Kraliçe Elizabeth… 1952 yılından beri tahtta olan kraliçe, Büyük Britanya’nın en uzun süre hüküm süren lideri. II. Elizabeth dünyada yaşayan en güçlü kadın olarak kabul ediliyor. 96 yaşında olan kraliçe 2. Dünya Savaşı’nı yaşadı. Yaşadığı süre boyunca dünya nüfusunun üçe katlandığına şahit oldu. Kraliçe; ekonomik krizler, isyanlar, iklim değişikliği, uzay yarışı ve daha birçok şeye şahit oldu. Kraliçenin hala oldukça kuvvetli ve dinç göründüğünü de belirtmemiz gerekir. Kraliçeye dair aslında çok fazla şaşırtıcı gerçekler var. Bu listemizde o şaşırtıcı gerçeklerden bazılarını sizlerle paylaşacağız. Kraliçeye tanınan bu 10 hakkı okuduğunuzda oldukça şaşıracaksınız;
1. Kraliçe II. Elizabeth dünyanın her yerine pasaportsuz olarak seyahat edebilir
Doğru duydunuz. II. Elizabeth yurt dışı seyahatlerinde pasaport kullanmıyor. Tüm İngiliz pasaportları zaten majestelerinin adına verildiğinden de haberdar olmalısınız. Kendi adına verilen bir pasaportu kendisinin taşıması da oldukça saçma olacaktır. Kraliçe olmanın getirdiği diplomatik etkiden dolayı da diğer ülkeler kraliçeden pasaport ya da vize istemiyorlar. Bu durum sadece kraliçeye özel. Diğer kraliyet üyeleri pasaport almak zorundalar.
2. Kraliçe II. Elizabeth’in sürücü belgesine ihtiyacı yok
Bu durum aslında pasaport olayında olduğu gibi. Ülkedeki tüm ehliyetler yine Kraliçe II. Elizabeth onuruna veriliyor. Dolayısıyla kendi adına verilen bir ehliyete ihtiyacı yok. Kraliçe II. Elizabeth 19 yaşında araba kullanmaya başladı. Şimdilerde ise kendine ait arazi üzerinde istediği zaman araç kullanabiliyor. Buna ek olarak önemli etkinliklerde ise şöfor koltuğunu kraliyet personeline devrediyor.
3. Birleşik Krallık başbakanını atama yetkisi de onda
II. Elizabeth bilindiği üzere Birleşik Krallık’ın en yüksek konumunda bulunuyor. Buna rağmen seçimlerde tarafsız kalmak zorunda. Yani halkın siyasi tercihlerine yön veremiyor. Tarafsız bir tutum sergilemek zorunda olan kraliçe seçim sonrasında oldukça kilit bir görevi üstleniyor. Seçimi kazanan ve Avam Kamarası’ndan onay alan başbakanı atamak gibi. Kraliçe II. Elizabeth hüküm sürdüğü süre boyunca 14 başbakan atadı.
4. Birleşik Krallık parlamentosundan geçen herhangi bir kararı veto etme yetkisi var
Nerede demokrasi nerede adalet dediğinizi duyar gibiyiz. Durum sandığınızdan biraz daha karmaşık olabilir. Kraliçe, parlamentodan geçen bir yasa tasarısını veto etme şansına sahip. Buna rağmen bugüne kadar daha önce herhangi bir yasayı veto ettiği de görülmedi. Bu durum her ne kadar bu şekilde cereyan etse de aslında demokrasi kavramının anlamını yeniden sorgulatacak cinsten bir olay. Kraliçenin bu hakkını hiç kullanmamış olması ileride kullanmayacağı anlamına gelmiyor.
5. Kraliçe II. Elizabeth, Birleşik Krallık sınırları içerisinde, açık sularda yüzen tüm kuğuların sahibidir
Kraliçenin en ilginç haklarından biri bu olabilir! Evet, II. Elizabeth ülkedeki tüm açık sularda yüzer haldeki kuğuların tek gerçek sahibi. Bu durum 12. yüzyıla uzanan bir olaya işaret ediyor. O dönemlerde kuğular ziyafetlerde servis edilen oldukça değerli bir yemek çeşidiydi. O günden günümüze kadar kuğular her daim kraliçe ve kralların özel malı olarak kabul edildi. Eğer Birleşik Krallık’a gider ve bir kuğu çalarsanız cezası olduğunu unutmayın. Bu suçtan dolayı 1 gün ila 1 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilirsiniz.
6. “Kraliyet Affı” çıkarma yetkisine sahip
II. Elizabeth suçun içeriği ne olursa olsun uygun gördüğü zaman hüküm giyen kişileri affetme hakkına sahiptir. Buna ek olarak kraliçe yine uygun gördüğü bir kişinin cezasında indirim de yapabilir. Bugüne kadar II. Elizabeth’in affettiği ya da cezasını hafiflettiği kişiler bulunuyor.
7. Gerektiği durumlarda Birleşik Krallık ordusunu komuta etme şansına sahip
Kraliçe II. Elizabeth, 1945 yılında o sıralar prensesken Kraliyet Ailesinin Silahlı Hizmetleri oluşumuna katılan ilk kadın olmuştu. O zamandan beri kraliçe ülkenin ordusuyla ilişkilerini kuvvetlendirdi. Birleşik Krallık ordusu büyük ölçüde kraliçenin hizmetinde. İstediği zaman orduda atamalar yapabilir veya askerleri görevden alabilir. Buna ek olarak ordunun savaş zamanındaki stratejilerine de karar verebiliyor.
8. Birleşik Krallık’ın savaş açma ve savaşa girme yetkisini de elinde barındırıyor
Kraliçe II. Elizabeth’in ülkesi için ihtiyaç duyduğu zamanlarda savaş kararı alma hakkı mevcut. Örneğin 1999 yılında Irak’a karşı yapılacak askeri harekata katılma fikrinin parlamentoda tartışılmasına izin vermedi. Bu durum hem ülkenin girebileceği bir savaşı engelleyebileceğini hem de savaş açma hakkını kullanabileceğini gösteriyor.
9. Kraliçe II. Elizabeth dokunulmazlığa sahip
Aynı pasaport ve ehliyet durumlarına benzer bir durum burada da karşımıza çıkıyor. Ülkede adalet kraliçe adına tecelli ettiğinden dolayı kraliçeyi tutuklamak ya da yargılamak mümkün değil. Demokrasi bakımından bu durum incelendiğinde aslında ortaya bir paradoks çıkıyor. Demokrasi ile yönetilen bir ülkede, özel bir kişinin ömür boyu dokunulmazlığa sahip olması gerçek bir çelişki!
10. Kraliçe II. Elizabeth’in iki ayrı doğum günü bulunuyor
II. Elizabeth 21 Nisan 1926 yılında dünyaya geldi. Buna ek olarak tek kutladığı doğum günü bununla sınırlı değil. 24 Mayıs’ta Birleşik Krallık Egemenlik Günü olarak kabul edilen tarihte bir doğum günü kutlaması daha gerçekleşiyor. Bu törende 250 yılı aşan İngiliz egemenliği kutlanıyor.
Kaynak: 1