Bugünlerde “kolajen” denilince akan sular duruyor. Peki, kolajen nedir, ne işe yarar? Kolajen, vücudun çeşitli dokularında bulunan ve ana yapısal protein olarak görev yapan önemli bir proteindir. Kas, kemik, cilt, tendon, kıkırdak ve bağ dokusu gibi farklı dokularda bulunur ve vücuda güç, esneklik ve yapı kazandırır. Kolajen, cildin elastikiyetini ve genç görünümünü korumasına yardımcı olur, aynı zamanda kemik ve eklem sağlığını destekler. Peki kolajen açısından yüksek besinler hangileri?
Şu sıralar kolajen tozları, şurupları oldukça popüler oldu. Birçok farklı takviye gıdanın içinde de bu önemli proteini görmek mümkün. Ancak kemik suyu çorbası, jelatin ya da küçük balıklar gibi bazı besinleri tüketiyorsanız muhtemelen zaten kolajen alıyorsunuz. Bugün sizinle kolajen açısından yüksek besinler nelermiş birlikte inceleyeceğiz. Detaylar aşağıda👇
1. Jelatin
Jelatin kolajenden yapılır. Yani jelatin tüketerek, diyetinize bu önemli proteini dahil edebilirsiniz. Marketten alacağınız, bitkisel olmayan, jelatinler sayesinde hem tatlı ihtiyacınızı giderebilir hem de kolajen miktarınızı artırabilirsiniz! Eğer hazır tüketmek istemiyorsanız, marketlerde sığır jelatini de bulunuyor. Böylece kendi jelatininizi evde yapabilirsiniz!
2. Kemik suyu
Sığır eti, tavuk veya balıkların derisi ve kemiklerini kaynatarak yapacağınız kemik suyu, kolajen açısından oldukça zengindir! Kemik suyu ayrıca protein açısından da zengindir. Eğer evde uğraşmak istemiyorsanız, marketlerde hazır kemik suları da satılıyor.
3. Ev yapımı (sebze olmayan) çorbalar ve yahniler
Bütün tavuk alıp kemiklerini atıyorsanız hemen durun! Bunları kullanarak tavuk çorbası yapabilir ve içine taze sebzeler ve otlar ekleyerek hem lezzetli hem de kolajen açısından zengin bir çorba yapabilirsiniz. Etin kemikle birlikte pişirilmesi de aynı şey olacaktır. Yani bir daha tavuk ya da et çorbası yapacağınız zaman kemikleri atmayın.
4. Bütün, küçük balıklar
Sardalya, uskumru gibi bazı küçük balıkları bütün tüketerek kemik ve derilerindeki kolajeni alabilirsiniz. Ayrıca kemikler kalsiyum ve D vitamini gibi iskeleti güçlendiren diğer besin maddeleri açısından da zengindir.
İlginizi çekebilir:
Biotin Ve Kolajen Takviyesi Kullanmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
5. Somon (derili)
Derili küçük balıklar gibi, balığın derisi düzgün bir şekilde temizlendiği ve pulları tamamen çıkarıldığı sürece, isterseniz derili somon filetosu da yiyebilirsiniz. Somon gibi balıkların derisi, kolajen ve omega 3 yağ asitleri açısından zengindir ve iyi bir protein kaynağıdır.
6. Tavuk derisi
Yemeğe kalori ve yağ kattığı için tavuk yerken derisini çıkarıyor olabilirsiniz. Ancak diyetinizdeki kolajen miktarını artırmak istiyorsanız tavukların derisini de tüketmek isteyebilirsiniz. Eğer direkt olarak yemek istemiyorsanız, çorbaya katmayı da düşünebilirsiniz.
7. Sakatat
Karaciğer, beyin veya dil gibi organ etleri de kolajen açısından yüksek besinler arasında. Ayrıca sakatatlar demir, B vitaminleri ve proteinin yanı sıra çinko ve D vitamini açısından da zengindir.
Kaynak: 1