Malum son günlerde sosyal medyada yeni bir akım başladı. Bu akım dahilinde #10yearschallenge tagiyle herkes 10 yıl önceki fotoğrafı ile bugünkü fotoğrafını paylaşmaya başladı. Hep birlikte eğlendik, güldük hatta “Sadece bir trend mi yoksa bir tuzak mı?” sorusu bile soruldu. Zira akıllı telefonlar dahil birçok teknolojide yüz tanımayla ilgili çalışmalar devam ediyor.
Durum tam olarak nedir bilmiyoruz ancak bu trende küresel ısınma ve insanın dünyaya neler yaptığı konusunda dahil olmak istiyoruz.
İklim değişikliğinin son on yılda dünya üzerindeki etkilerini göstermek adına düzinelerce insan fotoğraflar paylaşıyor. Ve bu fotoğraflarda komik ya da sevimli hiçbir şey yok maalesef. Belki biz insanlar gün geçtikçe olgunlaştık ve güzelleştik ancak doğa için bunun tam tersi söz konusu. Az sonra sıralayacağımız görsellerde de olduğu gibi dünya gün geçtikçe ölüyor ve birçok canlı yok olmaya yüz tutuyor.
İşte, güldürmekten ziyade biraz daha düşünmemiz gerektiğini gösteren o fotoğraflar!
Tüm dünyada endişe verici bir oranda mercan resifi ölümleri yaşanıyor. Doğanın biz insanlara ihtiyacı var.
Dünyadaki buzullar endişe verici oranda eriyor. Permafrost ve değerli habitatlarla birlikte hızlıca tatlı su kaybediyoruz.
Buzulların erimesiyle birlikte bu bölgelerde yaşayan hayvanlar da olumsuz etkileniyor.
Yaşam alanlarını ve yaşamalarına izin veren ortamı kaybediyorlar. Böyle giderse biz de onları kaybedeceğiz.
Sıcaklığın artması ile deniz suyu da bu durumdan etkileniyor. Tatlı suyu kaybetmekle kalmayıp tuzlu sudan da oluyoruz.
İnsanlar kendi güzelliklerini önemsedikleri kadar doğaya özen göstermiyor. Bilmeliyiz ki dünyada yaşayan tek canlılar biz değiliz!
İnsanların çevreye karşı özensizlikleri nedeniyle deniz altı dahil tüm doğa kirlilikle savaşıyor ve maalesef kaybediyor.
Yeterince sığınacak yer yokmuş gibi sırf lüks yaşam alanları kurabilmek için ormanları katlediyoruz.
Dünyanın ciğerlerine zarar vermeye devam edersek yakındır ciğerlerimiz için temiz havaya muhtaç kalacağız ve biz de kaybedeceğiz.
İnsanoğlunun atmosfer üzerindeki etkisi yadsınamaz. Sanayi devrimi ile artmaya başlayan sera gazı oranı güneş ışınlarının dünyaya yansımasında daha etkili olmasına neden oluyor.
İsviçre’deki Trift Buzulu’nun 2006 ve 2017’deki fotoğrafları. Sizce neden 2019 yılı görseli paylaşıl(a)mamış?
Teknolojik gelişmeler evet yaşamımızı kolaylaştırıyor ancak yaşam kalmazsa hiçbir şeyin anlamı olmayacak!
NASA’dan ilki 1979’dan ikincisi 2011’den olan iki fotoğraf. 2019’a ait bir fotoğraf yok. Sizce neden?
İlklim değişikliği etkisinin ne derecede etkili olduğunu en iyi gösteren örnekler buzullar. Dünyanın tatlı su rezervleri yok oldu ve yok olmaya devam ediyor.
Ancak yeryüzünde bulunan su birikintilerinin önceki ve sonraki hallerine bakarak da durumun ne kadar vahim olduğunu görebiliyoruz.
Her şey domino etkisi şeklinde gelişiyor. İnsanlar sera gazı oranını artırıyor sıcaklık yükseliyor, ormanları yok ediyor kuraklık artıyor. Sıcaklığın yükselmesi ve ormansızlaşma kuraklığa neden oluyor.
Dünya vadesini dolduruyor. Maalesef ki bu yavaş yavaş değil hızlı bir şekilde ilerliyor.
Netice olarak iklim değişikliği üzerine düşünmemiz ve konuşmamız gerekiyor. Son ölçümlere göre 2018 en sıcak yıldı. İnsanoğlu doğaya verdiği zararı aslında kendisine veriyor. Bugünü kurtarmanın yaşam felsefesi haline geldiği günümüzde gelecekte ne olacağını pek çoğumuz önemsemiyoruz.
Öyleyse niçin yaşıyoruz?