Kolik bebekleri sakinleştirecek yöntemlere geçmeden önce kolik bebek nedir, ona bakalım. Kolik; doğumdan birkaç hafta sonra ortaya çıkan, yoğun gaz sancısı sebebiyle bebeklerde kasılma ve ağlama nöbetine sebep olan fizyolojik bir durumdur. Bebeklerin yaklaşık %20’sinde görülen bu durum, herhangi bir hastalık veya hastalık belirtisi değildir; sindirim sisteminin yeteri kadar gelişmemiş olması sebebiyle bebeğin yoğun gaz sancısı çektiği bir tablodur. Yalnızca gelişmemiş sindirim sistemi değil; bebeğin emerken hava yutması, annenin yanlış pozisyonda emzirmesi veya inek sütü bazlı mama kullanılması da koliğe neden olabilmektedir.
Bir bebeğe kolik teşhisi koymak için bebeğin haftanın en az 3 günü, 3 saat aralıksız bir şekilde ağlama krizine girmesi gerekir. Bununla birlikte, kolik bebek belirtileri arasında bebeğin ayaklarını karnına doğru çekmesi, ellerini yumruk yapması, genel olarak huzursuz olması ve ağlamasının kolayca sakinleştirilemiyor olması gibi bariz semptomlar da yer alıyor.
Kolik bir hastalık olmadığı için tedavisi de bulunmuyor ancak aşağıdaki öneriler çoğu kolik bebek annesi tarafından onaylanmış durumda! İşte, kolik bebekleri sakinleştirebilecek 7 yöntem…
1. Gaz masajı yapın
Koliğin ana sebebi gaz olduğu için bebeği rahatlatmanın ilk yolu da elbette gazını çıkarmaktan geçiyor. Bunun için en etkili yöntem gaz masajıdır. Kolik bebeklerin karnı sert ve şiş olduğu için direkt masaja başlamak canını acıtabilir. Bu sebeple ilk olarak karnına sıcak bir havlu koyarak spazmı rahatlatmak gerekir. Ardından bebek yağı yardımıyla gaz masajına geçilebilir. Gaz masajı denildiğinde akla gelen ilk hareket bebeğin sırtını sıvazlamaktır. Bu her ne kadar doğru bir uygulama olsa da bebeğin midesinin altından yukarı doğru yapılan hareket gaza çıkış yönü vereceği için çok daha etkilidir. Daha sonra saat yönüne doğru yapılan ritmik hareketler ile masaj sonlandırılabilir.
2. Ilık duş aldırın
Ilık bir banyonun rahatlatmayacağı insan yok… Kolik nöbeti esnasında bebeğe ılık bir banyo yaptırmak, onun sakinleşmesini sağlayacaktır. Hatta banyo esnasında suyu karnına tutmak ve sırtına hafif masaj yapmak çok daha etkili olur. Banyo sırasında bebeğin daha da gerilmesini önlemek için göz yakmayan şampuan kullanılmak ve oyalanacağı birkaç oyuncak bulundurmak faydalı olabilir.
3. Temiz havaya çıkartın
Eğer ağlama nöbeti uzun sürdüyse, havanın uygunluğuna göre bebeği dışarı çıkarmak da işe yarayabilir. Temiz havada atılacak birkaç tur bebeğin sakinleşmesine büyük ölçüde yardımcı olur. Hatta çoğu kolik bebek annesi, bebeğin arabayla gezdirilmesinin daha etkili olduğunu belirtiyor. Bunda, otomobilin seyir halindeyken sallanması ve beyaz gürültüye benzer ses çıkarmasının etkili olabileceği düşünülüyor.
4. Ten teması kurun
Bebek ve annenin ten teması kurması, bebeğin sevgi ve güven ihtiyacını karşılar. Özellikle bebeğin ağladığı ve huzursuz olduğu anlarda annesine dokunması, göğsünde uzanması ve kalp atışlarını dinlemesi, kendisini güvende hissetmesine ve sakinleşmesine yardımcı olur. Öyle ki bu yöntem, bebek ile annenin hızlı bir şekilde duygusal bağ kurması amacıyla, doğumdan sonra neredeyse her hastanede bir rutin haline getirildi. Hatta yapılan çalışmalar, ten tene temasın yalnızca bebeğin sakinleşmesine değil, annenin de süt üretimini tetiklemeye yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.
5. Beyaz gürültüden faydalanın
White noise olarak da bilinen beyaz gürültü, insan kulağının algılayabileceği tüm ses frekanslarının birleşiminden oluşur. Çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi, vantilatör, saç kurutma cihazı gibi makine sesleri; rüzgar, şelale ve okyanus gibi doğadan gelen sesler, beyaz gürültüye örnek olarak gösterilebilir. Beyaz gürültünün, özellikle infantil kolik bebeklerin uykuya geçişini kolaylaştırdığı ve onları sakinleştirdiği biliniyor. Bunda beyaz gürültünün, bebeğin anne karnında işittiği seslere benzer olmasının etkili olabileceği düşünülüyor.
6. Emzirin
Emzirmek, yalnızca bebeğin beslenmesini değil sakinleşmesini de sağlar. Çoğu kolik bebek, anne sütü veya emzik emdiğinde rahatlar. Burada dikkat edilmesi gereken husus, her emzirmeden sonra bebeğin gazının çıkartılmasıdır. Aksi halde bebek daha da huzursuzlaşabilir. Ayrıca hazımsızlığı önlemek için öğünler arasında en az 2 saat olmasına dikkat edilmelidir.
7. Bitki çayı hazırlayın
Eğer bebek 6 aydan büyükse, doktorundan onay alınarak rezene veya papatya çayı hazırlanabilir. Bu çayların sindirime ve mide kramplarına iyi geldiği, sakinleştirici bir etki gösterdiği biliniyor. Ancak bebek 6 aydan küçük ise anne sütü dışında hiçbir şey verilmemelidir. Daha büyük çocuklara hazırlanan bitki çaylarının ise mutlaka doktordan onay alınarak tüketilmesi gerekir.
Not: Kolik tanısı mutlaka hekim tarafından konmalıdır. Çünkü idrar yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, fıtık ve daha birçok hastalık da bebeklerde şiddetli ve uzun süren ağlama nöbetlerine sebep olmaktadır. Bebek bakımı ile ilgili daha fazla bilgi için Gebe.com adresini ziyaret edebilirsiniz!