Yeryüzünün en tehlikeli yırtıcılarından biri olan köpek balıkları, okyanuslarda ve denizlerde en çok bulunan canlılardan biridir. Genellikle derin sularda yaşayan köpek balıklarının çeşitli türleri bulunmaktadır. Köpek balığı doğada 20 ila 30 yıl yaşayabilir. Zaman zaman insanlara saldırmaları ile bilinen bu canlılar, pek çok gerilim ve korku filmine konu olmuştur. Bu durum insanların onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek istemesine sebebiyet veriyor. Sizler için köpek balığı türleri nelerdir, nerelerde yaşarlar ve saldırgan bir canlı mıdır gibi en fazla merak edilen soruların cevaplarını bu listede derledik.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Okyanusların Ürkütücü ve Gizemli Sahipleri Köpek Balıklarına Dair 17 Şaşırtıcı Gerçek”
Köpek balığı türleri
Köpek balığının yaklaşık olarak 360 türü vardır. Balina köpek balığı haricindeki hemen hemen tüm köpek balığı türleri etçildir. Köpek balığı türleri dünya sularında çok büyük bir yaşam alanına sahiptir. Sizler için en çok bilinen köpek balıklarından bazıları hakkında bilgiler verdik.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Köpek Balığı Saldırısı Sonucu Kolunu Kaybeden Bethany’nin Umut Verici Hikayesi”
Büyük beyaz köpek balığı
En tehlikeli köpek balığı türlerinden biri olan büyük beyaz köpek balığı, boyu 6,1 metreye, ağırlığı 2.268 kilograma kadar ulaşabilir. Büyük beyaz köpek balığı tüm dünyadaki ılıman sularda bulunur. Genellikle yunuslar, orkinos balıkları, foklar, penguenler, tuna balıkları ve deniz kunduzları ile beslenirler. Ayrıca zaman zaman insanlara saldırmaları ile bilinirler.
Kaplan köpek balığı
Kaplan köpek balığı, genellikle balıklarla beslenmeyi tercih eder. Ancak bazen kaplumbağalar ve memeliler ile beslenir. Çoğunlukla derin sularda yaşar, ancak bazen kıyıya doğru yanaşır. Dişileri daha büyük olan bu köpek balığı türünün vücudunda kaplana benzer desenler vardır. Uzunlukları ise ortalama olarak 3,5 metredir.
Büyük çekiç başlı köpek balığı
Büyük çekiç başlı köpek balığı, ortalama olarak 4,6 metre uzunluğundadır. Fakat maksimum olarak 6,1 metre uzunluğa ulaşabilir. Dünya çapında kıta sahanlığında, kıyı bölgelerinde, ılıman ve tropikal sularda yaşar. Ayrıca her iki yılda bir 55 yavru doğurur.
Balina köpek balığı
Balina köpek balığı, tüm dünya sularında yaşayan en büyük balıktır. Ortalama olarak 15 metre uzunluğa ulaşabilir. Ancak bugüne kadar görülen en uzun balina köpek balığı, 42 ton ağırlığında ve 18,7 metre uzunluğundadır.
Büyük camgöz
Dünyanın en büyük balığı olarak bilinen balina köpek balığından sonraki en büyük ikinci balıktır. 3 ton ağırlığa ve 10 metre uzunluğa ulaşabilir. Bugüne kadar görülmüş olan en küçük büyük camgöz 1,7 metre uzunluğundadır.
Bu köpek balıklarının yanı sıra aşağıda belirttiğimiz köpek balığı türleri de en çok bilinenler arasında yer alır.
- Melek köpek balığı
- Boğa köpek balığı
- Mavi köpek balığı
- Fırfırlı köpek balığı
- Limon köpek balığı
- Goblin köpek balığı
- Mako köpek balığı
- Leopar köpek balığı
- Dev ağızlı köpek balığı
- Hemşire köpek balığı
- Megalodon köpek balığı
- Siyah uçlu resif köpek balığı
Köpek balığı nerelerde bulunur?
Köpek balıkları hem tatlı sularda hem de okyanuslarda yaşarlar. Akdeniz’de derinlerde, kuzey denizlerinde, tropik ve ılıman sularda köpek balıklarına rastlamak mümkündür. Akdeniz’de görülen köpek balıkları ise büyük camgöz, boz camgöz ve büyük beyaz köpek balığıdır. Yaklaşık olarak 360 türünün bulunduğu köpek balıklarının arasında hakkında en az bilgi bulunanı melek köpek balığıdır.
Köpek balığı saldırır mı?
Köpek balıkları insan etine karşı özel bir ilgi duymaz. Sadece tehdit altında hissettiklerinde saldırıya geçerler. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, köpek balıklarının neden insanlara saldırdıklarını açıklamayı hedefliyor. Doğada sırf zevk için avlanan hiçbir hayvan yoktur. Köpek balıklarının katil içgüdülerine sahip olduğunu ve bu nedenle insanlara saldırdıklarını belirten şeyler genellikle filmler, diziler ve kitaplardır.
Köpek balıkları, tıpkı diğer hayvanlar gibi sadece bazı durumlarda saldırıya geçer. Bölgesi işgal edilen ve huzuru bozulan her hayvan işgalci olarak gördükleri şeylere tepki verir. Bölgesel doğaları, yalnız ve içine kapanık yapıları sebebiyle, yabancıların varlığı onlarda strese neden olabilir. Böyle bir durumda köpek balıklarının savunma mekanizması devreye girer ve saldırıya geçer. Çok keskin dişlere ve güçlü bir çeneye sahip olan bu hayvanın saldırısı ölümcül olabilir.