordu. Hoover Barajı’nda çalışacak bu işçiler işlerinden kalan zamanda eğlenmek niyetindeydiler. Bu yüzden Boulder City’den 40 km uzakta olan Vegas’a akın ediyorlardı. Hafta sonu eğlencesi olarak bu işçiler ayın belirli günlerinde Vegas’ta ciddi bir harcama yapmaktaydılar. Bu da hem Vegas’ın gelişmesi hem de alınan verginin ikiye katlanması demekti. Buna rağmen bu durum Las Vegas’ı bir kumar cenneti yapmaya yetmezdi. Bu açıdan Vegas’ta deneyimli işletmecilere ihtiyaç vardı.
O tarihlerde Los Angeles şehrine yeni bir belediye başkanı seçilmişti. Yeni başkan Los Angeles’ta kumar oynanmasına yasak getirdi. Kumar oynamak isteyen insanlar bu yüzden ilk soluğu Vegas’ta aldı. Vegas’a kumar oynamak için gelen en önemli isimlerden biri de bir polis memuru olan Guy McAfee’ydi. Guy McAfee kendisi hakkında açılan kovuşturmalardan kaçınmak istiyordu. Bu yüzden tayin isteyerek görev yerini Vegas’a aldırdı. Bu hem Vegas hem de McAfee için büyük bir dönüm noktasıydı. McAfee, 1941 yılında “The Strip” ismi ile bir kumar işletmesi açtı. İşler tıkırında ilerledi ve böylece işletme ülkenin her yanından müşterileri kendine çekmeyi başardı.
Şehirde mafya ve gangsterler cirit atmaya başladı
McAfee ve ortakları kumarhaneler inşa edip vergi yükünü azaltırken oyuna yeni bir oyuncu katıldı: Mafya.
Vegas’ta faaliyet gösteren en önemli mafya figürü Benjamin “Bugsy” Siegel’di. 1947 yılında öldürülmesine dek Vegas’taki etkisi daha çok yatırım odaklıydı. Siegel’in öldürülmesinden sonra mafya grupları kumar endüstrisine daha farklı yöntemler ile entegre oldu. Çoğunlukla haraç ve tehdit ile sindirdikleri yeni açılan işletmeleri canlarından bezdirdiler. İşletmelerden koruma parası adı altında ciddi bir miktar talep ettiler. Buna rağmen mafyanın Vegas’ta faaliyet göstermesinin beklenmedik bir etkisi oldu. Ülkenin dört bir yanından gelen mafya grupları yanlarında ciddi bir kara para getirdiler. Bu da onların bu parayı kumar yoluyla aklayıp işletilebilmesini sağladı. Böylece hem kumar işletmeleri hem de mafya grupları ciddi gelir elde ettiler.
Vegas gittikçe ünlenen bir kumar şehri haline dönüşüyordu
1950’li yıllarda Las Vegas, kurulduğu güne kıyasla ciddi bir gelişim göstermişti. Hem nüfus hem de gelir açısından kumar işi şehre önemli “faydalar” sağlıyordu. Dört bir yanda açılan yeni işletmeler ve gangsterlerin yoğun etkinliği bu dönemde dikkat çekiyordu. Ülkenin her yerinden eğlenmek için gelen insanlar ise cabasıydı. Şehirde kumar konsepti de yerini daha eğlenceli şovlara bırakmıştı. Şehrin dört bir yanında festivaller, erotik simgeler ve hatta konserler görülmeye başlanmıştı. Vegas’ın “Günah Şehri” olarak anılmasını sağlayacak olay ise 1957 yılında gerçekleşmişti. The Dunes isimli bir işletmede “eğlence menüsüne” üstsüz şov kızları eklenmişti. Bu da sonuç olarak şehrin “Günah Şehri” olarak anılmasına neden olmuştu.
Şehirde kurumsallık arttıkça kumarın yanı sıra diğer faaliyetler de gelişim gösterdi
1960 ve 1970’li yıllarda Las Vegas artık eski kasaba günlerini çoktan geride bırakmıştı. Şehirde konser salonları, eğlence merkezleri, büyük oteller ve hatta tatil köyleri kurulmaya başlamıştı. Howard Hugles, 1967 yılında Desert Inn ve buna ek olarak çoğu mülkü satın almıştı. Hughes’in bu yatırımları mafyanın da dikkatini çekti. Bu durumun şehre zarar vermesini engellemek adına Amerikan hükümeti bir yasa çıkarmak zorunda kaldı. Bu yasa “kurumsal oyun yasası” adı altında yürürlüğe girdi. Yasaya göre işletmeler devlet kontrolünde kurumsal bir şirket olarak faaliyet gösterebilecekti. Bu da sonuç olarak bu işletmelerin devlet güvencesi altında olacağı demekti. Mafyanın bir nebze de olsa hukuksuz faaliyetleri engellenmişti.
Günümüze gelindiğinde ise Las Vegas hala kumar denince akla gelen ilk şehir olma özelliğini devam ettiriyor. Hala, her sene dünyanın her yerinden gelen turistler için bir cazibe merkezi. Vegas’ta olan Vegas’ta kalır mottosuyla bu günah şehri adeta bir kumar başkenti.
Kaynak: 1