Bu listemizdeki tapınakların birçoğu asırlar önce inşa edilmesine rağmen, aralarında modern mimarinin de izlerini görebileceğiniz yeni yapıtlar da var. Benzer şekilde bazılarının planlanması ve yapımı çok çok uzun yıllar sürerken, bazıları birkaç yıl içerisinde tamamlanmış.
Bu kutsal yapıların en büyük ortak yönleriyse, mimari açıdan eşsiz sanat eserleri olmaları. Dini görüşü ne olursa olsun milyonlarca insanın mutlaka gidip görmek isteyeceği bu yerler, mimari algınızı temelden sarsacak cinsten.
İşte dünyanın dört bir yanından, olağanüstü 15 kutsal mekan fotoğrafı:
1. Duomo di Milano
Dünyadaki en büyük gotik katedral olma özelliğine sahip İtalya’daki Duomo di Milano’nun yapımına 1386 yılında başlamış ve yapımı 500 yılda tamamlanmış.
2. Paro Taktsang
‘Kaplanın İni’ anlamına gelen Paro Taktsang, Bhutan’ın en ünlü tapınaklarından biri. Budistler için kutsal sayılan bu yer, 700 metre yüksekliğindeki dik bir yamaca inşa edilmiş.
3. Ayasofya
İstanbul Sultanahmet’te bulunan Ayasofya, Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından 532-537 yılları arasında katedral olarak inşa edilmiş. Konstantinopolis Patriği’nin patrik kilisesi ve Ortodoks Kilisesi’nin bin yıl boyunca merkezi olan Ayasofya, 1453 yılında Osmanlı’nın İstanbul’u fethetmesiyle Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüş. 1935 yılından beri Ayasofya müze olarak dünyanın her yerinden yüz binlerce insana hizmet veriyor.
4. Hallgrímskirkja Kilisesi
İzlanda’nın başkenti Reykjavik’in tam kalbinde bulunan ve şehrin her noktasından görülebilen Hallgrímskirkja, İzlanda’nın en büyük kilisesi olma özelliğine sahip.
5. Nilüfer Tapınağı
Nilüfer çiçeği anlamına gelen Lotus, Bahailer için saflığı ve barışı temsil ediyor. Yeni Delhi’de bulunan Lotus Tapınağı dünyanın en çok ziyaret edilen kutsal mekanlarından biri.
6. Las Lajas Kilisesi
Neo-Gotik mimarinin en önemli eserlerinden biri olan Kolombiya’daki Las Lajas Kilisesi, 40 metrelik yüksekliğiyle Guaitara nehrinin üstüne inşa edilmiş. Güney Amerika halkı için bu kilise barışı ve birliği temsil ediyor.
7. Angkor Wat Tapınağı
Tapınaklar Kenti anlamına gelen Angkor Wat, dünyanın en büyük tapınağıdır. 12. yüzyılda Kamboçya’da inşa edilen tapınak, günümüze kadar başarılı bir şekilde korunmuştur.
8. Paoay Kilisesi
Filipinler’deki Paoay Kilisesi, İspanyol kolonilerinin barok mimarisiyle inşa ettikleri kiliselerin en güzel örneklerinden biri.
9. Kristal Camii
Modern İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve Malezya’da bulunan Kristal Camii, adını yapımında kullanılan cam, metal ve kristal malzemelerden alıyor.
10. Taung Kalat Manastırı
Deniz yüzeyinden 1500 metre yüksekliğindeki bir dağın tepesine inşa edilmiş Budist tapınağı, Myanmar’da bulunuyor. Tapınağa ulaşmak için 777 basamaklı merdiveni çıkmanız gerekiyor. Fakat nefes kesici manzarası, yorgunluğunuzu unutturacak kadar efsanevi.
11. Şeyh Zayed Camii
Adını 2004’te hayatını kaybeden Birleşik Arap Emirlikleri’nin kurucusu Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahayan’dan alan camii 2007 yılında Abu Dabi’de ibadete açıldı. 40 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği camii, 2.412 metrekare alana sahip.
12. Prambanan Tapınağı
Prambanan Tapınağı, 47 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük Hindu tapınağıdır. 240 tapınaktan oluşan kompleks bir yapıya sahip Prambanan, Endonezya’da bulunur.
13. Transparan Kilise
Pieterjan Gijs ve Arnout Van Vaerenbergh isimli iki mimarın projesi olan kilise, yaklaşık 100 kat ve 2000 kolon civarında çelik malzemeyle inşa edilmiş. Belçika’da bulunan kilisenin özelliğiyle belirli açılardan bakıldığında kilisenin arkasının görülebilmesi.
14. Aziz Vasil Katedrali
Moskova’da yer alan Aziz Vasil Katedrali, Rusya’nın simgesi haline gelmiş mimari yapılardan biri. 1555 – 1561 yılları arasında Korkunç İvan tarafından yaptırılan katedralin, farklı şekillerde tasarlanmış sekiz kubbesi, sekiz ayrı zaferi temsil ediyor.
15. Wat Arun Tapınağı
Şafak Tapınağı anlamına gelen Wat Arun Tapınağı, yükselen güneşi simgeleyen Hindu tanrısı Aruna adına inşa edilmiş. Renkli porselenlerle kaplanmış ve en yüksek kulesi 90 metre olan tapınak Tayland’ın başkenti Bangkok’un simgelerinden biri.