Büyüleyici güzelliğiyle ziyaret edenleri kendisine hayran bıraktıran Kuşadası, her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan bir tatil cenneti. Tarihi kalıntılardan uzun sahil şeritlerine, eğlence mekânlarından kültürel aktivitelere kadar pek çok olanak sunan Kuşadası, bu yönüyle ziyaret eden herkesin memnun ayrıldığı bir yer. Biz de sizler için ele aldığımız bu yazıda, Kuşadası gezilecek yerler listesi hazırladık. Keyifli okumalar!
1. Güvercinada Kalesi
Ünlü Osmanlı denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa tarafından kenti olası saldırılardan korumak amacıyla yaptırılan Güvercinada Kalesi, Kuşadası’nın en simge yapısı. İlçe merkezinden 10 – 15 dakika yürüyerek ulaşabileceğiniz bu ihtişamlı kale minik bir ada üzerinde bulunuyor. Önceden ana kara ile bağlantısı yokken, 1957 yılında yalnızca yayaların yürüyebileceği bir bağlantı yolu yapılmış. Özellikle akşamları ışıklandırma sayesinde mükemmel bir görünüme kavuşan Güvercinada Kalesi, boyu 3 metreye yakın devasa surlarla çevrili. Bu yönüyle oldukça görkemli bir görünüme sahip olan kale, ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmeyi sevenler için görülmeye değer bir yer.
2. Zeus Mağarası
Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın girişinde bulunan Zeus Mağarası, yalnızca Kuşadası’nın değil ülkemizin en önemli doğa harikalarından biri. Rivayetlere göre Zeus, denizler tanrısı olan kardeşi Poseidon’u her kızdırdığında onun gazabından korunmak için bu mağaraya sığınırmış. Adını bu efsaneden alan Zeus Mağarası, akvaryumu andıran mükemmel bir suya sahip. Üstelik suyun sıcaklığı her mevsim neredeyse aynı. Yazın gidenler için iyi bir serinleme imkânı sunan mağarada derinlik 4 metreden 10 metreye kadar çıkabiliyor.
3. Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Eğer el değmemiş doğayla baş başa kalmak istiyorsanız, Kuşadası gezilecek yerler listenize Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nı mutlaka eklemelisiniz. Şelaleleri, el değmemiş ormanları, ıssız koyları ve sarp kayalıklarıyla muazzam bir doğa harikası olan milli park, doğa fotoğrafçılarının ve kamp yapmayı sevenlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir yer. Ayrıca foklardan deniz kaplumbağalarına ve endemik bitkilere kadar biyolojik çeşitliliği ile dikkat çeken milli parkımız tekne ve yat turlarıyla da gezilebiliyor.
4. Kuşadası Marina
Türkiye’nin en büyük marinalarından biri olan Kuşadası Marina, yalnızca tekne ve yatlar için değil, Kuşadası’nı ziyaret edenler için de güzel bir yaşam ve eğlence alanı. Mağazalar, restoranlar, tenis kortları, yüzme havuzu ve uzun bir yürüyüş parkuru ile güzel bir açık hava aktivitesi imkânı sunan Kuşadası Marina, aynı zamanda onlarca kaliteli oteli bünyesinde bulunduruyor.
5. Milet Antik Kenti
Tarihe ilginiz varsa, Kuşadası’na gitmişken uğrayabileceğiniz bir diğer yer de Milet Antik Kenti’dir. Balat köyü sınırları içinde yer alan ve Miletos olarak da bilinen Milet Antik Kenti, Kuşadası’nın merkezine yaklaşık 60 kilometre mesafede. M.Ö 2000’li yıllardan günümüze kadar sapasağlam ayakta kalmış tiyatro ve tapınaklarıyla ziyaretçileri mest eden Milet Antik Kenti, aynı zamanda o bölgeden çıkarılan eserlerin sergilendiği bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Kalıntıları rehberli turlarla gezebileceğiniz gibi bireysel olarak da inceleyebilirsiniz.
6. Kaleiçi
Kaleiçi, Kuşadası’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Haliyle pek çok tarihi binaya, hanlara, camilere ve konaklara ev sahipliği yapıyor. Arnavut kaldırımlı sokakların kenarında inci gibi dizilen bu konaklar, genellikle otel veya restoran olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda bölgeye özgü yöresel kıyafetlerin veya hediyelik eşyaların satıldığı pek çok dükkân yer alıyor. Akşamüzeri keyifli bir yürüyüş yapmak ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz, Kaleiçi bunun için en uygun yer.
7. Magnesia Antik Kenti
Persler, Büyük İskender, Seleus Krallığı ve Bergama Krallığı gibi oldukça büyük krallıklara ev sahipliği yapan Magnesia Antik Kenti, ilk olarak 19. yüzyılda keşfedildi. Germencik iline bağlı Tekin köy sınırları içerisinde yer alan antik kentte kazı çalışmaları günümüzde halen devam ediyor. Hatta Homeros’un Odeysia isimli eserinde anlattığı köpek bacaklı skylla kabartmalı Çarşı Bazilikası burada bulundu. Efes’ten sonraki en büyük antik kent kalıntısı olan Magnesia’da stadyum dışında Roma tapınağı, Bizans surları, 32 kişilik tuvalet kalıntısı, hamam ve cami de bulunuyor.
8. Kadınlar Plajı
İsminin aksine herkesin faydalanabildiği Kadınlar Plajı, Kuşadası’nın en simge plajlarından biri. Altın renkli kumu ve berrak suyu ile adeta akvaryumda yüzüyormuş hissi uyandıran denizi mutlaka görülmeye değer. Sahil boyunca uzanan yürüyüş yolu ise oteller, restoranlar ve kafelerle çevrili. Kuşadası merkeze çok yakın olan plaj, sığ denizi nedeniyle çocuklu aileler için de güvenli bir seçenek.
9. Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Kuşadası iskelesinin yakınlarında olan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, 1618 yılında sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırıldı. Şimdilerde Kurşunlu Han olarak da bilinen bu yapı, ilk olarak kale olması için tasarlandı. Ancak daha sonra han olarak kullanılmaya başlandı. Yüksek ve kalın duvarların çevrelediği avlusunda iki katlı, kapalı bir mekân bulunuyor. Osmanlı dönemi mimarisinin iyi bir örneği olan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nda, Osmanlı yemeklerini tadabileceğiniz harika bir restoran da var.
10. Efes Antik Kenti ve Aziz Yohannes Bazilikası
Efes Antik Kenti, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği ülkemizin en önemli turizm noktalarından biri. Tarihi cilalı taş devrine uzanan kent, Kuşadası’na yalnızca 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Domitian Tapınağı, Herakles Kapısı, Agora Meydanı ve görkemli tiyatrosu başta olmak üzere pek çok kalıntıya ev sahipliği yapan Efes, aynı zamanda Meryem Ana Kilisesi, Yedi Uyuyanlar ve Aziz Yohannes Bazilikası gibi tarihi miraslar ile yan yana.
11. Yılancı Burnu
Birinci derece sit alanı ilan edilen ve el değmemiş doğasıyla büyüleyici bir atmosfere sahip olan Yılancı Burnu, Kuşadası’nda denize girmek için tercih edilebilecek en iyi yerlerden biri. Yeşil ile mavinin mükemmel bir şekilde bütünleştiği Yılancı Burnu’nda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz birkaç adet işletme mevcut. Dilerseniz eşsiz doğasında kamp da yapabilirsiniz. Bununla birlikte çocuklu ailelerin dikkatli olması gerektiğini belirtmeliyiz. Zira denizinde ufak kazalara neden olabilecek kayalıklar bulunuyor.
12. Doğanbey Köyü
Eğer Kuşadası’nı kendi aracınızla ziyaret edecekseniz ve ulaşım sizin için sorun olmayacaksa, son olarak Kuşadası’na yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta bulunan Doğanbey Köyü’nü görmenizi tavsiye ederiz. Aydın’ın Söke ilçesinde yer alan köy, Türk ve Rum mimarisini yansıtan eski konaklarla dolu. Yeme içme ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz birkaç adet restoran bulunuyor. Üstelik denize çok yakın olduğundan ziyaretiniz sonrası plaja da inebilirsiniz.
Kuşadası gezilecek yerler listemizin sonuna geldik! Beğendiyseniz bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Milet Antik Kenti: Helenistik Dönemde Görkemli Bir Liman Şehri