Kulaklıklarımız artık vücudumuzun bir parçası haline gelmeye başladı. Hayatımızın olmazsa olmazlarından olan bu teknoloji harikaları günümüzde yüzlerce farklı çeşit ve seçenek ile karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca da kulaklık satın almaya karar verdikten sonra çok kafa karıştırıcı bir sürecin içinde bulabiliyorsunuz kendinizi. Farklı teknolojik özellikler, farklı tarzlar, farklı fiyat ve performans seviyeleri gibi onlarca farklı metrik içinde kaybolmak istemiyorsanız sizin için harika bir yazı hazırladık. Birkaç dakika içinde bu yazıyı okuyup kulak üstü kulaklık alırken dikkat etmeniz gereken detaylara bir uzman gibi hakim olacak, hangi kulaklığı alacağınızı da hızlıca seçebileceksiniz. Dilerseniz başlayalım.
Not: “Beni detaylara boğma ListeList, bana hangi kulaklığı alacağımı söyle.” diyorsanız hızlıca yazının alt kısımlarına doğru alalım sizi. Orada size tam istediğiniz kriterlerde ve bütçenize uygun mevcut en iyi kulaklığı sunuyor olacağız.
Kulak üstü kulaklıklar da kendi içinde ikiye ayrılıyor: Over-ear & On-ear
Evet, kulak içi ve kulak üstü kulaklığın farkını biliyorsunuz. Ancak mevzu kulak üstü kulaklıklara geldiğinde 2 yeni kategori ortaya çıkıyor.
Over-ear kulaklıklar kulağınızı çevreleyip tam olarak kapatan kulak üstü kulaklık çeşitleridir. Süngerleri daha büyük çaplı olur ve kulağınızın üstüne değil çevresine kapanırlar.
On-ear kulaklıklar ise over-ear’ın aksine kulağınızın üstüne kapanan kulak üstü kulaklıklardır.
Gürültü engelleme özelliği (Noise Cancelling)
Çevrenizde kulaklığıyla övünen birileri varsa ağzından “Dışarıdaki hiçbir sesi duymuyorum” gibi iddialı cümleler eksik olmuyordur yüksek ihtimalle. Bu noktada işin aslı, kulaklığın “noice cancelling” özelliği olup olmadığı. Eğer kulaklığınız over-ear ise bir noktaya kadar dışarıdan gelen gürültüyü engelliyordur zaten. Fakat bazı kulaklıklarda ayrıca bulunan “noice cancelling” özelliği sessizliği bambaşka bir boyuta taşıyarak en gürültülü ortamlarda dahi dinlediğiniz şeye odaklanabilmenizi sağlıyor.
Bas’lar, mid’ler ve tiz’ler
Bas, mid ve tiz terimlerini duymuş olabilirsiniz. Gözünüzü korkutmasın, hızlıca açıklayalım. Sesin frekansı yükseldikçe bu sese verilen ad da sırasıyla bas, mid ve tiz olarak değişiyor. Daha da basitleştirmemiz gerekirse kalın seslere bas, ince seslere tiz deniyor. Mid de aradaki sesler için kullanılıyor. Müzik dinlerken farklı frekanstaki bu seslerin hepsini temiz bir şekilde duymak istersiniz. Kulaklığınızın bu sesleri iyi veriyor olması da bu yüzden çok yüksek bir önem taşıyor.
Kulak üstü kulaklık için oldukça kritik nokta: Kablo faktörü
Artık bluetooth kulaklıkların devri. Hele de kulak üstü kulaklıklar söz konusuysa kablo daha da gereksiz bir hal alıyor. Ancak bazı insanlar halen kablolu kulaklıkları kablosuzlara tercih edebiliyor. Haklı sebepleri de yok değil elbette. İlk olarak kablosuz kulaklıkların fiyatı kablolulara göre biraz daha yüksek oluyor. Bir diğer konu da kablosuz kulaklıkları şarj etmek zorunda olmamız. Telefonlar gibi sürekli şarj etmemiz gerekmiyor elbette ancak birkaç günde bir, birkaç saatliğine şarja bırakmak gerekiyor. Ancak diğer yandan kablosuz kulaklıkların kullanım kolaylığı ise tartışılamaz tabii. Bu noktada tercih size kalıyor.
Şimdi sıra geldi sizin için en iyi kulak üstü kulaklık seçeneğini bulmaya. En iyilerle başlayıp daha uygun fiyatlı seçeneklere doğru ilerleyeceğiz
1. Her kuruşunu hak eden mucizevi bir kulaklık: Bose QuiteComfort 35 II
İnanılmaz bir performans canavarıyla listemize başlıyoruz.
- Gürültü engelleyici özelliği bambaşka bir seviyede. Her koşulda müziğinize, filminize ya da dinlediğiniz şeye odaklanabiliyorsunuz.
- Rahatlığı dillere destan. Sabahtan akşama kadar kulağınızda kalsın, varlığını hatırlamazsınız. Kulak üstü kulaklıklarda çok önemli bir kriterdir bu.
- Ses kalitesini anlatmak için kelimeler kifayetsiz kalır. Şarkısını dinlediğiniz sanatçı yanınıza gelip size özel konser veriyor gibi hissedebilirsiniz.
- Şık ve elit görüntüsüyle tarzınıza harika uyacak.
İncelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
2. Daha uygun fiyatlı bir alternatif: Sony WH-1000XM3
Daha uygun olsa da fiyatı birçok insanın bütçesine fazla gelebilir. Ancak kalitesiyle bu fiyatı hakettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Önceki maddede tanıttığımız Bose kadar rahat değil fakat gürültü engelleyici özelliği Bose’dan bile daha iyi. Ne kadar iyi olduğunu siz düşünün artık.
İncelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
3. On-ear kulaklık isteyenlere: Beats Solo3 Wireless
Beats kalitesini duymamış olmanız çok düşük bir ihtimal. Kulak üstü kulaklık konusunda da gözünüz kapalı güvenebileceğiniz bir seçenek. Hem kaliteli bir ses deneyimi, hem çok şık bir kulaklık isteyenlere önerimiz Beats Solo3. On-ear olmadığı için aktif gürültü engelleyici özelliği bulunmuyor fakat yine de dışardan ses almama kabiliyeti sizi tatmin edecektir. Üstelik sporda kullanmalık bir kulaklık arıyorsanız piyasadaki en iyi kulaklık diyebiliriz.
İncelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
4. Bütçesi elverenler için gürültü engelleyici özelliği en iyi on-ear kulaklık: AKG N60NC
Kesinlikle on-ear istiyorsanız ancak gürültü engelleme özelliği de sizin için çok önemliyse o zaman AKG ile yola devam edebilirsiniz. Ancak fiyatının Beats’e göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız.
5. Hem Beats olsun hem de ucuz olsun diyenlere: Beats EP
Beats’in uygun fiyatlı modeli Beats EP ile karşınızdayız. Fiyatı diğer Beats kulaklıklara göre çok daha uygun. Ses kalitesi elbette diğerleriyle aynı seviyede değil fakat fiyatına göre harika bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. 350 TL altı bir bütçe için harika bir seçenek.
İncelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
6. Kablo faktörünün fiyat farkına etkisinin en iyi örneği: Marshall Major III
Kulak üstü kulaklık arayanların tercih edebileceği en iyi kulaklıklardan biri de Marshall Major III. On-ear bir kulaklık olan bu modelin kablolu ve kablosuz versiyonu arasındaki fiyat farkı ise şaşırtıcı seviyede. Bu kalitede bir kulaklığı, sadece kablolu olduğu için bu fiyata bulabilmek büyük şans. Kablosuz modeli neredeyse 2 katı fiyatına satışta.
İncelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
7. Oyun oynarken de kullanmak isteyenler için uygun fiyatlı bir seçenek: HyperX Cloud Stinger
250 TL civarı bir bütçeyle hem oyun oynarken hem de diğer alanlarda kullanabileceğiniz bir fiyat performans canavarı. Tasarımı da oyuncuları tatmin edecek cinsten.
İncelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
8. 200 TL altına en iyi seçenek: JBL Tune 500
Şık ve rahat tasarımı, fiyatına göre başarılı ses kalitesiyle bu bütçeye uygun en iyi kulak üstü kulaklık seçeneği.
İncelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
9. 100 TL altına en iyi seçenek: Sony MDR-ZX110
Bütçe düştükçe kriterler de düşüyor ister istemez. Sony’nin bu kulaklığı 100 TL altına uzun ömürlü ve sağlam bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
İncelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
10. 50 TL altına en iyi seçenek: Trust Ziva
Listemizdeki en ucuz kulaklık Trust Ziva kulaklığa bütçe ayırmak istemeyenler için makul bir seçenek. Sporda ve günlük hayatınızda kullanabilirsiniz.
İncelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.