Klorofil, bitkilere yeşil rengini veren ve fotosentez aşamasında önemli bir rol üstlenen pigmenttir. Üstelik bu pigmentin insan sağlığına ve bağışıklık sistemine de faydaları bulunuyor. Peki son zamanlarda popüler hale gelen ve sosyal medya uygulamalarında sıklıkla karşımıza çıkan klorofil nedir, tam olarak ne işe yarıyor? Klorofil suyu ve pigmenti nasıl tüketilir? Vücuda faydaları nelerdir ve yan etkisi var mı? Hangi bitki ve sebzelerde bulunuyor? Dilerseniz detaylara birlikte bakalım ve klorofil dosyasını birlikte açalım…
Klorofil nedir?
Öncelikle “Klorofil ne demek?” bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Klorofil bitkilerde yeşil rengi oluşturan özel bir pigmenttir. Klorofil pigmenti yapraklarda, sebzelerde, çimlerde ve fotosentez yapan tüm bitkilerde bulunur. Bu pigment bir çözücü yardımı ile yonca, ısırgan otu, çim ve ıspanak gibi bitkilerden ayrıştırılır. Klorofil pigmenti aynı zamanda yağda çözünen bir pigmenttir ve gıdalara farklı yoğunluklarda yeşil renk tonları vermek amacıyla tercih edilir.
Farklı yoğunluklara sahip bu pigmentler çeşitli kullanım alanlarına göre kategorilendirilir. Örneğin E141 koda sahip bakır klorofil, ürünün stabilitesini ve parlaklığını arttırmak amacıyla, klorofildeki mağnezyum iyonunun bakır iyonu ile değiştirilmesi aşaması sonucunda oluşur. Bakır klorofil, artı yönlerinden dolayı klorofile göre çok daha yoğun bir kullanım alanını kapsar.
Klorofil ne işe yarar, faydaları neler?
Yeşil renge sahip klorofil suyu nedir? Klorofil ne işe yarar? Sıra geldi bu soruları yanıtlamaya! Tekrar altını çizmek isteriz ki klorofil bütün yapraklı bitkilerde mevcuttur. Maydanoz ve yeşil fasulye gibi tüketilen bazı sebzelerin içeriğinde ise bu seviyeler çok daha yüksektir. Klorofil suyu ise yeşil yaprakları sebzeler sıkılarak elde edilir ve bağışıklık sistemi için oldukça yararlıdır. Klorofili uzman kontrolünde cilde uygulamak ise yaşlanmanın etkilerinin azalmasına destek olur. Klorofilin diğer faydaları arasında ağız kokusu önleme, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürmek, bağışıklık sistemini güçlendirme, diş eti iltihabını önleme ve kötü kolesterolü azaltma gibi faydalar listelenebilir.
Klorofil kaynakları neler, nasıl tüketilir?
Yeşil pigmente sahip klorofil kaynakları arasında ıspanak, kale, roka, yeşil fasulye, buğday çimi suyu, kara lahana, pırasa, kuşkonmaz, bezelye, ve spirulina listelenebilir. Peki nasıl tüketilir? Klorofili tüketmek için birçok alternatif yöntem bulunuyor. Bunlar arasında sebzeleri sıkma yöntemi ile sıvı tüketme, sebzeleri direkt çiğ olarak tüketme ya da klorofil takviyeleri kullanmak listelenebilir. Pratik bir tarif olarak klorofil suyu yani “sıvı klorofil” içeceği hazırlamak için maydanozu su ile karıştırmak ve bu şekilde tüketmek yeterli olacaktır. Bu şekilde hazırlanan bir fincanın yaklaşık 19 mg klorofil içerdiğini de hatırlatalım.
Güvenli mi?
Klorofil hakkında en çok merak edilenlerden biri şüphesiz tüketiminin güvenli olup olmadığı! Klorofil tüketmenin popüler yollarından biri takviye almaktır ve bu takviyelerin damla ve kapsül şeklinde farklı formları bulunur. Ancak bu noktada alınan takviyelerin dikkatli seçilmesi gerektiğini ve Sağlık Bakanlığı onaylı olması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Aynı şekilde “sıvı klorofil” olarak pazarlanan yarı sentetik klorofil de klorofille benzer özelliklere sahiptir.
Yine klorofil suyu tercihinde de araştırma ve güvenli tüketim önemlidir. Doğal olsa bile alınan gıda takviyeleri mutlaka ilgili doktora bildirilmelidir. Böylece, ilaçlar ile olası yan etkileri ya da etkileşimleri uzmanlar kontrol altında tutar. Son olarak araştırmaların, klorofilin takviye olarak kullanılmasının hiçbir toksik etki yaratmadığını ve ölçülü kullanıldığında güvenli olduğunu gösterdiğini hatırlatalım. Ancak yine de her şeyin doğalını tüketmek gibisinin olmadığını da belirtelim 🙂