Merhum Edinburgh Dükü Prens Philip, Kraliçe II. Elizabeth’e “Cabbage” (lahana) derdi. Prenses Diana, Avustralya gezisinden sonra Prens William’a “Wombat” lakabını verdi. Kral Charles ile Kraliçe Camilla’nın, Peter Sellers’ın çizgi romanı The Goon Show’daki karakterlere ithafen birbirlerinden “Fred” ve “Gladys” olarak bahsettikleri iddia ediliyor.
Bunlar kişisel takma adları olsa da belirli koşullar ve bağlamlarda kraliyet ailesinin gerçekten de özel kod isimleri kullanması gerekiyor. Bu çok gizli isimler genellikle güvenlik amacıyla kullanılıyor; örneğin kraliyet ailesinin bir üyesinin yurt dışına seyahat etmesi ve seyahat planlarının önceden yapılması gerektiği durumlarda. Kraliyet düğünleri ve taç giyme törenleri için yapılan düzenlemeler de çeşitli kod adları altında yapılıyor. Kraliyet ailesinden bir üye öldüğünde de devreye giren önemli düzenlemeler ve protokoller için de bu takma isimler kullanılıyor. İşte kraliyet ailesi kod adları 👇
1. Hyde Park Corner/ George VI
Kraliyet ailesi kod adları listemize VI George ile başlıyoruz. “Hyde Park Corner”, 1952’de saraya ve dönemin başbakanı Winston Churchill’e kralın öldüğünü bildirmek için kullanılan gizli terimdi. (Hyde Park Corner, Londra’nın merkezinde, Buckingham Sarayı ve The Mall’dan çok da uzak olmayan önemli bir yol kavşağıdır. Neden gizli bir kod olarak seçildiği bilinmiyor.) 6 Şubat sabahı 8:45’te, Kral’ın özel sekreteri Sir Alan Lascelles asistanına telefon etti ve şöyle dedi: “Hyde Park Köşesi. Gidin ve Bay Churchill’e ve Kraliçe Mary’ye söyleyin.”
Ancak olayların gizli tutulmasının bir nedeni vardı. Kralın ölümüne işaret eden gizli kod, Buckingham Sarayı’ndaki santral operatörlerinin bu haberi kraliyet ailesinden önce öğrenmemesi için oluşturulmuştu.
2. Tay Bridge/ Kraliçe Elizabeth
George VI’nın dul eşi ve merhum II. Elizabeth’in annesi Kraliçe Elizabeth, 2002 yılında 101 yaşında öldüğünde, Tay Bridge Operasyonu harekete geçirildi.
Diğer kraliyet cenaze protokollerinin çoğunda olduğu gibi, Ana Kraliçe’nin cenazesinin duyurulması ve ardından yapılan düzenlemeye Birleşik Krallık’ın en ünlü köprülerinden birinin adı verilmişti: Tay Köprüsü. Bu demiryolu köprüsü, İskoçya’nın güneybatısındaki Firth of Tay boyunca uzanıyor ve Fife’ı Dundee şehrine bağlanıyor. Tay Bridge planlarından bazıları, Prenses Diana’nın 1997’de beklenmedik bir şekilde ölmesi sırasında da kullanıldı.
İlginizi çekebilir:
3. London Bridge, Unicorn ve Sharon/ Kraliçe II. Elizabeth
Kraliyet ailesi kod adları demişken Birleşik Krallık’ın en uzun süre tahtta kalan kraliçesinden bahsetmemek olmaz. Kraliçe II. Elizabeth de 2022’de vefat ettiğinde, özel sekreteri Sir Edward Young, Başbakan Liz Truss’a telefon ederek “Londra Köprüsü yıkıldı” diyerek durumu ifade etmişti. Kraliçenin ölümü durumunda BBC’nin uyguladığı katı protokoller de dahil olmak üzere kraliçenin vefatına ilişkin düzenlemeler, London Bridge Operasyonu kod adı altında derhal yürürlüğe girdi.
“Londra Köprüsü” yıkıldı kod ifadesi muhtemelen ünlü tekerleme olan “London Bridge is Falling Down”a ve belki de Londra Köprüsü’nün Buckingham Sarayı’na yakınlığına atıfta bulunularak seçilmişti. Peki, kraliyet cenaze protokollerine neden köprülerin adı veriliyor? Sarayın eski basın sözcüsü Dickie Arbeiter’ın 2020’de yaptığı açıklamaya göre ‘Köprü’ kodu onlarca yıldır ortalıkta dolaşıyor. Kraliyet de bu terimi biliyor. Ayrıca köprü, hayattan ahirete geçişi temsil ediyor.
Ancak Kraliçe Elizabeth Londra’nın dışında, Aberdeenshire’daki Balmoral Kalesi’ndeki kişisel ikametgahında öldüğü için, onun ölümü aynı zamanda kraliçenin İskoçya’da ölme ihtimalini karşılamak için uygulanan prosedür olan Unicorn (Tek boynuzlu at) operasyonunu da harekete geçirdi. Unicorn adı muhtemelen İngiliz arması üzerinde görünen İskoç Stuart hanedanının eski sembolü olan İskoç tek boynuzlu atına atıfta bulunmak için seçilmişti. Tek boynuzlu at aynı zamanda İskoçya’nın ulusal hayvanıdır.
Ancak Kraliçe, tipik görevlerini yerine getirirken, personeli ve güvenlik ekibi arasında çok daha sıradan bir kod adı kullanıyordu. Varlığına dikkat çekmekten kaçınmak ve onun gelişinden önce herhangi birinin iletişim kanallarını hacklemesini engellemek için Kraliçe, yakın çevresi tarafından “Sharon” veya “S” olarak biliniyordu.
4. Menai Bridge/ Kral III. Charles
Henüz Galler Prensi iken, şimdiki Kral Charles’a, Anglesey adasını Galler ana karasına bağlayan 19. yüzyıldan kalma asma köprüye atıfta bulunarak Menai Bridge kod adı verildi. Menai Bridge protokolü, 1988 yılında Charles’ın tatil yaptığı İsviçre kayak merkezine çığ düştüğünde ve müstakbel kralın nerede olduğu bir süreliğine bilinmediğinde uygulanmak zorunda kaldı. Kral, şans eseri yaralanmadan kurtuldu ancak kayak grubunun başka bir üyesi trajik bir şekilde hayatını kaybetti.
Charles’ın kod adının, artık kral olduğu ve oğlu William’ın Galler Prensi olarak onun yerine geçtiği için güvenlik servisleri tarafından değiştirilip değiştirilmediği bilinmiyor. Ancak Kral Charles, yıllar içinde başka kod isimleri ile de tanındı; bunlara Unicorn (bu kod kendisine 1971’de Amerika Birleşik Devletleri turu sırasında gizli servis tarafından verilmiştir) da dahildi. Bu arada, kralın 2022’deki taç giyme törenine ilişkin düzenlemeler, taç giyme töreni sırasında kullanılan mücevherlerle kaplı egemenlik sembollerinden birine atıfta bulunarak Operation Golden Orb (Altın Küre Operasyonu) adını aldı.
5. Forth Bridge/ Edinburg Dükü Prens Philip
Edinburg Dükü’ne Forth Bridge kod adı verildi. Bu, Edinburgh’u Fife’a bağlayan, İskoçya’nın Firth of Forth’u boyunca uzanan ikonik bir demiryolu köprüsüydü.
İlginizi çekebilir:
Kral Charles’tan Prens Harry’ye: Britanya Kraliyet Ailesi Üyeleri Ne Kadar Kazanıyor?
6. Danny Collins ve Daphne Clark/ Galler Prensi William ve Galler Prensesi Catherine
Tıpkı Kraliçe II. Elizabeth’in “Sharon” adını kullanması gibi, William ve Kate Cambridge Dükü ve Düşesi olduklarında, seyahat düzenlemeleri ve güvenlikleri için Danny Collins ve Daphne Clark kod adlarını kullanıyorlardı. Galler Prensi ve Prensesi rütbesine yükseldiklerinden beri bu isimlerin değişip değişmediği ise belirsiz.
7. David Stevens ve Davina Scott // Sussex Dükü Prens Harry ve Sussex Düşesi Meghan
Kraliyet ailesi kod adaları listesinin sonuna geldik. Sussex Dükü Prens Harry ve Sussex Düşesi Meghan’ın kod adları ise David Stevens ve Davina Scott. Çiftin 2020’de resmi kraliyet görevlerinden çekilmesinin ardından bu isimlerin kraliyet hâlâ faaliyette olup olmadığı bilinmiyor.
Kaynak: 1