Korku, hepimizin hayat kalitesini etkileyen duygulardan biridir. Bazen çok şiddetli bazen ise kaygı şeklinde ortaya çıkar ve düşüncelerimizi kısıtlarlar. Gelecek korkusu, ölüm korkusu, böcek korkusu.. Peki, tüm korkularımızın tetiklendiği ve hapsedildiği bir gen olsaydı, onu bulup ,yok edebilseydik korkularımızdan kurtulur muyduk? Bilim adamları bu konuyu araştırmış ve korku genini bulmuşlar!
Korkuyu Anlamak İçin Araştırmalar Yapılıyor
Korkunun doğasını anlamak, korkuyla yüzleşip onu devirmek için temel şartlardan biridir. Günümüzde korku hakkında birçok araştırma yapılıyor, korkunun ırksal nedenleri, psikolojik kökeni ve doğası inceleniyor. Amerikalı bilim adamları da korkunun özünü anlamaya yönelik yaptıkları çalışmalarda, korkunun oluşumunu etkileyen çeşitli genler ve hormonlar tespit etmiş.
Korku Geni 2005 Yılında Bulunmuş
Bu çalışmalarda keşfedilen genlerden biri ise Stathmin adı verilen korku geni. 2005 yılında Amerikalı bilim adamı Gleb Shumyatsky ve ekibi fareler üzerinde yaptıkları birtakım testlerle bu genin varlığını kanıtlamışlar.
Amigdalada Yer Alıyor
New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’nde çalışmalarını yürüten ekip Stathmin geninin beyinde duyuların çözümlenip önceki deneyimlerle ilişkilendirildiği ve korkunun oluştuğu kısım olarak bilinen amigdalada bulunduğunu açıkladı.
Korkunun Şiddetini Belirliyor
Araştırmacılara göre; Stathmin ya da korku geni, beyinde korku ve endişe tepkisini veren amigdalanın protein salgısını kontrol ediyor. Böylece korkunun şiddetini belirliyor. Yapılan incelemeler sonucunda Stathmin geninin, doğuştan gelen ve sonradan öğrenilen, deneyimlenen korkular üzerinde etkili olduğu anlaşıldı.
Fareler Üzerinde Deney Yapılmış
Bilim adamları fareler üzerinde yaptıkları deneyde, bazı farelerin korku genini aldı. Daha sonra fareler, içgüdüsel olarak korkacakları bir alanda serbest bıraktı. Yırtıcı hayvanlardan korkan fareler içgüdüsel olarak dikkat çekmemek için hareketlerini yavaşlatırken, korku genleri alınan fareler aynı hızla hareketlerine devam ettiler.
Korku Geni Alındığında, Korkular Yok Oluyor
Bu deney sonucunda beyinlerinde Stathmin proteini az olan ya da hiç olmayan farelerin daha az korktuğu anlaşıldı. Doğuştan gelen korkuların da dizginlenebileceği ortaya çıktı. Stathmin geni alınan farelerde herhangi bir davranış bozukluğuna rastlanmadığı da araştırmanın sonuçları arasında yer alıyor. Peki bu şekilde korkulardan kurtulmak mümkün mü?
Birçok Rahatsızlığın Tedavisinde Kullanılabilir
Doğuştan gelen ve sonradan öğrenilen korku hakkında önemli bulguların elde edildiği bu araştırmayla birlikte, strese bağlı rahatsızlıklar, anksiyete ve kişisel davranış bozukluklarının da tedavisi için yeni çözüm yolları bulunmuş oldu.