KYK, toplumumuzdaki en ünlü kısaltmalardan biri. Hatta belki de belli bir yaş aralığındaki milyonlarca genç ve orta yaşlı insanın olumlu ya da olumsuz deneyimlerini özetleyen bir kısaltma kendisi. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünü ifade eden bu kısaltma, özellikle belli dönemlerde (başvuru süreçleri-öğrenim dönemleri) üniversite öğrencileri arasındaki en popüler “3 harfli”. “KYK bursu veya kredisi nedir, KYK başvuru süreci nasıl işliyor, ‘KYK yurt bulma’ neden Google’a en çok sorulan sorular arasında?” Bunlar ve bunlara benzer tüm sorularınıza yanıt vermeyi amaçlayan bu yazımızın dışında belki de heyecanlandırabilecek nitelikte olan başka bir yazı olan “Ailesinden Gizli Biriktirdiği KYK Parasıyla Avrupa’yı Gezen Genç Gezgin Yağmur” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
KYK bursu nedir?
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bursu olarak açıklanabilecek olan KYK bursu, ekonomik desteğe ihtiyaç duyan üniversite öğrencilerine sunulmak üzere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi verilmesine olanak tanıyan kanun kapsamında verilen ekonomik desteği tanımlıyor. KYK, maddi anlamda gereksinimi olan öğrencilere bur ve kredi olmak üzere iki şekilde sunuluyor.
KYK bursu, karşılıksız olarak verilen ekonomik desteği ifade ederken kredi ise yüksek öğrenimin sona ermesini takiben ilgili kurumlarla iletişime geçilmesinin ardından geri ödenmesi gerekliliği olan ödemeleri tanımlıyor.
İlgili burs başvurusu hakkında merak edilenler ve bilinmesi gereken noktalar
KYK burs başvuruları için için ilgili kuruma (Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü) ait olan https://kygm.gsb.gov.tr/ adresine ya da internete “e devlet KYK” yazan binlerce öğrencinin yaptığı gibi e-devlet sistemine girilebilir.
KYK burs başvuruları için yardımcı olabilecek olan bu sayfalardan https://kygm.gsb.gov.tr/ adresinden “Hizmetlerimiz” başlığına tıklamak işinizi kolaylaştıracaktır.
KYK burs sorgulama bu şekilde yapılabiliyor. Peki ya yurt başvuru sonuçları?
KYK yurt başvurusu hakkında bilinmesi gerekenler
KYK yurt başvuru sonuçları da yine https://kygm.gsb.gov.tr/ ve e-devlet sistemi üzerinden öğrenilebiliyor.
Bu bursu almak için gerekli kriterler nelerdir?
KYK burs sonuçları ve yurt sonuçları için olumlu yanıt almak isteyen öğrenciler, süreç içinde hangi kriterlerin istenildiğini merak ediyor. Burs, kredi ve yurt başvurusunda bulunmak isteyenlerin sahip olması gereken kriterler:
- Ön lisans öğrencileri,
- Lisans öğrencileri,
- Açık Öğretim öğrencileri,(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
- İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
- Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
- Vakıf Üniversitesi öğrencileri,
- LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100’e giren öğrenciler,(öncelikli olarak),
- Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler,
- Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler,
- İkinci öğretim de okuyan öğrenciler, bu burstan yararlanma şansı elde ediyor.
Peki borç ödeme süreci nasıl işliyor?
KYK borç sorgulama ve dolayısıyla KYK geri ödeme süreci, yeni mezunların canını oldukça sıkan bir konu. Alırken tadı güzel gelen ancak ödeme zamanı geldiğinde acılaşan bir süreci tarif eden ve arama motorunda konuyla ilgili fazlasıyla aratılan “KYK borç ödeme” ya da yurt ödemesi olarak da bilinen ödeme işlemleri Ziraat Bankası üzerinden yapılıyor.
KYK kredi ödeme işlemlerini ifade eden öğrenim kredisi ödeme sürecinde dikkat edilecek husus ise ödemenin gecikmesi halinde işleyen faiz. Ödenmeyen yasal borçlarda sıkça karşımıza çıkan faiz sorunu, ödemenizi geciktirmeniz halinde canınızı sıkmakla kalmayıp yakabilir de.
Burs, kredi ve yurt başvurusu ne zaman yapılır?
KYK burs başvuru ile ilgili sürecin başlamasına dair soru işaretleri belirmeye başladı. Bu anlamda yüz binlerce öğrenci, gözlerini burs, kredi ve yurt başvurusuna da çevirdi. Adaylar, söz konusu süreç kapsamında yurt başvurusu için YURTKUR’dan gelecek olan açıklamayı bekleyecek.
2020 KYK yurt başvurularına dair sürecin ne zaman başlayacağı ve takvimin ne zaman açıklanacağı henüz netleşmedi.
Yurt başvurularının yüz yüze eğitimle ilgili karar alındıktan sonra açıklanabileceği tahmin ediliyor.
KYK yurt ücreti ne kadar?
KYK yurt ücretleri de üniversite öğrencilerinin cevabını bulmak istediği sorular arasında yer alıyor. Yurt ücretleri 230 TL ile 500 TL (şimdilik) arasında değişiklik gösteriyor.
Bilindiği üzere;
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, 22 Ağustos 1961 tarihinde kurulan ve yüksek öğrenim gören ve maddi olanaklardan yoksun öğrencilerin maddi yönden desteklenmesi amaçlayan tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi özel bütçeli ve sosyal amaçlı hizmet veren Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı, bir kamu kurumu konumunda.
Kurum, 1961 Anayasası’nın 50’nci maddesinde “Devlet maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin, en yüksek öğrenim derecelerine kadar çıkmalarını sağlamak amacıyla burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar” hükmünden sonra anayasa ile devlete ait olduğu bildirilen bu görevlerin yerine getirilmesi için 22 Ağustos 1961 tarihinde yürürlüğe giren 351 sayılı Kanun ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu kuruldu.
Kurum, başlangıçta Millî Eğitim Bakanlığının denetiminde iken, bu denetim 6 Şubat 1970 tarihli Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi gereğince Gençlik ve Spor Bakanlığına devredilmiş, daha sonra 13 Aralık 1983 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 179 sayılı KHK’nin 52/b maddesi ile Millî Eğitim Bakanlığının bağlı kuruluşu, 4 Mayıs 2009 tarih ve 27218 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı’nın onayı ile Başbakanlığa bağlı kuruluş haline getirilmiş, 10 Aralık 2010 tarih ve 27781 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6082 sayılı Kanun ile Başbakanlığa bağlandı. 8 Temmuz 2011 tarihli ve 27988 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi gereğince de Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlanmıştır.
Kurum, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu gereğince, 1962 yılından itibaren öğrenim kredisi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince, 1985 yılından itibaren katkı kredisi, 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun gereğince, 2004 yılından itibaren de burs veriyor.