Birçoğumuz, izleyeceğimiz filmleri seçerken yönetmenlere ya da konulara odaklanırız. Ancak kostümler de en az diğer kriterler kadar önem taşıyor ? Özellikle dönem filmlerinde öne çıkan kostüm seçimleri, doğru yapılmadığı takdirde filmin kalitesini düşürebiliyor. Tabii doğru bir kostüm seçimi, düşündüğünüz kadar kolay değil! Onlarca kişilik ekipler halinde çalışan kostüm tasarımcıları, uzun araştırmalar sonucunda tasarımlarına karar veriyor. Biz de sizler için son zamanların en etkileyici kostümlerine sahip filmlerini derledik. İşte kostümleriyle herkesi kendine hayran bırakan 11 film…
1. Bright Star, 2009
Kostüm tasarımcısı: Janet Patterson
Filmde kullanılan kostümler, yalnızca kişilerin karakterlerini yansıtmakla kalmıyor aynı zamanda duyguları ve düşünceleri hakkında da bilgi veriyor. Şair Keats’in yaşamını konu edinen film, 1818 yılında Londra’da geçiyor. O zamanlar henüz yirmi üç yaşında olan Keats, genç komşusu Fanny Brawne ile gizli bir aşk yaşamaktadır. İkilinin arasındaki aşk giderek kök salar ve güçlenir. Ancak karşılarında, üstesinden gelinmesi zor engeller vardır. Fanny’nin annesi de bu engellerden biridir. Öte yandan Keats’in de bir hastalığı olduğu ortaya çıkar. Ünlü İngiliz şairin hayatına ışık tutan bu filme bayılacaksınız.
2. The King’s Speech, 2010
Kostüm tasarımcısı: Jenny Beavan
Neredeyse 70 yıl önce yaşanan bir olayı konu edinen filmde elbette çok özel kostümler ve kıyafetler kullanılmış. Hatta kıyafetlerin birçoğu kostümlerden değil, o döneme ait orijinal parçalardan oluşuyor. İngiliz Kraliyet ailesinden VI. George’un kekemeliğini konu edinen film, Oscar ödüllerine 12 dalda aday gösterildi. Film, V. George’un ölümünün ardından Frederick Arthur George’un ağabeyi Edward’ın Amerikalı Wallis Simpson ile evlenmek için tahtı Albert Frederick Arthur George’a devretmesiyle başlıyor. Tahtın yeni sahibi olan Albert Frederick Arthur George, kekemelikle mücadele etmektedir. Halka hitap ederken sorunlar yaşayan kral, çocukluğundan beri başına dert olan bu problemi yenmek zorundadır. Bunun üzerine Avustralyalı konuşma terapisti Lionel Logue devreye girer.
3. Jane Eyre, 2011
Kostüm tasarımcısı: Michael O’Connor
Baştan aşağı özel kostümlerle donatılan filmde, Mia Wasikowska’nın karakteri için özel iç çamaşırları bile tasarlandı. Yönetmen, bu konuda oldukça istikrarlı bir tutum sergiledi. Film ise 10 yaşındayken öksüz kalan ve mutsuz bir çocukluk geçiren Jane Eyre’in hayatını konu ediniyor. Babasının öldüğünü zanneden Jane, kendisine köle gibi davranan halasının isteği üzerine oldukça katı kurallara sahip olan bir yatılı okula gönderilir. Bu okulda on yılını geçiren Jane, mezun olur ve orada öğretmenlik yapmaya başlar. Ardından Edward Rochester’ın malikânesinde çocuklara mürebbiyelik yapması istenir. Burada Bay Rochester’la karşılaşan Jane, git gide büyüyen bir dostlukla birlikte ona aşık olmaya başladığını anlar. Nihayet aradığı mutluluğu bulduğunu sanan Jane’in hayalleri Bay Rochester’ın sırrıyla yerle bir olacaktır.
4. Les Misérables, 2012
Kostüm tasarımcısı: Paco Delgado
Film boyunca 50 kişilik bir kostüm ekibiyle çalışan Paco Delgado, en ufak detayı bile atlamadı. Film oldukça uzun bir dönemi kapsıyor, 1815-1848, dolayısıyla detaylı bir kostüm çalışması gerektiriyor. 19. Yüzyılın Fransa’sında yaşananları konu edinen film, yıkılan hayaller, kalp kırıklıkları, tutkular ve fedakarlıklar üzerine kurulu. Jean Valjean olarak bilinen 24601 nolu mahkum, hapishaneden çıkar. Kendisine yeni bir hayat kurmak ister ancak müfettiş Javert’in gölgesi onu daima takip etmektedir. Jean Valjean, Fantine’in kızı Cosette ile ilgilenmeyi kabul eder ve ikisinin de hayatı tamamen değişir. Fransız Devrimi’nden sonra yaşananları anlatan film, acı gerçekleri de gözler önüne seriyor.
5. The Invisible Woman, 2013
Kostüm tasarımcısı: Michael O’Connor
19. Yüzyılda resmedilen tabloları ve çekilen fotoğrafları detaylı bir şekilde inceleyen ekip, oldukça başarılı bir kostüm çalışması gerçekleştirdi. O yıllarda insanların sık sık kıyafet değiştirmesi, normal karşılanan bir durum değildi. Bunun yerine aynı kıyafetleri farklı aksesuarlarla kombinlemeyi tercih ediyorlardı. Kostüm ekibi de bu düşünceyi benimsedi ve aynı kıyafetleri farklı aksesuarlarla kombinledi. Film kariyerinin en parlak günlerini yaşayan Charles Dickens’ın yaşadıklarını konu ediniyor. Ünlü yazara büyük bir aşkla bağlı olan bir kadın, yazarın ölümüne kadar onun gizli sevgilisi olarak kalacaktır.
6. Mr. Turner, 2014
Kostüm tasarımcısı: Jacqueline Durran
Ekip, en doğru kostümleri tasarlayabilmek için o dönemlerin giyim tarzını araştıracak bir araştırmacı tuttu. Araştırmaların ardından her bir kıyafet özenle tasarlandı. Film, yağlıboya ve suluboya tablolarıyla tanınan, Romantizm akımının en önde gelen sanatçılarından biri olarak kabul edilen, aynı zamanda Empresyonizm akımının da öncülerinden olan İngiliz ressam J.M.W. Turner’ın hayatını konu ediniyor. Turner’ın yapmış olduğu seyahatler, sosyal çevresi ve aşk hayatı, detaylı bir şekilde beyaz perdeye taşınıyor.
7. Carol, 2015
Kostüm tasarımcısı: Sandy Powell
Ana karakter Carol’ı diğer kadın karakterlerden ayırmak isteyen Powell, Carol için daha farklı bir kostüm tasarımı düşündü. Bu nedenle Carol’ın kıyafetlerine maskülen detaylar eklemeye karar verdi. Böylelikle izleyicilerde “kendine yetebilen, başarılı bir kadın” algısı yaratmak istedi. Orta yaşların güzelliğini süren Carol, 1950’li yılların New York’unda pek çok kadının imreneceği bir hayat sürmektedir. Sosyetenin zengin ve tanınmış isimlerinden biri olan Carol, kocasından boşanmak ister ve kızının velayetini alabilmek için savaşır. Therese ise henüz yolun başında olan genç bir kadındır. Bir butikte mağaza görevlisi olarak çalışmakta ve bu koca şehirde kimliğini aramaktadır. Bu iki farklı dünyaya ait kadının yolları, Manhattan’da lüks bir butikte kesişir. Carol, Therese’yi görür görmez genç kadının güzelliğinden etkilenir. Birbirine aşık olan bu kadını oldukça zorlu bir yolculuk beklemektedir.
8. Florence Foster Jenkins, 2016
Kostüm tasarımcısı: Consolata Boyle
20. Yüzyılın başlarında, New York’ta geçen filmde o dönemin atmosferi başarılı bir şekilde yansıtılıyor. Ekip, etkileyici sahne kostümlerine sahip olan opera sanatçısı Florence Foster Jenkins’in kostümlerini taklit edebilmek için oldukça sıkı çalıştı. Jenkins’in fotoğrafları ve sahne kostümleri detaylı bir şekilde incelendi. Film, opera sanatçısı Florence Foster Jenkins’in hayatını konu ediniyor. Büyük hayalleri olan Jenkins, opera sanatçısı olmak istemektedir. Piyasada tutunmak için her imkana sahiptir, güzel bir ses hariç. Bu durumu pek de umursamayan Jenkins, opera sanatçısı olma yolunda ilk adımlarını atar.
9. Victoria and Abdul, 2017
Kostüm tasarımcısı: Consolata Boyle
Ekip, film boyunca tarihsel bütünlüğü korurken oldukça zorlandı. Gerçek olaylarda kraliçe, yas tuttuğu için sürekli olarak siyah kıyafetler tercih ediyordu. Ancak ekip, daha riskli seçimler yapmakta ısrarcıydı. Farklı renk dokuları ekleyerek harika kostümler yaratan Boyle, oldukça başarılı bir kostüm seçkisi yarattı. Film, bir kraliçe ve katip arasında geçen arkadaşlığı konu ediniyor. Abdul Karim, genç bir katiptir ve kraliçenin tahttaki 50. yıl dönümü için Hindistan’dan gelir. Kraliçe ise tahtta geçirdiği yılları sorgulamaktadır. İkili yakınlaşır ve kısa süre içerisinde derin bir bağ kurar. Dostluk derinleştikçe kraliçe dünyayı yeni bir gözle görmeye başlayacaktır.
10. The Favourite, 2018
Kostüm tasarımcısı: Sandy Powell
Filmde gördüğünüz her kostüm, 6 hafta içerisinde tasarlandı ve dikildi. Düşük bir bütçeyle çalışan ekip, ucuz ve basit kumaşlar tercih etti. Buna rağmen Powell, oldukça başarılı kostümler tasarladı. Film, sarayın gözdesi Lady Sarah ile saraya yeni gelen hizmetçi Abigail arasında yaşanan mücadeleyi konu ediniyor. 18. yüzyılın başlarında İngiltere, Fransa ile savaş halindedir. Sağlığı zayıf olan Kraliçe Anne tahtta otururken sırdaşı, danışmanı ve gizli sevgilisi Marlborough Düşesi Sarah Churchill ise ülkeyi yönetmektedir. Yeni gelen hizmetçi Abigail ise etkileyiciliğiyle kendisini Leydi Sarah’a sevdirir. Sarah, Abigail’i himayesi altına alır. Abigail artık hiçbir kadın, erkek ya da politik hamlenin yoluna çıkmasına izin vermeyecektir.
11. Once Upon a Time in… Hollywood, 2019
Kostüm tasarımcısı: Arianne Phillips
Her karakter için ayrı kostümler tasarlayan Philips, oldukça başarılı bir kostüm seçkisi yarattı. Yalnızca tarz kıyafetlerle sınırlı kalmayan başarılı tasarımcı, kostümlere karakterlerin ruh halini yansıtan parçalar eklemeyi de ihmal etmedi. Film, bir zamanlar popüler bir dizide oynamış bir erkek aktörün film sektörüne yeniden girmeye çalışması konu ediniyor. Rick Dalton, bir aktördür. Dalton’ın hali hazırda başarılı bir western dizisi bulunmaktadır. Ancak Dalton, kendini televizyondan uzaklaştırmak ve film sektörüne atılmak istemektedir. Onun dublörü olan Cliff Booth ise bu konuda onunla hem fikirdir. Ancak ikilinin yaşlarının ilerlemesiyle birlikte Hollywood’taki şansları da azalmaktadır. Hollywood’un yeni gözdelerinden Sharon Tate, Rick’in komşusudur. Ancak Hollywood’un ışıltılarla dolu dünyası, Tate’in ve dört arkadaşının Charles Manson tarikatı tarafından katledilmesiyle değişecektir.
Kaynak: 1