12 yılda bir Hindistan’da düzenlenen Kumbh Mela Festivali, dünya üzerindeki en büyük dini organizasyondur. Kumb Mela Festivali, Müslümanların Kabe’de yaptığı hac gibi dini bir eylemdir. Ancak bu festivali özel kılan şey Hinduizm geleneklerine uygun bir şekilde düzenlenmesi ve milyonlarca insanın katılmasıdır. Dini festivale 2001 yılında 60 milyon kişi katılmıştır. Hal böyle olunca Kumbh Mela herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Bu nedenle Kumbh Mela hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlattık. İşte Kumbh Mela Festivali hakkında bilgiler…
Kumbh Mela Festivali, ağzı dar olan bir kap ya da güğüm anlamına geliyor
Kumbh, Sanskritçede ağzı dar olan bir kap ya da güğüm anlamına gelir. Ayrıca bu kelime kova burcu ile bağlantılıdır. Mela ise festival veya toplanma anlamına gelir. Yani bu dini organizasyon Türkçede güğüm festivali ya da kova festivali manasını taşımaktadır.
Festivalin kökeni Vedik dönemine kadar uzanır ve kaynağı Hint mitolojisidir
Kumbh Mela Festivali’nin kaynağı Hint mitolojisi ve Hintlilerin yaratılış mitleridir. Bu dini organizasyon çok uzun bir geçmişe sahiptir.
Bir gün tanırlar güçlerini kaybeder. Tanrıların güçlerini geri kazanmaları ve ölümsüzlük iksiri Amrita’yı ele geçirmeleri için Süt Okyanusu’nu çırpmaları gerekir. Ancak bu onlar için oldukça zordur. Bu nedenle iblislerden yardım alırlar ve içkiyi eşit bir şekilde paylaşmak üzere anlaşırlar. Tanrılar ve iblisler, Süt Okyanusu’nu çalkaladıkları sırada Amrita bir güğümün (Kumbh) içinde ortaya çıkar. İblisler Amrita’yı çalıp sadece kendileri için kullanmak isterler. Bu yüzden gökyüzünde çok büyük bir savaş başlar. İblisler ve tanrılar 12 gün 12 gece savaşırlar. Yeryüzündeki 12 yıla tekabül eden mücadelede Amrita, Hindistan’ın dört ayrı noktasına dökülür. Böylece Kumbh Mela’nın kutlandığı dört yer belli olur; Allahabad (Prayagraj), Haridvar, Uccain ve Nasik.
Kumbh Mela Festivali, üç yılda bir dört ayrı kentte ve her birinde 12 yılda bir kutlanmaktadır
Kumbh Mela, hac ve suda arınma organizasyondur. Bu dini organizasyona on milyonlarca insan katılım göstermektedir. Ayrıca festivalin tarihi Ay, Jüpiter ve Güneş’in burçlar kuşağındaki konumu göz önüne alınarak hesaplanmaktadır. Jüpiter, kova (Kumbh) burcuna, güneş ise koç burcuna girince başlar. Kumbh Mela Festivali iki şekilde yapılır: Purna Kumbh (Tam Kumbh) 12 yılda bir Haridvar, Allahabad (Prayagraj), Nasik, Uccain’de, Ardh Kumbh (Yarım Kumbh) ise 6 yılda bir Allahabad (Prayagraj) ve Haridvar’da yapılır.
Kumbh Mela Festivali’nde Hinduizm dini mensubu olanlar kutsal ırmak ve nehirlerde yıkanırlar
Festivalin yapıldığı zamanlarda arınma için özel tarihler vardır. Önceden belirlenen bu günlerde Hinduizm dinine mensup olan kişiler, kutsal sayılan Ganj Nehri ile Namuna nehirlerinin birleştiği yerde ilahiler söyleyip yıkanırlar. Bu nehirlerde yıkanmanın bedeni ve ruhu temizlediğini inanıyorlar. Bunlara ek olarak festivalde tahıl dolu çömlekler nehre batırılmaktadır. Böylece tahılların ve tohumların kutsandığı düşünülmektedir.
Ayrıca bu içeriği okumak isteyebilirsiniz: “Hindistan’ın Ganj Nehri Hakkında Sizi Şaşırtacak 10 İlginç Bilgi”
12 yılda bir yapılan ve 55 gün süren Kumbh Mela ayrıca devlet tarafından desteklenen bir organizasyondur. Devlet bu festival için kamplar, çadır kentler kurar ve ücretsiz yiyecek dağıtır. Festivale Hinduizm dini için önemli olan kişilikler de katılırlar ve kendilerine özel çadırlar hazırlatırlar. Ayrıca organizasyonun gerçekleştirildiği bölgede araçların bulunması yasaktır. Festivale katılan kişiler için yürümek şarttır, katılımcılar yaklaşık 5-10 kilometre yürümektedir. Kutsal mekanlarda fotoğraf makinesi ve cep telefonu gibi teknolojik aletler kullanılmaz ve içki içilmez. Bununla birlikte festival sırasında vejeteryan yiyecekler tüketilmektedir.
Sıradaki Kumbh Mela Festivali, 2022 yılında Haridwar’da düzenlenecek
2001 yılında düzenlenen Kumbh Mela’ya 60 milyon kişi katılım göstermiştir ve yaklaşık 40 milyon Hindu aynı anda Ganj Nehri’nde yıkanmıştır. 2013 yılında düzenlenen festivalde ise 55 milyon Hindu aynı anda Ganj Nehri’nde yıkanmıştır. Sıradaki Kumbh Mela Festivali ise 2022 yılında Haridwar’da düzenlenecektir.
Kaynak: 1