Kulak çınlaması, hemen hemen hepimizin başına gelmiştir. Ansızın ortaya çıkan ve hayat kalitemizi düşüren bu şey, kimi zaman bitmek bilmeyen bir kabusa dönüşebilir. Peki kulak çınlaması tam olarak nedir, neden olur ve nasıl engellenir? Tüm bu soruların cevabını sizler için araştırdık ve derledik. Eğer siz de bitmek bilmeyen bir kulak çınlamasından şikayetçiyseniz doğru yerdesiniz! İşte kulak çınlaması hakkında bilmeniz gereken her şey…
Kulak çınlaması nedir?
Kulaklarımızdaki uğultu, tıslama ya da tuhaf sesler; kulak çınlaması olarak adlandırılır. Eğer oluşması için herhangi bir sebep yoksa hayali bir ses olarak nitelendirilir. Çınlama, genellikle geçicidir. Ancak bazı durumlarda o kadar yoğun olur ki sohbet etmeyi bile engelleyebilir. Uzun süreli ya da sürekli tekrar eden kulak çınlamaları, hayat kalitenizi ciddi ölçüde düşürebilir.
Kulak çınlaması neden olur?
Çınlama, iç kulağımızda bulunan işitme kıllarının zarar görmesinden dolayı oluşur. Bu kıllar, kulaklarımıza ulaşan ses dalgalarına göre hareket ederler. İşitme sinirleri bu hareketleri algılarlar ve ses olarak yorumlarlar. Anca bu kıllar zarar gördüğünde sinirler, mesajı yanlış yorumlar ve olmayan bir sesi duymamıza neden olurlar.
Kulak çınlamasına neden olan diğer şeyler ??
İç kulakta yaşanan bu yaralanmaların pek çok sebebi olabilir. Örneğin,
- Yüksek sese uzun süre maruz kalmak ya da kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek. Özellikle kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek, uzun vadede kalıcı hasarlara yol açabilir.
- Kulak kirinin birikmesi de çınlamaya yol açabilir.
- Benzer bir şekilde kulak enfeksiyonu da çınlamanın nedenlerinden biridir.
- İlerleyen yaşla birlikte çınlama ve uğultuların artması da normaldir.
- Çınlamaya neden olan bir değer şey de kan basıncındaki ani değişikliklerdir.
- Baş ve boyun yaralamanları ya da bu bölgelerde yaşanan ağrılar, kulak çınlamasının diğer nedenleri arasındadır.
- Kulak çınlamasına neden olan bir diğer rahatsızlık da orta kulak kemiklerinde kireçlenmedir.
- Antidepresanlar, antibiyotikler ve diüretik ilaçlar da kulak çınlamasına neden olabilir.
Çınlama nasıl engellenir?
Eğer kulak çınlamanız bir türlü geçmiyorsa bu, yorgunluktan konsantrasyon problemlerine, sinir halinden uykusuzluğa pek çok probleme yol açabilir. Eğer kulak çınlamalarını önlemek istiyorsanız yüksek seslerden kaçınmalı, kulaklıkla müzik dinlerken dikkatli davranmalısınız. Çınlamalar için özel bir tedavi şekli olmadığından kulaklarınıza iyi bakmanız ve sağlığınıza dikkat etmeniz çok önemli!
Kaynak: 1