Kuşaklar, insanların doğdukları dönemde yaşananlar ele alınarak oluşturulmuştur. Herkes kuşaklarla ilgili araştırmaları ve X, Z ve Y gibi kuşak isimlerini duymuştur. Sosyal medyanın ortaya çıkması ve gelişmesi ile birlikte kuşak isimleri kulaktan kulağa yayılmış ve merak konusu haline gelmiştir. Hal böyle olunca herkes, “ben hangi kuşaktayım? İçinde bulunduğum kuşağın özellikleri nelerdir?” gibi sorulara yanıt arıyor. Sizler için kuşaklar ve yılları ile birlikte kuşakların özellikleri nelerdir anlattık.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Hangi Jenerasyona Aitsiniz? X, Y ve Z Kuşakları Hakkında Bilmeniz Gerekenler”
Kuşaklar ve yılları: En Büyük Nesil (1910-1924)
En Büyük Nesil’den olanlar Büyük Buhran sırasında büyüdüler ve muhtemelen birçoğu II. Dünya Savaşı’nda savaştı. GI Joe Kuşağı olarak da bilinirler. Bu kuşaktan olanlar Baby Boomerların ebeveynleridir.
Sessiz Kuşak (1925-1945)
Kendi isteklerinden ziyade geleneğin ön planda olduğu ve toplumsal olaylara karşı sessiz kalan kuşaktır. Tam da bu nedenle bu kuşağın adına Sessiz Kuşak denir. II. Dünya Savaşı’na tanık olan bu nesil, otoriteye saygı duyan ve elinde olanlarla yetinmeyi bilen insanlardan oluşur. Bu nesilden olanlar zor bir hayat bekleyerek büyüdüler ve doğum günlerinde veya özel günlerde alabilecekleri en iyi hediye bir portakal veya yemekti. Sessiz Kuşak’ın özellikleri şunlardır:
- Elindeki ile yetinmeyi bilen, uyumlu ve otoriteye karşı saygılıdırlar.
- Büyük Buhran ve İkinci Dünya Savaşı’na tanık olmuşlardır.
- Diğer nesillere göre daha ciddi ve kadercidirler.
- Savaş ve yokluk gibi olumsuzluklar yaşadıkları için daha iyi bir gelecek ve başarı hırsları vardır.
Kuşaklar ve yılları: Baby Boomer Kuşağı (1946-1960)
Türkçede Bebek Patlaması olarak bilinen bu neslin ismi, II. Dünya Savaşı’nın ardından artan bebek doğum oranlarından gelir. Baby Boomerlar, büyük Buhran sırasında büyüyen ebeveynlerinin aksine büyük tüketiciler oldular. Kazandıkları her doları harcamakla ünlendiler. Bu, her garajda iki araba ve her tencerede bir tavukla büyüyen ilk Batılı nesildi. Ayrıca çevrenin korunması için savaşan ilk nesil onlardı.
Günümüzde bu nesil, yaşlı sınıfına geçiş evresinde olduğu için genç kuşaklarla aralarındaki bakış açıları çok daha farklı durumda. Elbette bu da, bu nesil ile daha genç kuşakların çatışmasına neden oluyor. Baby Boomer kuşağının özellikleri şunlardır:
- Çalışkan, kuralcı ve başarıya odaklı bir yapıya sahiptirler.
- Teknoloji ile araları pek iyi değildir.
- Aynı anda anne, baba ve çocuklarına bakmak zorunda kalmışlardır.
- Çalışmak onlar için önceliklidir, bu nedenle iş sadakatleri yüksektir.
- Kendilerinden önceki nesillere göre daha rahat bir ortamda büyüdükleri için dünyayı değiştirme ve toplumsal gelişmelerde söz hakları olmuştur.
- Genç yaşta uyuşturucu kullanımının en yüksek olduğu kuşaktır.
X Kuşağı (1961-1980)
X kuşağı, birbirine tamamen zıt olan iki kuşağın arasında kaldığı için ‘’ortanca kuşak’’ olarak da bilinir. Kendilerinden önceki veya sonraki kuşağa göre nüfusları daha azdır. Bu kuşaktaki insanların iş sadakati, tıpkı geçmiş kuşaklardaki gibi yüksektir. X kuşağının özellikleri şunlardır:
- Rekabetçi, şüpheci ve otoriteye karşı kısmen saygılı bir nesildir.
- Yaşamak için çalışmaları gerektiği inancına sahiptirler.
- Farklı ırk ve dindeki insanlarla önceki nesillere kıyasla daha iyi anlaşırlar.
- Sanattan teknolojiye kadar pek çok büyük değişime tanık olmuş ve uyum sağlamışlardır.
- Onlar için daha az çocuk yapmak, daha iyi yaşam şartı demektir.
- Kadınların erkeklerden daha eğitimli olduğu ilk kuşaktır.
- Aileden ziyade arkadaşları ile birlikte büyümüşlerdir. Bu nedenle, aileye olan bağlılıkları diğer kuşaklara göre daha azdır.
Kuşaklar ve yılları: Y Kuşağı (1981-1995)
Y kuşağı, birçok kişinin “Efsane Nesil” olarak adlandırdığı kuşaktır. Sokaklarda oyun oynayarak büyüyen ve bunu yaparken de teknolojiye ayak uydurmayı başarıp neredeyse her alana hakim olmayı başaran tek kuşaktır. Y kuşağının özellikleri şunlardır:
- Kolay kolay tatmin olmayan, sorgulayıcı ve girişimci bir kuşaktır.
- Otoriteye karşı agresif bir tavır sergilemekten çekinmezler.
- Büyüklerinden ziyade kendi yaşlarında olan insanların görüşlerine daha da önem verirler.
- Y kuşağı için iş, keşfetmek istedikleri tecrübeler için maddi kaynak sağlayan bir araçtır.
- Kendilerini sosyal medyada ifade etme konusunda oldukça başarılıdırlar.
- Herhangi bir dine inanmayan insanların en yoğun olduğu kuşaktır.
- Diğer nesiller söz konusu olunca, Y kuşağının evlenme oranı düşük, ailesi ile yaşama oranı yüksektir.
Z Kuşağı (1996-2012)
Günümüzde en çok konuşulan ve hakkında araştırma yapılan nesil Z kuşağıdır. Z kuşağı kimilerine göre mükemmel, kimilerine göre işe yaramazdır. Teknolojinin içine doğan ve her gün yeni gelişmelere tanık olan bu kuşağın mensupları tamamen öngörülemez olarak tanımlanmaktadır. Z kuşağının özellikleri şunlardır:
- Geleneksellikten uzak, yaratıcı ve tüketici bir kuşaktır.
- Teknoloji onlar için olmazsa olmazdır.
- Otoriteye karşı saldırgan veya umursamaz bir tavır sergilemektedirler.
- Bu kuşağın dijital okuryazarlığı düşüktür. Bunun sebebi sosyal medyada gördükleri her şeyi “doğru” olarak kabul etmeleridir.
- Dikkat süreleri önceki nesillere kıyasla daha da düşüktür.
- Diğer kuşaklara göre daha girişimci ve cesurlardır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Türkiye’de Z Kuşağı: Yaşadıkları Sorunlar Neler, Gelecekleri Hakkında Ne Düşünüyorlar?”
Kuşaklar ve yılları: Alfa Kuşağı (2013-)
Alfa kuşağı, Z kuşağından sonra gelir ve dünya üzerinde ismi konulan son kuşaktır. 2013 yılından itibaren doğanlar Alfa kuşağı olarak adlandırılmaktadır. Alfa kuşağı, bütün mensupları 3. milenyumda ve 21. yüzyılda doğmuş tek kuşak grubudur. Alfa kuşağının üyeleri, genel itibarıyla Y ve X kuşağı mensuplarının çocuklarıdır. Genelde oyuncaklar veya geleneksel medya araçlarından ziyade güncel teknolojik aletler ile vakit geçiren ve içine kapanık bireyler olarak bilinirler.