Ekonomi ve finans alanının önemli bir kavramı konkordato. Aslında bir şekilde çevremiz ya da bizzat kendimiz aracılığıyla konkordatonun adından olmasa da sürecinden haberdarızdır. Hani tanımlayınca ne olduğu anlaşılan terimler vardır ya, konkordato da o cinsten. Kademe kademe ne olduğuna bir bakalım.
1. Konkordato ne demek?
Konkordatoya en en kaba haliyle ‘’Borçları düzenleme sanatı’’ desek abartmış sayılmayız. Bu müessese borçlarını ödemekte güçlük çeken şirket veya kurumların bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir hale gelmesidir. Bu uygulamada alacaklı/ alacaklılar ile borçlu/ borçlular arasında var olan borcu yeniden yapılandırma ve revize etme söz konusudur.
2. Uygulamanın şartları
Elbette belirli kriterlerin sağlanması gerekiyor. Borçlunun, alacaklıya mahkeme aracılığıyla yaptığı teklifin, alacaklıların en az yarısı tarafından kabul edilmesi temel şartlardan biri. Bundan sonra ise Ticaret Mahkemesi’nin tasdiki gerekir. Tüm bu işlemlere yeşil ışık yakılırsa konkordato süreci de başlayabilir.
3. Konkordatoyu talep edebilecek kişiler
Bu uygulamayı daha çok borçlu olan tarafların talep ettiği fikri mantıklı gelse de alacaklıların da böyle bir talep hakkı vardır. Borçlarını ödeyememe riski taşıyan her borçlu konkordato talebinde bulunabilir. Alacaklılara bakarsak; iflas eşiğindeki bir borçlu hakkında alacaklılar da talepte bulunabilirler. Buradaki mühim ayrıntı; ekonomik yapısı ileri düzeyde sakatlıklar yaşayan iyi niyetli borçluların korunması amacıdır.
4. Konkordato müessesesi
Dört ayrı bölümden meydana gelir. Sırasıyla; adi konkordato, iflastan sonra konkordato, mal varlığının terki suretiyle konkordato, sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırılması.
5. Talebin incelenmesi
Birtakım aşamalar söz konusudur. Konkordato başvurusu sonucunda ard arda şu aşamalar gerçekleşir: Mahkemece borçluya konkordato mühleti verilir. Geçici ve kesin mühlet olmak üzere iki mühlet şekli vardır. Daha sonra alacaklılar toplantısı ve ardından mahkeme tarafından konkordatonun tasdik edilmesi işlemleri son kısımdır.
6. Konkordato mühleti
Talep ile tasdik arasında geçen sürede borçlunun mal varlığı korunur. Ayrıca verilen mühletler neticesinde; talepte bulunan borçluya karşı haciz yapılamayacağı gibi, daha önce başlatılan haciz işlemleri de durdurulur. Borçlu, konkordato komiserinin gözetimi altında işlerine devam eder ve bu gözetim aracılığıyla projenin başarıya ulaşıp ulaşamayacağı tespit edilmeye çalışılır.
7. Mahkemenin tasdik şartları
Uygulama, dört temel koşul sağlanabiliyorsa tasdik edilebilir. Birincisi, konkordato programı doğrultusunda teklif edilen miktarın, borçlunun olası iflası halinde alacaklıların eline geçebilecek miktardan fazla olması lazımdır. İkincisi, teklif edilen miktarın borçlunun öz kaynaklarıyla çelişmemesi gerekir. Alacaklılar arasında gerekli çoğunluğun sağlanmış olması ve sözleşilen borcun ödenebilmiş olması temek şartlardır.
8. Konkordatonun feshedilmesi
Başta da belirttiğimiz üzere iyi niyetli ve dürüst borçluların korunması amaçlanır. Talepten tasdike kadar tüm bu süreçte borçlunun doğru davranmaması, uygulamanın feshine yol açar. Bu gibi durumlarda alacaklılar, tasdik edilen heyete gidip konkordatonun feshedilmesini isteyebilirler.