Küresel ısınmanın saymakla bitmeyen zararlarını hepimiz biliyoruz. Küresel ısınmanın hızını yavaşlatmak için Kyoto Protokolü, iklim değişikliği konferansları, karbon salınımı kısıtlamaları gibi onlarca yönteme başvuruyor, milyonlarca dolar harcıyoruz ancak yine de başarı sağladığımız söylenemez. Dünya’nın sonunu hazırlayan küresel ısınmanın sözde faydaları, zararları ile kıyaslanabilecek ölçüde değil elbette.
Maersk şirketinin ilk konteyner gemisini yola çıkarması, iklim değişikliğinden sağlanabilecek faydalara dair tartışmayı yeniden gündeme getirdi.
1. Buzulların erimesi ile Süveyş Kanalı’na alternatif olarak Arktik Okyanusu rotası kullanılabilecek
Daha önce Rus şirketi Novatek’in kuru yük gemileri ile petrol ve gaz taşıdığını ve Arktik Okyanusu’nda taşımacılık yapıldığını biliyorduk. Nükleer buz kırma gemileri eşliğinde yapılan bu taşımacılığın gün geçtikçe kolaylaşacağı öngörülüyor.
3600 konteyner kapasiteli The Venta Maersk’in deneme amaçlı çıkacağı yolculuk, nakliye süresini yaklaşık 14 gün azaltacak. Bu sayede yakıt tüketimi ve çeşitli masraflar azalacağından dolayı ciddi bir tasarruf sağlanacak.
Şunu da eklemekte fayda var; Independent‘ın yayınladığı haberde, sözü geçen gemilerin yaptığı siyah karbon salınımı ve bölgeye verdiği zararlar küçümsenecek gibi değil. Aynı zamanda petrol gibi riskli yükler taşıyor olmaları da bölgenin geleceğini tehlikeye atıyor. Zira bu bölgenin ikliminden dolayı petrol, normalde olduğundan çok daha uzun bir süre boyunca ekolojik hayata zarar verebilir.
2. Buzulların erimesi ile su altı kaynakları kullanılabilecek
Dünya petrol ve gaz rezervinin büyük bir kısmının Kuzey Buz Denizi’nde bulunduğu biliniyor. Buzulların erimesi ile bu kaynakların kullanılması söz konusu olabilir. Bu ihtimal, okyanusa kıyısı olan başta Rusya, Kanada, Amerika olmak üzere 8 ülkeyi harekete geçirdi.
3. İsveç, Norveç, Rusya gibi kuzey ülkeleri, iklim avantajını kullanabilecek
İklim değişikliği birçok ülkede kuraklığa sebep olup tarımı bitiriyor ve çöl alanlarını genişletiyor ancak Kuzey yarımkürede bulunan bazı ülkeleri, tarım ve turizm gibi alanlarda kalkındırabilir. Bu durum insanlık için iyi bir gelişme sayılmasa da bazı ülkelerin ve sektörlerin, iklim değişikliğinden fayda sağlayacağı açık.
4. Küresel ısınma ile canlı çeşitliliği artabilir
İklim koşullarının değişmesinin su altı canlı çeşitliliğini arttırması da ihtimaller arasında. Örneğin, Avustralyalı araştırmacılara göre, gri hemşire köpek balığı, bölgedeki sularının soğuk olması nedeniyle birçok farklı bölgeye dağıldı ve tükenme riskiyle karşı karşıya. İklim değişikliği, bu köpekbalıklarının doğru koşullarda üremesine ve bölgede tekrar bir araya gelmesine fayda sağlayabilir.
5. Bazı bölgelerde tarımsal çeşitliliği ve üretim kapasitesini arttırabilir
İklim değişikliği, tarıma elverişli olmadığı için kullanılamayan alanların statüsünü değiştirebilir. Başta Rusya ve Kanada olmak üzere birçok ülkenin tarıma elverişli alanları sınırlı. İklim değişikliği, birçok bölgede kötü sonuçlar doğuracak şekilde tarımı engelliyor ancak bazı bölgeleri de tarıma uygun hale getirebilir.
Örneğin, Çin’in kuzey bölgesindeki kurak alanlar, küresel ısınma sonucu daha fazla muson yağmuru alarak daha yeşil ve nemli bir bölge haline gelebilir.
Küresel ısınmanın fakir ülkeleri negatif anlamda etkileyerek daha fakir hale getireceği, zengin ülkelerin ise bu durumdan daha az etkileneceği ve dolayısıyla ekonomik eşitsizliğin gün geçtikçe artacağı da iklim değişikliğinin sonuçlarına dair yapılan tahminler arasında.