Bugüne kadar geri dönüşüm adına pek çok şey okumuş ve uygulamış olabilirsiniz. Bu içerik ilginizi çektiyse ve şu an bu satırları okuyorsanız siz de o güzel, duyarlı insanlardan biri olmalısınız. Ama bu sefer sizi sıra dışı bir geri dönüşüm yöntemiyle tanıştıracağız.
Hiç aklınıza, işlevini yitirmiş bir elektrik süpürgesinden, kulaklarımızı şenlendirecek bir enstrüman yapılabileceği gelmiş miydi? Erdem Temel ve Melike Bozkurt’un aklına geldi. Üstelik, “Konservelerin Uyanışı” adını verdikleri tatlı mı tatlı bir etkinlikle, Kadıköy’deki atölyelerinde bu fikirlerini hayata geçirdiler bile.
Erdem Temel ve Melike Bozkurt çifti Kadıköy’de gerçekleştirdikleri “Konservelerin Uyanışı” adındaki atölye çalışmalarında, konserve kutusu, elektrik süpürgesi borusu gibi birçok işlevini yitirmiş malzemeyi, harika melodilere dönüştürüyorlar.
Çöpe gitmekten son anda kurtulan, kullanım dışı malzemeler geri dönüşerek, hayatlarına telli ve vurmalı çalgılar olarak devam ediyor.
Atölyeyi düzenleyen Erdem Temel; “Her materyalin yaratabileceği bir ses potansiyeli var. İnsanlar gündelik eşyalarda bunu göz ardı ediyor…”
“…Her şeyin doğasında kendine özgün bir ses var. Hiç aklınıza gelmeyecek şeylerin seslerini dinlemek bana çok daha büyük zevk veriyor. John Cage diye bir avangart kompozitörün amfilenmiş kaktüs gibi deneylerini izleyerek, her nesneyi ses çıkartan bir malzeme olarak görmeye başlamıştım hayatımda. Bu görüşü de insanlarla paylaşmak için bir fırsat oldu sadece.”
Bu güzel fikirli insanlar, Sığınak Sanat Atölyesi’nin sahibinin de desteği ile, geri dönüşüm enstrüman yapımını başkalarına da öğretmeye başladılar.
Erdem Temel ayrıca, enstrüman yapımı ile ilgili farklı bir konuya da parmak basıyor. Çoğu kişi farkında değil ama enstrüman yapımında hayvansal ürünler çok kullanılıyor (kemik iliği, böcek yumurtaları gibi).
Erdem ve Melike ayrıca vegan. Ve kendi kurdukları ODR enstrümanları markası ile, hayvansal hiçbir ürün kullanmadan yapılan enstrümanlar üretmeyi hedefliyorlar.
“ODR mitolojiden gelen bir karakterin ismi. Enstrümanlarda insan zihninin oluşturduğu biçimleri kullanmayı reddediyor, doğanın bize verdiği formları kullanarak enstrüman yapmaya çalışıyoruz. Örneğin saksafonu bambudan yapıyoruz. Pirinci dövüp bir şekil vermek yerine bambunun kendine has şekliyle sesi oluşturuyoruz. Tarihe baktığımızda da uzun saplı enstrümanların atası su kabağından yapılmış bir enstrüman. Aslında bizim yaptığımız şey antik düşünceyi günümüz koşullarında yeniden canlandırmaya çalışmak.”
İki senedir geri dönüşümle enstrüman yapan Erdem ve Melike, ilk defa dışarı da açılarak bu muhteşem yeteneklerini başkalarına aktarmaya başladılar.
İnsanların, alışık olmadıkları için ilk zamanlar gitarlarının gitar olduğunu bile anlamadığını söylüyorlar. Bu yüzden de herkesin görmeye alışkın olduğu müzisyenlerle video çekerek bu güzel girişimi yaymaya çalışıyorlar.
Erdem Temel; “Ya bir fantezi olarak görüyorlar, ya da süs eşyası zannediyorlar. Biraz ezber kıran bir şey olduğu için arada kalmışlık var tepkilerde. Bunu yavaş yavaş aşma sürecindeyiz ki, bu Türkiye’de oldukça zor oluyor.”
Geri dönüşüm enstrüman konusunda bilgiye ulaşmak zor olduğu için bir enstrüman yapımını geliştirmenin zaman ve emek istediğini belirtiyorlar. Ve en eski tekniklerle enstrüman yapımını yeniden keşfediyorlar.
“İnternete su kabağından nasıl enstrüman yapılır diye yazınca, bir şey çıkmıyor. O yüzden başka bir işe zaman ayırdığımızda işler sekteye uğruyor. Sadece bu hayalimizi devam ettirebilecek kadar maddi geri dönüş bekliyoruz. Bunu yaparak çok zengin olalım, efsane olalım gibi bir derdimiz zaten yok.”
Bundan sonraki atölyeleri, belirli aralıklarda Çağrı Yalçın yürütecek. Ve daha da fazla çeşitte vurmalı ve telli çalgıların yapımına yer verecekler.
Bu güzel oluşumun bir parçası olmak ve atölyelere katılmak isteyen herkes, bu güzel insanlara Facebook sayfalarından ya da Erdem’in kişisel telefon numarasından ulaşabilir.
Erdem Temel: 0532 350 96 00