Köpekler, bizimle iletişim kurma yetenekleriyle tanınsalar da onların ne zaman acı çektiklerini bilmek pek kolay olmayabilir. Evcil dostumuzun sağlığı ve refahı için, köpeğinizin hasta olduğunu gösteren işaretler nelermiş öğrenmek ve bunları önceden fark etmek oldukça önemli. Örneğin, kırık bir diş, mama yerken burnunu yukarı kaldırmasına neden olur veya bir karın ağrısı, onu sürekli olarak yeri yalamaya iter. Köpeğin size tam olarak ne anlatmaya çalıştığını anlamak zordur. O yüzden bu yazımızda, köpeğinizin sağlık sorunu yaşadığını gösteren işaretler ve ne zaman veterinerinize başvurmanız gerektiğini ele alacağız 👇
1. Sürekli kendini yalıyor
Veteriner davranış uzmanlarına göre, köpeğiniz sürekli kendini yalıyorsa veya vücudunun bir kısmını kemiriyorsa, derisinin üzerinde veya altında ağrı olabilir. Bu takıntılı davranış aynı zamanda kaygı, kaşıntı, kompülsif bir sorun ya da mide-bağırsak ağrısı ya da rahatsızlığının da işareti olabilir. Köpeklerin sürekli yalanması sorunmuş gibi görünmese de aslında ciltlerine zarar verebilirler ve ağrıyı şiddetlendirebilirler.
2. Çok fazla salya akıtıyor
Bütün köpeklerin salyaları akar. Ancak köpeğinizin ağzından kovalar dolusu tükürük damlıyorsa, büyük bir rahatsızlık yaşıyor olabilir. Ağrı veya rahatsızlığın tetiklediği kaygı, köpekleri aşırı derecede salya akıtmaya itebilir. Aşırı salya akması ile birlikte ağız kokusu, yüz şişmesi veya çiğneme güçlüğü fark ederseniz veterinere gitme zamanı gelmiş demektir.
Salya akmasının en yaygın nedenlerinden biri mide bulantısıdır. Ayrıca sinüs enfeksiyonu, boğazda sıkışan yabancı bir cisim, uzuv veya kuyruk yaralanması, böbrek ve karaciğer hastalığı veya ciddi vakalarda GDV adı verilen, hayatı tehdit eden bir durumdan da kaynaklanabilir. Salya ve ağız köpürmesi aynı zamanda çikolata veya üzüm gibi zehirli şeyler yiyen köpekler arasında da yaygın bir semptomdur.
İlginizi çekebilir:
Köpeğinizle Stressiz Bir Yolculuk Yapmak İçin Bilmeniz Gereken İpuçları
3. İştahı değişiyor
İştah değişikliği birçok sağlık durumunun göstergesi olabilir. Köpeğiniz yemek yemeyi reddediyorsa, hayatındaki büyük değişikliklere uyum sağlıyor olabilir ya da diş kırığı, virüs ya da kanser gibi ciddi bir sorun gibi bir sorun yaşıyor olabilir.
Bir köpek acı çektiğinde, genellikle daha az yemek yemeye başlayabilir ya da yemeyi tamamen bırakabilir. Köpeğinizin iştahında 12 ila 24 saatten uzun süren büyük bir değişiklik varsa veterinerinize başvurun.
4. Sürekli oturuyor ya da ayakta duruyor
Duruş, köpeğinizin fiziksel ve psikolojik durumu hakkında size çok şey söyleyebilir. Örneğin, bir köpek kalçası ağrıyorsa arka ayağı dışarı çıkacak şekilde oturabilir, boyun ağrısı çekiyorsa başını aşağıya sarkıtabilir veya omurgası yaralanmışsa sırtını kamburlaştırabilir. Hatta kuyruklarını daha az sallayabilir veya kulaklarını indirebilirler.
Köpeklerin acı çektiğine dair bir başka ipucu da huzursuz olmaları ve vücut pozisyonlarını sürekli değiştirmeleridir.
5. Titremeden duramıyor
Birçok yaşlı köpek eklem veya kronik sırt ağrısından muzdariptir. Nörolojik hastalıklar da mutlaka ağrılı olmasa da titremeye neden olabilir. Ayağa kalktıktan sonra, uzun süre ayakta kaldıklarında veya yürüyüşten döndüklerinde titriyorlarsa bu da köpeğinizin sağlık sorunu yaşadığını gösteren işaretler arasında olabilir.
6. Tembel ve uyuşuk davranıyor
Köpeğiniz aniden en sevdiği oyuncaklara ve aktivitelere karşı ilgisizleşiyor ve genel olarak halsizlik belirtileri gösteriyorsa zehirli bir maddeye maruz kalmış, susuz kalmış veya viral veya bakteriyel bir enfeksiyon geçiriyor olabilir. Yürüyüşe çıkma konusundaki isteksizlik, yavaşlama ve sert hareket etme, genelde yaşlılık semptomları gibi görünse de bir veterinere gidip sorunun kaynağına inmek isteyebilirsiniz.
7. Nedensiz hırlıyor
Tüylü arkadaşınız genellikle mutlu bir kişiliğe sahipse ancak birdenbire huysuz davranmaya başlıyorsa, ortopedik bir yaralanma veya enfeksiyon nedeniyle ağrı yaşıyor olabilir. Bu durumda köpek pozisyon değiştirdiğinde hırlıyor ve havlıyorsa kısa bir süre gözlemledikten sonra veterinere götürebilirsiniz.
Kaynak: 1