Kitap piyasasında korsan kitap satışı diye bir gerçek var. Ne yazık ki bu durum emek verilen kitap ve yazarı için fazlasıyla olumsuzluk teşkil ediyor. Yazar ve çevirmenlerin günlerce emek vererek ortaya çıkardığı ürünün haksız kazançla elde ediliyor oluşunun önüne geçilmesi gerektiği fikrindeyiz. Hatta bunun önüne geçebilmek için Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) bu kitaplar hakkında bir metin yayınlayarak vatandaşların korsan kitap satın almamasını, satanları ise ihbar etmelerini istedi. Biz de size sahte bandrollü kitap ile orijinal kitap nasıl ayırt edilir, korsan kitap nasıl anlaşılır bunu anlatmak istedik. İşte sahte bandrol hakkında bilmeniz gerekenler.
Unutmadan; “Simyacı” kitabıyla tanınan dünyaca ünlü yazar Paulo Coelho korsan kitaplara karşı farklı bir bakış açısı geliştirmiş, eğer ünlü yazarın yorumunu merak ediyorsanız sizi buraya alalım.
Bandrolsüz veya sahte bandrollü kitaplar korsan kitaplardır
Okuduğunuz kitaba ait bir bandrol yoksa bu kitaba birkaç faktör dışında korsan dememizin bir mahsuru yok. Fakat bandrolü olan her kitaba orijinal dememiz de yanılgıya sebep olabilir. Çünkü basım dünyası gelişim gösterirken korsan kitap üreticilerinin de çalışıyor olduğunu unutmamamız lazım. Başka bir kitaba ait bandrol, sahte bandrollü kitapta yer alarak karşımıza çıkabilir. Burada bandrol içerisinde yer alan tarih ile kitabın basım tarihilerini karşılaştırmakta fayda var. Bu her zaman kesin bir çözüm sunmasa da çoğu zaman işe yarayabilir. Bunun dışında sahte bir bandrole karşı ,bandrolü çıkartmayı deneyebilirsiniz. Eğer bandrol çıkartıldığında parçalanıyor ise orijinal, parçalanmıyorsa sahte olduğuna dair fikir yürütülebilir.
Kalitesiz bir baskı ve eksik sayfalar mevcuttur
Orijinal kitap alırken dikkat etmeniz gereken başka bir unsur da baskı ve sayfa kalitesidir. Aldığınız orijinal kitap kötü basıma sahip olabilir fakat hiçbir kitap korsan bir kitap kadar kötü bir basıma sahip olamaz. Sayfalarda yer alan yazıların baskılarının kalitesizliği, sayfa hamurunun kalitesiz oluşu ve eksik sayfalar… Bunlar bandrolsüz kitap ile orijinal baskıyı ayırt edebilmeniz için size ipucu verecek.
Kitapta dikkat çeken basım hatalarını görebilirsiniz
Korsan kitaplarda simetri olmaz. Yazıların düzenli bir çizgide değil eğimli olduğunu fark ediyorsanız korsan bir kitapla karşı karşıyasınız demektir. Ciltli ve korsan bir kitap almışsanız, sayfaların ciltten ayrılması sahte olduğunun anlaşılmasının bir diğer yoludur.
Kitap kapakları özensiz ve kalitesiz ise bandrol sorgulamalısınız
Yazıcınız ile boş bir kağıda baskı yaparsanız bu muhtemelen sahte bandrollü bir kitabın baskı kalitesi ile eşdeğer olacaktır. Kalitesiz kitap kapakları, korsan kitapta sıklıkla karşılaştığımız bir durum. Sahte bandrollü kitabı ele veren en önemli unsurlardan biri kalitesiz baskıya sahip kitap kapaklarıdır. Unutmayalım, sahte kitabı satanlar için en önemli unsur elde edecekleri maddi kazanç. Dolayısıyla gerek kopyalamanın getirdiği gerekse maddi kaygılarla sonuçlanan bazı sebeplerden dolayı sahte bandrollü kitaplar her zaman tamamiyle kalitesizdir.
Korsan kitap kapaklarında orijinalinde yer alan kabartmalar ve yaldızlar genelde bulunmaz
Orijinal kitap kapaklarında bulunan kabartma ve benzeri yaldızlı motifler genelde korsan kitapların kapaklarında görülmez. Popüler kitap serilerinin kaliteli ve dolgun görünen kapak motifleri ve kabartmaları eğer kalitesiz ve sıradan görünüyorsa sahte bandrol durumu olabilir. Bu detaya dikkat ederseniz ve böyle bir durumdan şüphelenirseniz bandrol sorgulaması yapmanızda fayda var.
Korsan kitaplarda kesim hataları oldukça fazladır
Sahte bandrol kullanılan veya bandrol bulunmayan kitaplarda basım hatalarının yanı sıra kesim hataları da oldukça sıktır. Eğer düzensiz bir kesim mevcutsa muhtemelen elinizdeki kitap sahte bir baskı ürünüdür. Çarpık kesim ve düzen genelde kitabın sahte olduğunu anlamanız için en kolay yollardan biridir
Korsan kitap satışı kitapçılarda değil gizli yerlerde yapılır
Bu tür kitapların satışı genellikle sokak aralarında ve kuytu yerlerde yapılır. Kitap zinciri dükkanlarda bandrolsüz kitaplarlarla karşılaşmazsınız. Bir nevi emek hırsızlığı olan sahte bandrollü kitap satışı günümüzde maalesef oldukça yaygın.
Korsan kitap yazar hakları verilmediği için oldukça ucuzdur
Korsan kitap satışında yazarın izni daha doğrusu haberi bile olmadığı için yazara bir hak ya da mali bir karşılık ödenmez haliyle bu kitaplar oldukça ucuza satılır. Bu ve bu gibi durumlara engel olabilmek için sahte kitap satışı yapan yerleri ihbar etmek yazarların ve çevirmenlerin verdiği emeğe saygı duyduğumuzu göstermenin bir yoludur.
Bandrol sorgulaması yapın
Sahip olduğunuz eserin, toplam kaç baskı yaptığını, bandrol adedini ve satışa sunulduğu tarihi rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken şey E-Devlet üzerinden eser sahibi olduğunuz kitaplara ilişkin bandrol bilgisi sorgulama ekranını açmak.
Peki, bandrol sorgulama işleminde temel olarak hangi bilgilere ulaşılıyor?
Satış tarihi, eser adı, eser sahipleri, çevirmen bilgisi, yayınevi adı, baskı sayısı, bandrol adedi.
Sıralanan tüm bilgileri ayrıntılı biçimde e-devlet üzerinden sorgulatabilirsiniz. Söz konusu hizmet; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır. Satış Tarihi; eserinizin satışa sunulduğu tarihi gösterir. Eser adı; çalışmanızın resmi olarak belirlenmiş ismini ifade eder. Eser sahipleri; kısmı ise eserin, yayınevi ile yaptığınız sözleşme üzerinden düzenlenmiş sahiplik hakları üzerinden belirlenir.
Çevirmen bilgisi; farklı bir dilden çeviri bir eser ise çevirmen bilgisi de sistem üzerinden görünür. Yayınevi adı: kitabın baskısını üstlenen yayınevinin resmi ismi yer alır. Baskı Sayısı; kitabın kaç kez baskı yaptığını gösterir. Bandrol adedi ise kitabın kaç adet basıldığını gösterir. Diğer izlemeniz gereken adımlar şöyle:
- İlk olarak yapmanız gereken e-devlet üzerinden kullanıcı adı ve şifrenizle kişisel sayfanıza ulaşmak.
- Sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan hizmetleri açın.
- Sonrasında ise; Eser Sahibi Olduğunuz Kitaplara İlişkin Bandrol Bilgisi Sorgulama ekranına erişin. Açılan ekranda kitap satış başlangıç tarihi ve satış bitiş tarihi aralıklarını belirleyin.
- Söz konusu alana eğer kitabın baskı tarihini net olarak hatırlamıyorsanız bir ya da iki yıl geriye doğru seçim yapın. Satış bitiş tarihini de günümüz olarak seçebilirsiniz.
- Sorgula dediğinizde adınıza kayıtlı bandrollü kitaplar karşınıza çıkacaktır.
Kaynak: 1