Kısa süre önce kripto para dünyasındaki tüm paydaşları yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye’nin ilk kripto varlık düzenlemesi olan ve kripto yasası olarak isimlendirilen kanunu teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçerek yasalaştı. Haliyle kripto para dünyasıyla ilgilenen çok sayıda vatandaş kriptodan vergi alınacak mı, kripto varlıklar nasıl listelenecek ve kripto varlıklara el konulabilecek mi gibi soruların yanıtını merak ediyor. İşte kripto yasası hakkında bilmeniz gerekenler.
Kripto paralara ilişkin ilk yasal düzenleme olma özelliği taşıyan Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’den geçerek yasalaştı
Kamuoyunda kripto yasası olarak da anılan yeni kanun kripto varlıklar ve kripto para dünyası ile ilgili pek çok yeni düzenlemeyi de beraberinde getiriyor. Söz gelimi bu doğrultuda ilgili devlet kurumları, kripto alanında daha geniş kapsamlı denetimler gerçekleştirebilecek. Kripto para yatırımcıları da ilgili alandaki yeni vergi düzenlemeleri ve alım-satım işlemleri gibi konularda ne gibi yeniliklerin ve uygulamaların hayata geçirileceğini merak ediyor. İşte çok sayıda insanı yakından ilgilendiren kripto yasası hakkında bilmeniz gerekenler.
Yeni yasa ile birlikte kripto yatırımcılarından vergi alınacak mı?
Kripto para yasasının ardından yanıtı en çok merak edilen soruların başında bu geliyor. Hemen söyleyelim, yeni yasada kripto para yatırımcılarından vergi alınmasını öngören bir düzenleme bulunmuyor. Ancak kripto yasası Türkiye’de hizmet sunacak platformların her yıl, bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1’ini Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK), yüzde 1’ini ise TÜBİTAK bütçesine aktarması gerekiyor.
Yeni yasa, kripto alım satımlarında yetkili kurumların hangileri olacağını da düzenliyor
Mayıs ayında meclise sunulan ve kısa süre önce yasalaşan teklif yatırımcıları, borsaları ve kripto para teknolojileri geliştiren şirketleri etkileyecek değişiklikler öngörüyor. Örneğin yeni düzenlemenin ardından SPK, sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihraç edilebilmesinde yetkili olacak. Ayrıca kripto ekosisteminin düzenlenmesinden de SPK sorumlu olacak. Bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları konularında ise TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterler uygulanacak.
Kripto para borsaları SPK tarafından kontrol edilecek
Yeni yasa gereğince kripto para borsaları, Sermaye Piyasası Kurulunun denetimi ve kontrolü altına giriyor. SPK, kripto para borsalarına yönelik yeni düzenlemeler hazırlayabilecek.
Borsalar Sermaye Piyasası Kurulundan lisans almak zorunda
Kripto yasası, kripto para borsalarına Sermaye Piyasası Kurulundan lisans alma zorunluluğu getiriyor. Kurumun lisans vermediği borsalar ülkemizde hizmet sunamayacak. Ayrıca yasa gereğince yabancı kripto para borsaları da Türkiye’deki müşterilere hizmet sunmak ve tanıtım yapmak için lisans almak zorunda. Mevcut hizmet sağlayıcıların ise yasada belirtilen süre içerisinde gerekli izin başvurularını yapması gerekiyor.
Cüzdan ve fonlara ilişkin kayıtlar da kripto yasası kapsamında belirlenen kurallara göre tutulacak
Kripto para transferlerinin gerçekleştirildiği cüzdanlara ve fon transferlerinin gerçekleştirildiği hesaplara ilişkin kayıtlar kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından güvenli, erişilebilir ve takip edilebilir şekilde tutulacak. Öte yandan işlem kayıtlarının bütünlüğü, doğruluğu ve gizliliği sağlanacak. Ayrıca müşterilerin kripto varlık transfer işlemlerinde SPK ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan düzenlemelere uyulacak.
İzin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen kripto para borsalarının yetkililerine ceza verilecek
Yeni yasa ilgili durumda olan kişiler için 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası öngörüyor.
Yeni yasaya göre kripto varlık hizmet sağlayıcıları bilişim sistemlerinin işletilmesi, siber saldırı ve bilgi güvenliği ihlalleri gibi fiillerden kaynaklı kayıplardan sorumlu olacak
Ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcılarının hukuka aykırı faaliyetleri ile nakit ödeme veya kripto varlık teslim yükümlülüklerini yerine getirememesinden kaynaklanan zararlardan kripto varlık hizmet sağlayıcıları sorumlu tutulacak. Kripto para borsaları bu gibi durumlarda Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili hükmü kapsamında sorumlu olacak.
Kripto varlıklara el konulabilecek mi?
Çok sayıda kripto yatırımcısı yeni yasanın ardından kripto varlıklarının akıbetinin ne olacağını merak ediyor. Hemen söyleyelim kripto yasası maddeleri arasında varlıklara el konulabileceğine dair bir hüküm yer almıyor. Müşterilerin nakit ve kripto varlıkları, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mal varlığı ise müşterilerin borçları nedeniyle kamu alacakları için olsa dahi haczedilemeyecek.
Kripto yasası kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali ve bilgi sistemleri denetimi, SPK tarafından ilan edilen listede yer alan bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak
İlginizi çekebilir:
Kaynak: 1