NASA araştırmacıları inanılmaz bir manzarayı fotoğrafladı ve tüm dünya bu görüntü karşısında şaşkına döndü. NASA ICE adlı Twitter hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafta bıçakla kesilmişçesine düz kenarlara sahip bir buzul parçasının Antarktik kıyılarında gezdiği görüldü. Peki bu nasıl olabiliyor ve bu dümdüz buz parçasının arkasında yatan sebep ne olabilir? Gelin konuyu birlikte irdeleyelim.
Yaklaşık 450 metre yükseklikten çekilen ilgi çekici fotoğraf
NASA ICE adlı Twitter hesabından paylaşılan fotoğraf, 450 metre yüksekten uçan bir araştırma uçağından çekildi. Larsen C adlı buzul kütlesinden koparak denize uzanan bu etkileyici buzul parçası, akıllara gelen düşüncelerin aksine insan ya da başka bir varlık tarafından kesilmiş değil. Son derece keskin hatlara sahip olan bu buzul parçası, doğadaki dev buzul kütlelerinin düzlükler halindeki dizilebilmesinden kaynaklı olarak bu denli kusursuz görünüyor.
Bir buzulun da sosyal medya fenomeni haline gelebildiğini görmüş olduk
Normalde çok fazla kişi tarafından takip edilmeyen NASA’nun buzul araştırmaları, bu kusursuz görünümlü buzul parçası sayesinde tam anlamıyla ilgi odağı oldu. An itibarıyla 23,6 bin beğeni almış olan ve 11,7 bin Twitter kullanıcısının üzerinden sohbet yaptığı ileti, bir buzul parçasının bile sosyal medya fenomeni haline gelebileceğini bizlere gösteriyor.
2008 yılında yapılan İngiliz Antarktik Araştırması’nda da benzer nitelikte buzul parçaları görüntülenmişti
Kusursuz kenarlara ya da insan eli değmiş gibi görünen hatlara sahip buzul kütleleri aslında çok da anormal görüntüler değiller. Araştırmacılar, 2008 yılında yapılan İngiliz Antarktik Araştırması kapsamında da şaşırtıcı fotoğrafların elde edildiğini belirtiyorlar. Ancak bu bahsi geçen araştırmanın sosyal medyada geniş kitlelere ulaşmamış olması, NASA’nın çektiği fotoğrafı öne çıkarıyor ve farklı kılıyor. Wilkins buzul kütlesinin keskin kenarlı parçalarının 2008 yılındaki görüntülerini yukarıdaki videoda izleyebilirsiniz.
Yeni kırılmış bir cam parçası nasıl keskin görünüyorsa bu buzul parçası da benzer niteliği taşıyor
NASA’da görev yapan bilim insanı Cathrine Walker, dünya çapında konuşulan bu ilginç buzul parçasının aslında çok da büyük bir sürpriz olmadığını söylüyor. Walker’ın açıklamasına göre bu buzul parçası, tıpkı bir camın kırıldığında keskin kenarlara sahip olması gibi keskin kenarlar taşıyor. Zaman içerisinde iklim etkisi dolayısıyla muhtmelen bu keskinliğini kaybedecek olan buzul parçası şu an bir doğa harikası olarak karşımızda.
Fotoğraf uçaktan çekilmiş olmasaydı muhtemelen bu kadar ilgi çekmeyecekti
Araştırmacı Cathrine Walker’ın değindiği bir başka konu da fotoğraftaki buzul parçasının aslında devasa bir kütle olması. 450 metreye yakın yükseklikten çekildiği için bu denli ilgi çekici görünen buzul kütlesi, fotoğraf yakından çekilmiş dev bir buzdağı gibi görünüyor olacaktı. Kısaca özetlemek gerekirse sosyal medya fenomeni haline gelen bu ilginç buzul parçası ne uzaylılar tarafından ne de insanlar tarafından müdahale edilmiş bir obje değil. Bu buzul parçası sadece doğanın farklı açılardan bakıldığında ne kadar etkileyici göründüğünün küçük bir göstergesi.