Başarılı bir korku filminin anahtarı bilinmeyenin korkusunu yansıtmaktan geçer. Filmde ister canavar, ister katil, isterse başka bir tehditten bahsedilsin gizem, gerçekten dehşeti satan şeydir. Örneğin unutulmaz bir kötü adam yapmanın en denenmiş ve gerçek yolu, yüzünü bir maskeyle örtmektir. Korku filmleri maskelerinin tarihi de en az filmlerin kendisi kadar büyüleyicidir. İşte sekiz unutulmaz korku filmi maskesinin arkasındaki hikayeler…
Yazıyı okumaya başlamadan önce, eğer sıkı bir korku filmi hayranıysanız en korkunç filmler listemize göz atmanızı tavsiye ederiz!
1. Phantom of the Opera (1925)
İfadesiz maske yıldızı Lon Chaney, Phantom of the Opera’nın 1925 versiyonunun ilk yarısında oynadığı zamanlar zaten başlı başına ürkütücü bir karakterdi. Ancak Mary Philbin’in canlandırdığı Christine Daaé karakteri Chaney’nin maskesini kaldırdığında asıl dehşet o zaman ortaya çıkmıştı. Maskeleme sahnesi izleyiciler için o kadar travmatikti ki, filmin galası sırasında insanların gerçekten bayıldığına dair raporlar bile var.
2. Eyes Without a Face (1960)
1960 yapımı Eyes without a Face (Çehresiz Gözler) filminde Edith Scob’ın canlandırdığı Christiane karakteri, bir trafik kazasında korkunç bir şekilde yüzünün şekli bozulunca dar ve ifadesiz bir maske takmak zorunda kalıyordu. Bu sebeple de Christiane’yi canlandıran oyuncu Edith Scob, çekim günü bitene kadar maskeyle dolaşıyordu. Ayrıca yemeklerini pipetle yiyebiliyor ve maskenin sert cephesi yüzünden konuşamıyordu. Bu da kendisini ekipten soyutlanmış gibi hissetmesine yol açıyordu.
Tüm bunlara rağmen Scob, kendisini kısıtlayan bu maskenin performansına gerçekten yardımcı olduğuna inanıyor?. Zaten Scob’un performansının Eyes Without a Face’in korku türünde bir kilometre taşı olmasına yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.
3. The Texas Chainsaw Massacre (1974)
The Texas Chainsaw Massacre (Texas Testere Katliamı), yıllar içinde pek çok korku filminde olduğu gibi, ilhamını ülkenin en tuhaf katillerinden biri olan Ed Gein’den almıştı. Ancak Gein, filmin temelinin sadece küçük bir parçasıydı; Leatherface’in (Deri Surat) ikonik insan eti maskesi tamamen yönetmen Tobe Hooper’ın fikriydi. Filmin esas vurucu noktası da bu insan etinden yapılmış maskeydi. Bu tuhaf maske, katilin geçmiş kurbanlarından yapılmış gibi görünmesi için modellendi ancak Deri Surat’ın kişiliğinde gerçek bir yüz maskesinden daha fazlası vardı.
Film sırasında Deri Surat “Güzel Kadın”, “Yaşlı Kadın” ve “Katil” maskeleri olarak bilinen üç ayrı maske takıyor. Buradaki fikir ise deri Surat’ın bu maskelerin altında kendine ait bir kişiliğinin olmaması. Deri Surat’ı canlandıran oyuncu Gunnar Hansen karakterle ilgili “Ne yapmaya çalıştığına bağlı olarak yüzleri değiştiriyor” demişti.
Texas Katliamı gibi, seri katillerden ilham alan filmler izlemek istiyorsanız, seri katil filmleri listemize göz atabilirsiniz!
4. Halloween (1978)
Kurbanların bıçakla ya da jiletle öldürüldüğü filmlerde görülen ikonik karakterleri yapmak gıpta edilecek ya da kıskanılacak bir şey değil. Ancak yönetmen John Carpenter, oyuncu William Shatner’ın duygusuz bakışını gördüğünde (yani teknik olarak Captain Kirk maskesini gördüğünde) ortaya alışılmışın dışında bir iş çıkacağını fark etmişti!
Korku filmleri arasında önemli yer tutan Halloween filminin ana karakteri Michael Myers için ucuz bir maske satın alınmak istendi. Bunun için Hollywood’daki Bert Wheeler’ın dükkanına gittiğinde sanat yönetmeni maskeyi kendi yüzüne denedi, bir de ek seçenek olarak palyaço maskesi satın aldı. Zaten korku filmlerinin vazgeçilmezi palyaçolardır bu yüzden ek seçenek akıllı bir tercih olmuş diyebiliriz?
Ama Myers’ın görünüşü hakkında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, Kirk’ün Jamie Lee Curtis’in (filmde Laurie Strode rolünü canlandırdı) peşine düşmüş gibi görünmemesidir. Aslında maske sanki hiç kimseye benzemiyor. Maske, sadece yönetmenin beyaza boyadığı ve daha eşsiz bir görünüm için göz deliklerini genişlettiği ifadesiz bir cephe! Ve bu haliyle bile korkunç!
5. Friday the 13th (1980)
Friday the 13th (13. Cuma) serisinin antagonist karakteri Jason Voorhees ile özdeşleşen hokey maskesi, korku filmleri arasındaki en akılda kalan görüntülerden biriydi şüphesiz… Ancak üçüncü bölüme kadar maske, seriye bile girememişti. Hokey maskesinin kökenleri hakkında pek çok hikaye anlatıldı ancak en tutarlısı olarak 3D süpervizörü Martin Sadoff’un anlattığı hikaye gösteriliyor.
Filmin 3 boyutlu kameraları için yapılan bir makyaj testi sırasında ekip, Jason’ın serinin yeni bölümünde aslında nasıl görünmesi gerektiğini düşündü. Dindar bir hokey hayranı olan aktör Richard Brooker’a makyaj yapmak için saatler harcamak istemeyen Sadoff, hazırlıksız bir şekilde bir kaleci maskesi (ya Buffalo Sabres ya da Detroit Red Wings maskesi) önerdi ve kabul edildi. Bazen efsanevi bir kötü adam yaratmak, spor çantasındaki hokey ekipmanı kadar kolay?
6. The Silence of the Lambs (1991)
The Silence of the Lambs (Kuzuların Sessizliği) de şüphesiz kült korku filmleri arasında yer alıyor. Filmin maskesiyle tanınan ikonik karakteri Hannibal Lecter için sert görünümlü bir maskeye ihtiyaç duyuldu. Bunun için prodüksiyona Ulusal Hokey Ligi’nde gördüğünüz birçok kaleci maskesinin arkasındaki adam olan Ed Cubberly’nin adı verildi.
Cubberly’den “insanları ısırarak dolaşan bir şizofreni”yi yansıtması istendiğinde çözüm basitti. Dr.Lecter için; son derece sinir bozucu, ağız deliğinin üzerine çubuklar yerleştirilmiş eski hokey kaleci maskelerinin alt yarısı kullanıldı. Hapishane hissini gerçekten sağlamlaştırmak için cam elyafı orijinal kahverengi/ yeşil renginde bırakmak bile Cubberly’nin fikriydi. Basitlik, dehşeti beraberinde getirdi ve böylece Cubberly dünyaya, küçük bir doğaçlamadan başka hiçbir şey içermeyen en büyük korku görüntülerinden birini hediye etmiş oldu?️
7. Scream (1996)
Her şeyde olduğu gibi söz konusu korku filmleri olunca şans, filmin başarısında etkili bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, Wes Craven’in Scream filmindeki hayalet suratlı kötü adamın yaratılışı için iki kez geçerli. Senaryonun kendisi filmin slasher’ının ayrıntılarına, onun bir “hayalet maskeli katil” olduğunu söylemek dışında pek bir şey vermedi. Yapımcı Marianne Maddalena bir gün film için terk edilmiş bir evi keşfederken mükemmel şekilli bir hayalet maskesi taktı ve iyi bir şeye isabet ettiğini anladı.
Yönetmen Craven de bu fikri sevdi ancak benzerlik Fun World adlı bir kostüm şirketine aitti. Ancak senaryo bir “hayalet maskesi” gerektirdiğinde ve şansınıza mükemmel bir maske bulduğunuzda onu elde etmenin mutlaka yolunu bulmalısınız! Hem Fun World hem de Dimension Films (stüdyo tarafından rakip bir maskenin oluşturulması dahil) için biraz zor bir pazarlık yapıldı. Ancak sonunda her iki taraf da anlaşmaya vardı: Craven maskesine kavuştu, Fun World bir korku ikonu üreticisi oldu ve Scream filmi ise 170 milyon dolardan fazla hasılat elde etti. Bir maskenin neler yapabildiğini görüyor musunuz? ?
8. You’re Next (2011)
Genelde 2000’ler öncesi korku filmleri maskelerinden söz ettik ama şimdi biraz görece yakın zamana göz atalım. 2011 yapımı You’re Next filminde bir grup maskeli saldırgan, bir aileyi bir araya getiren buluşma zamanında dehşet saçıyor. Bu basit bir korku filmi gibi gözüküyor ama o kadar basit değil! Katillerin kullandığı tilki, kuzu ve kaplan maskeleri kendi başlarına bile dehşet verici ve gerçekçi. Zaten bu, yönetmen Adam Wingard’ın özel olarak vurguladığı bir şeydi. Ve sonuç olarak ortaya dehşet verici maskeler takan, gerçek hayatın içinden cesur bir katil grubu çıktı. Maskeler aynı zamanda her katilin kişiliği hakkında daha fazla fikir veriyordu. Wingard da “Hepsinin benzersiz kişilikleri var ve bunu ortaya çıkarmak ve vurgulamak için uygun şekilde giyindiler” diyerek bunu onaylamıştı.
Kaynak: 1