Birçok farklı nedenden dolayı ailesi ile birlikte yaşamaları mümkün olmayan çocukların bakımını sağlayan ve eğitim ve gelişim gibi sorumlulukları üstlenen kişi veya aileye koruyucu aile denir. Koruyucu aile olmak isteyen birçok kişi veya çift “koruyucu aile nasıl olunur?” sorusunun cevabını merak ediyor. Bununla birlikte hangi çocukların koruyucu aileye yerleştirilebileceğini araştırıyorlar. Sizler için koruyucu aile nedir, koruyucu aile nasıl olunur, koruyucu aile şartları nelerdir ve koruyucu aile ödemeleri nelerdir gibi merak edilen soruların yanıtlarını bu listede bir araya getirdik. Öncelikle, fazlasıyla merak edilen koruyucu aile nedir ve koruyucu aile nasıl olunur sorularının cevaplarını vererek başlayalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Koruyucu Ailesi Olduğu 2 Çocukla Hayatı Değişen KOREV Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Aydeniz”
Koruyucu aile nedir?
Koruyucu ailelik, devlet korumasında bulunan kurumlarda yaşayan, pek çok farklı sebepten dolayı ailesi ile birlikte yaşayamayan, 0-18 yaş aralığında olan çocuklar için sağlanan aile içi bakım hizmetidir. Koruyucu aile olan kişi veya kişiler, ücretli ya da devlet denetimi altında gönüllü olarak bu görevi üstlenebilirler. Koruyucu ailenin amacı, çocuğun yaşadığı şeylerden dolayı yıpranmasına engel olarak, onun bakımını ve sorumluluğunu üstlenmekle birlikte çocuğun fiziksel, duygusal ve psiko-sosyal açıdan gelişmesini sağlamaktır. Elbette tüm bunlar için ilgili kurumlar koruyucu aileye ve çocuğa yardımcı olur.
Koruyucu aile nedir öğrendiğimize göre koruyucu aile nasıl olunur sorusunu yanıtlayalım.
Koruyucu aile nasıl olunur? Nereye başvurulur?
Koruyucu aile nasıl olunur diye merak eden kişilerin öncelikle T. C. vatandaşı olması gerekir. Başvuran kişilerin yaş, eğitim ve gelir gibi konularda uygun bir düzene sahip olup olmadığına bakılır. Kişi ya da çiftler, koruyucu aile şartlarına uygunsa, devlet denetimi altında koruyucu aile görevini üstlenebilirler. Koruyucu aile olmak isteyen kişi veya çiftler, yaşadıkları şehirde bulunan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın İl Müdürlüklerindeki koruyucu aile birimine başvurabilirler. Koruyucu ailelik için başvuru yapıldıktan sonra 6 ile 8 ay süren bir hazırlık süreci vardır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Birbirinden Ayrılmamaları İçin Beş Kardeşi De Evlat Edinen Robert Carter”
Koruyucu aile şartları nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 25-65 yaş aralığında olan, en az ilköğretim mezunu ve düzenli bir gelire sahip olan kişiler koruyucu aile olabilirler. Koruyucu aile olmak isteyen kişi veya çiftin, çocuk sahibi olması bu sorumluluk için herhangi bir sorun teşkil etmez. Koruyucu ailelik için başvuru yapan kişi veya çiftlerden öğrenim belgesi, maaş bordrosu, adli sicil kaydı ve sağlık raporu gibi evraklar istenir. Ayrıca temel mesleki değerlendirmeler incelenir. Gerekli olan tüm şartları karşılayan kişi veya çiftler koruyucu aile olabilirler. Ancak çocuğun akrabaları, komşuları ve aile dostları koruyucu ailelik için öncelikli olarak kabul edilir.
Hangi çocuklar koruyucu aileye yerleştirilebilir?
Biyolojik ailesi hayatta olsa da, onların yanında kalması uygun olmayan, devlet koruması altında bulunan çocuklar ve biyolojik ailesi ile hukuki bağları devam ettiği için evlat edindirilemeyen çocuklar ideal şartlar karşılandığı takdirde koruyucu aileye yerleştirilebilirler. Çocuğun koruyucu aileye yerleştirilmesi için biyolojik ailesinin rızası gerekmez.
Koruyucu ailelik ne kadar sürer?
Koruyucu aileliğin süresi, çocuğun koruma altına alınma nedenine göre değişir. Çocuğun uzun süre koruyucu aile ile birlikte yaşama ihtimali olduğu gibi, belirli bir zaman geçtikten sonra biyolojik ailesine gönderilme olasılığı da vardır. Ancak çocuğun biyolojik aileye döndürülme ihtimali oldukça azdır. Her ne kadar pek çok olasılık olsa da, genele bakıldığında koruyucu aile altındaki çocuklar reşit oldukları 18 yaşına kadar, hatta 18 yaşından sonra bile koruyucu ailenin yanında kalabilirler.
Koruyucu aile ödemeleri nelerdir?
Koruyucu aile olan kişi veya çifte, bakımını üstlendikleri her çocuk için eğitim, yerleştirme ve bakım harcamaları için fon sağlanır. Böylece koruma altında bulunan çocukların gelişimi desteklenir. Özel ihtiyaçları veya zorlukları olan çocuklar için yapılan ödeme %50 oranında artar. Ödenen ücret her öğretim yılı başında üç katına çıkar. Giyim masrafları için senede iki kez ödenen ödeme iki katına çıkarılır. Çocukların yaş ve eğitim durumu göz önüne alınarak her ay harçlık verilir. Ayrıca koruma altındaki çocukların sağlık harcamaları karşılanır.
Koruyucu ailelik ile evlat edinme arasındaki farklar nelerdir?
Ülkemizde herkes evlat edinmenin ne olduğunu biliyor olsa da, koruyucu ailelik kavramı pek bilinmiyor. Koruyucu ailelik ile evlat edinme arasındaki en temel fark; koruma altına alınan çocuğun 18 yaşına kadar ailenin soyadını alamaması ve mirasçısı olamamasıdır. Ebeveynlerinin rızası olan veya terk edilen çocuklar evlat edinme statüsünde bulunur.
Az önce anlattığımız şartları yerine getirerek koruyucu aile olmak mümkündür. Bunlar; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 25-65 yaş aralığı, en az ilköğretim mezunu ve düzenli bir gelire sahip olmak gibi temel şartlardır. Söz konusu evlat edinme olunca çiftlerin en az 5 yıldır evli olmaları ya da 30 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Evlat edinilmek istenen çocuğun ailesi hayatta ise onların rızası gerekir. Koruyucu ailelikte ise biyolojik ailenin rızasına gerek yoktur.
Kaynak: 1