Korku evrensel bir duygudur ve tehdit algısı ile birlikte ortaya çıkar. Hepimizin korkuları farklıdır ama korkunun aslında ortak noktaları da vardır.
National Geographic Channel’da yayınlanan Brain Games yani Zihin Oyunları adlı programda her bölümde farklı bir konuya yer veriliyor. Deneylerle ve bilimsel açıklamalarla konu derinlemesine açıklanıyor. Bizim de ilgimizi oldukça çeken bu bölümünden çıkardığımız dikkat çekici notları paylaştık.
1. Korku aslında hayatta kalmanızı sağlar
Güveninizi tehdit eden her şey için beyniniz tetikleniyor. Dolayısıyla korkularınız sayesinde kendinize bir koruma mekanizması geliştirebiliyorsunuz.
2. Korku beynin alarm sistemi
Beynimiz asırlardır korkulan ortak şeylerden korkmak üzere gelişmiştir. Yılan, örümcek, yırtıcı hayvanlar… Bunlardan herhangi birini gördüğünüzde beyniniz sizin kontrolünüz dışında dikkat etme durumunu geliştirir ve ona göre kendinizi yönlendirirsiniz.
3. Korkunç olmayan şeylerden de dış etkenler yüzünden korkabilirsiniz
Başta korku olmak üzere duyguların denetiminden sorumlu olan amigdalamız aynı yangın dedektörü gibi çalışır. Tehdit unsuru gördüğü durumda korku salgılamaya başlar. Hiç korkunç olmayan bir görüntüyü korku dolu bir müzikle ve gerilim sesleriyle izlerseniz sizde yaratacağı gerginlik ve korku hissi gerçekten korkulacak bir şey varmış gibi ortaya çıkar.
4. Korku içinde beklemek korkmaktan daha büyük sıkıntı yaratıyor
Başınıza kötü bir şey geleceğini düşünüyorsanız bunun bir an önce olmasını istersiniz, çünkü beklemek size o an yaşayacaklarınızdan daha ağır gelmektedir.
5. Tehlikede olmadığımızı bilsek de görsel tehditlerle vücudumuz korku kimyasalları salgılar
Beyniniz size zarar vermesi mümkün olmayan şeyleri dahi korku olarak algılayabiliyor. Size daha öncesinden rahatsız olduğunuz şeyler gösterildiğinde beyniniz alarma geçiyor ve herhangi başka bir durumda bile o rahatsız olduğunuz şeylerle test ediliyormuş gibi hissediyorsunuz.
6. Olaysal bellek ile şok olduğunuz olayları beyniniz kaydediyor
Çok önemli olaylar yaşadığınız zamanlarda beyniniz o anları kaydediyor. Bu sebeple sizde büyük travmalar yaratmış herhangi bir olay esnasında nerede olduğunuzu neler hissettiğinizi net bir şekilde hatırlayabiliyorsunuz. Mesela 11 Eylül olayı olduğu zaman tam olarak nerede olduğunuzu hatırladığınız gibi…
7. Beyniniz daha önceden gördüğünüz şeyler üzerine gereksiz korkular yaratıyor
Korkmayacağınız durumlara fazla reaksiyon göstermek gibi.
8. Korku olmasaydı bugün burada olmazdık
Korku yeteri kadar olduğunda faydalı bir şey hatta şu anda yaşadığımız hayattaki çoğu şey korkularımızın eseri. Korku olmasaydı ilaçlar bulunamazdı, teknoloji bu denli gelişmezdi ve biz kendimizi bu denli koruyamazdık.