Gün boyu telefon görüşmelerinde, görüntülü konuşmalarda, oyun oynarken, müzik dinlerken ya da spor yaparken kullandığımız kulaklıklar hayatımızın ayrılmaz bir aksesuarı haline gelmiş durumda. Yüksek ses kalitesine sahip yeni nesil kulaklıklar, kablolu ya da kablosuz modellere evrilirken, kulak içi kullanılan bluetooth bağlantılı kulaklıklar da hem küçük ve kolay taşınabilir özellik ve boyutları hem de yüksek ses kalitesi sağlaması sebebiyle son zamanlarda daha çok tercih ediliyor. Bu durum, dışarısıyla hava teması kesilen kulak yolu ve kulaklık hijyeni sorunlarını ve sorularını da beraberinde getirmekte. Temizlenmeyen ve hijyenik olmayan kulaklıklarda, zamanla ses kalitesinde azalma ve bozulmalar gözlenmesi işten bile değil. Kulaklığınıza ve ses kalitesine zarar vermeden, elinizdeki malzemeler ile hijyeni nasıl koruyabileceğimize bir göz atalım.
Unutmadan, eğer kulaklığınızı yenilemek istiyorsanız en iyi kulak üstü kulaklık modellerine buradan; en iyi bluetooth kulaklık modellerine ise buradan ulaşabilirsiniz!
Ilık su ve sabun ile temizleme
Kulaklıkların uçlarını ve kulak içi pedlerini, ılık su ve sabun ile nemlendirilmiş yumuşak bir bez parçası yardımıyla temizleyebilirsiniz. Eğer ayrılabilen parçalar ise ayrı ayrı silmek daha faydalı olacaktır. Silme işleminden sonra kurutma işlemi ile temizliği sonlandırabilirsiniz. Bu işlemi haftada bir tekrarlamanız yeterli olacaktır.
Oksijenli su ve fırça ile hijyen
İlk yardım çantasında kalmış oksijenli su ve kullanmadığınız bir diş fırçası yardımıyla da kulaklıklarınızın hijyenini sağlayabilirsiniz. Yumuşak bir bezi, oksijenli su ile nemlendirdikten sonra kulak içi silikonlarını ayırdığınız kulaklığınızın, tüm parçalarını tek tek bez ile silin. Ulaşamadığınız iç bölgelere, diş fırçası ile müdahale edin. İşlem tamamlandıktan sonra kağıt havlu ile iyice kurulayın.
Dezenfektan ve fırça ile kulaklık bakımı
Yanımızdan neredeyse hiç ayırmadığımız dezenfektanları, kulaklık temizliğinde de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Yine yumuşak bir bezi, dezenfektan ile nemlendirmek usulü ile kulaklık ve kulak içi pedlerin hijyenini sağlayabilirsiniz. Ulaşamadığınız alanlara fırça dokunuşlarıyla ulaşarak da kulaklığınızın ses kalitesini koruyabilirsiniz.
İspirto ve fırça ile temizlik
Dezenfeksiyon yöntemlerinden bir diğeri de ispirto ile nemlendirilmiş yumuşak bir bez ve diş fırçası yardımı ile gerçekleştirilebilir. İspirtolu bez ile dezenfeksiyonunuzu yapıp kağıt havlu ile kurutarak kulaklığınızı temizleyebilirsiniz.
Spordan sonrası kulaklık bakımı
Bildiğiniz üzere spor sırasında vücut ısısı artar. Spor yaparken kulaklıklar vasıtasıyla kapalı olan kulak deliklerinde yağ ve kirler birikir. Bu da kulaklıkların nemlenmesine sebep olur. Bu yağ ve kirler kulaklıkların ses kalitesi ve performansını düşürerek ömrünü kısaltır. Bu nedenle spor sonrası temizlik ve kurulama kulaklık bakımı için ekstra önemlidir.
Tüm bu yöntemlere ilave olarak kulaklığınızı, kendi kutusu içinde muhafaza etmek hijyen açısından çok önemlidir. Kutu, kulaklıklarınızı tozdan uzak tutarak temiz kalmasını sağlar ve ses kalitesini koruyarak ömrünü uzatır. Dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise, kulaklığınızın silikon ve yapıldığı materyalin alkol ile etkileşime uygun olup olmadığı. Kullanım kılavuzunu dikkatlice okuyup ona göre bir temizleme yöntemi seçmenizde fayda var. Aksi takdirde alkol bazlı yöntemler kulaklığınızın boyasına zarar verebilir.