Müzik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ve kabul edelim ki insanlığın evrensel dili. Müziğin temelini atan ve klasik müzikte çığır açan ünlü bestecileri tanıyalım istedik. Hayatlarını notalara ve senfoniye adayarak geçiren bu besteciler, yarattıkları eserler ile aradan yıllar geçmesine rağmen bugün hala ruhumuza ve kulağımıza hitap etmeye devam ediyorlar. Yaşamlarını müziğe adayan ve klasik müzik eserleriyle ölümsüzleşen ünlü bestecileri listeledik. ” Müzik, ruhu kelimelerden daha etkili binlerce şeyle doldurur ” demiş ünlü piyanist Mendelssohn. Hadi gelin ruhumuzu dolduran sanatçılara ve büyüleyici eserlerine doğru bir yolculuğa çıkalım.
1. Antonio Vivaldi (1678-1741)
Antonio Vivaldi, 1678’de Venedik’te dünyaya gelmiştir. Kızıl saçlarından dolayı “Kızıl Rahip” olarak tanınmıştır. Babası önceleri berberlik yapmış, daha sonra ise başarılı bir kemancı olmuştur. Vivaldi, ilk müzik eğitimini babasından almıştır. Vivaldi, Ospedale della Pietà adındaki bir kızlar yetimhanesinde keman öğretmeni olmuştur. Buradaki görevi yoksul ve kimsesiz kızlara keman çalmayı öğretmiş ve onlara konserlerde seslendirmeleri için her ay iki konçerto yazmıştır. Vivaldi’nin Amsterdam’da basılmış eserleri opus nitelikli 100 konçerto ve 40 sonattır. Ama 500 kadar konçerto yazdığı sanılmaktadır. Vivaldi hayalinde canlandırdığı resimleri müzik haline getirmiştir. Eserlerinde, hayallerine verdiği başrolü açıklayıcı sonelerle destekler. En ünlü eseri sayılan Op. 8 içerisindeki “Dört Mevsim” konçertosunda mevsimler kendi özellikleri ile anlatılmıştır. Vivaldi’nin bu eseri uzun yıllar sonra Beethoven’a da ilham kaynağı olmuş ve “Pastoral Senfoni” bu şekilde ortaya çıkmıştır.
2. Joseph Haydn (1732-1809)
31 Mart 1732’de aşağı Avusturya’nın Rohrau köyünde doğan Joseph Haydn, 12 çocuklu yoksul bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Her ne kadar ailesi müzik notası okumayı bilmese de, Haydn’in hatıralarına göre hem ailesi hem de komşuları sık sık şarkı söylermiş. Müzikal yetenekleri daha küçükken fark edilmiş. Ailesi onu, 6 yaşında iken bir koroya katılmak üzere Viyana’ya gönderdi. Orada katedraldeki müzik yönetmeni tarafından fark edildi. En tanınmış eserlerinden bazıları ise Symphony No. 92 in G Major, Emperor Quartetand, Cello Concerto No. 2 in D Major.
3. Frédéric Chopin (1810-1849)
Kilisenin vaftiz kayıtlarına göre Chopin, 22 Şubat’ta Polonya’da doğdu fakat ünlü klasik müzik dehası doğum tarihini 1 Mart olarak kabul ediyor. 5 çocuklu bir ailenin tek erkek çocuğu olan Frederik Chopin’in evinde babası, Fransız olmasına rağmen Lehçe konuşmaya ve çocuklarını da bu şekilde yetiştirmeye özen gösteriyordu. Annesi Justyna’dan piyano çalmayı öğrenen Frederik Chopin’in yeteneği çok erken yaşta fark edildi. İlk açık hava konserini 7 yaşında gerçekleştirdi. 17 Ekim 1849’da aramızdan ayrılan Chopin’in besteleri, aradan geçen uzun yıllarda sayısız konser salonunda, sinemalarda, ve kentlerin sokaklarında yankılanmaya devam ediyor. Chopin genelde piyano için yazdığı eserler ile biliniyor, en ünlü eserleri ise özellikle Nocturne, Op. 9 No. 2 in E-flat Major, Nocturne in C-sharp Minor, B. 49, and Heroic Polonaise.
4. Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)
Romantik Rus Müziği’nin en önemli temsilcilerden Pyotr Ilyiç Çaykovski 7 Mayıs 1840’ta Rusya’da dünyaya geldi. 7 yaşında ilk piyano dersini aldığında, duyduğu müziği kafasından çıkaramaz ve bu durum zihninde onu uykularını kaçıracak düzeyde rahatsız eden bir seviyeye ulaşır. Bestecinin günümüze ulaşan ilk müzik yapıtı ise 1854 tarihli ikinci dadısına ithaf ettiği Anastasia Valsi’dir. Sanatçının en bilinen ve etkileyici bestesi Kuğu Gölü Balesi’dir. Eser ilk olarak 1877’de Moskova’nın ünlü Bolşoy Tiyatrosu’nda sahnelenir. Müzikal yapısıyla bir dramatik dans olan Kuğu Gölü, klasik balelerin en sevilenidir. Ünlü bestecinin en tanınmış eserlerinden bazıları baleden oluşuyordu: Swan Lake, The Sleeping Beauty, and The Nutcracker, Op. 71. Ama aynı zamanda Piano Concerto No. 1 in B-flat Minor, Op, 23 ve Marche Slave, Op. 31. eserleri de var.
5. Claude Debussy (1862-1918)
Claude Debussy, 22 Ağustos 1862’de Paris’te doğdu. 20. yüzyılın en önemli Fransız bestecilerinden biri olan sanatçı aynı zamanda Frederic Chopin’den bu yana piyano müziğinin en önemli bestecisi sayılır. Bu dönemin en önemli eseri Pellas et Melisande operasıdır. Bu eserin 1902’de seslendirilişi uluslararası bir başarı olarak gösterilir. Pell as’dan sonra ünlenen Debussy, Avrupa başkentlerini gezerek eserlerini piyanist veya orkestra şefi olarak seslendirdi. Bu dönemde yazdığı makalelerle esprili bir eleştirmen olarak da tanındı. Büyük eserleri, Clair de lune, La Mer, Prelude to the Afternoon of a Faun ve opera Pelléas et Mélisande.
6. Richard Wagner (1813-1883)
Ünlü sanatçı 22 Mayıs 1813’te Almanya’da yaşama gözlerini açtı. Alman besteci ve teorisyen Richard Wagner opera geleneğini genişletti ve Batı müziğinde devrim yarattı. En büyük eserleri arasında The Dutchman, Tannhäuser, Lohengrin, Tristan ve Isolde, Parsifal ve The Valkyrie’yi içeren Nibelung’un tetralojisi var.
7. Johannes Brahms (1833-1897)
Popüler klasik müzik bestecisi Brahms, 7 Mayıs 1833’te Almanya’da doğdu. Johannes Brahms bir Alman bestecisi ve romantik dönem piyanisti idi, ama o daha çok Klasik Gelenek disiplinin bir takipçisi oldu. Müziğin etkisini ortaya koyan senfoniler, konçertolar, oda müziği, piyano eserleri ve koro kompozisyonları gibi pek çok türde eser yazdı. En tanınmış eserlerinden bazıları, Symphony No. 3 in F Major, Wiegenlied, Op. 49, No. 4, and Hungarian Dances.
8. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Herkesin bir kez olsun mutlaka dinlemiş olduğu ünlü besteci Mozart 27 Ocak 1856’da Avusturya’da dünyaya geldi. Klasik dönemin Avusturyalı bestecisi Wolfgang Amadeus Mozart, Batı müziğinin en büyük bestecilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Zamanının tüm müzik türlerinde eser yazan ve mükemmelleşen yegane besteci olarak bilinir. Söylenenlere göre Mozart üç yaşında müzik çalabilmekteydi ve beş yaşında müzik yazma kabiliyetine sahipti, kariyerine çocuk bir dâhi olarak başladı desek doğru olur. Önemli ve popüler eserleri, The Marriage of Figaro, Elvira Madigan, and Clarinet Quintet in A Major, K 581.
9. Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Johann Sebastian Bach, 31 Mart 1685’te Almanya’da doğdu. Bach besteci olmanın yanı sıra Barok dönemi orgcularındandı. O dönemin çağdaşları, bir müzisyen olarak Bach’ın yeteneklerine hayranlık duyuyor ama bestelerinin eski moda olduğunu düşünüyorlardı. 19’uncu yüzyılın başlarında yaptığı çalışmanın yeniden keşfi, Bach’ın yeniden dirilmesine yol açtı ve tüm zamanların en büyük bestecilerinden biri olarak görülmeye başladı. En tanınmış besteleri arasında Brandenburg Konçertosu, Well-Tempered Clavier, BWV 846-893, Suites for Unaccompanied Cello, BWV 1007–1012, Orchestral Suites, BWV 1066–1069 ve B Minor, BWV 232’de Mass sayılabilir.
10. Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Beethoven Aralık 1770’de Almanya’da doğdu. Ünlü klasik müzik besteci ve piyanist Ludwig van Beethoven, şimdiye kadar yaşayan en büyük besteci olarak kabul ediliyor. Öğretmenlerinden biri olan Joseph Haydn’nın ve Wolfgang Amadeus Mozart’ın klasik geleneklerini genişletti. Hayatı ve kariyerine ileri derece sağırlık derin bir iz bırakmıştı, ancak bu hastalık hayatının son 10 yılında neredeyse işitemediği zamanlarda bile onu en önemli eserlerini oluşturmaktan alıkoyamadı. Sonat, senfoni, konçerto ve kuartetın kapsamını genişleten Beethoven’ın dikkat çekici eserleri arasında D Minor, Op. 125, C Minor, Op. 67, Moonlight Sonata ve Für Elise var.
11. Franz Schubert (1797-1828)
Franz Peter Schubert, Çek asıllı bir baba ve Polonyalı bir anneden, 31 Ocak 1797 günü Viyana’da dünyaya gelir. Schubert, bir nevi melodi demek olan Lied sanatının tartışılmaz öncüsüdür. Kendisinden önce pek çok besteci lied yazar. Hiçbiri onun kadar başarılı değildir. Schubert’in liedlerinde genellikle görülen konu, insan ve doğa ilişkisidir. Franz Schubert’in 600’den fazla lied yazdığı bilinir. Schubert liedlerinde genellikle Goethe ve Schiller’in şiirlerini kullanmış; Winterreise (Kış Yolculuğu) başlıklı 24 liedinde ise Wilhelm Müller’in dizelerini değerlendirmiştir. Schubert son döneminde, Güzel Köylü Kızı (Die Schöne Müllerin), Kış Yolculuğu (Die Winterreise), Heine şiirlerini kapsayan Kuğu Şarkıları (Der Schwanen Gesang) şarkı dizeleriyle, lied sanatının doruk noktasına ulaşmıştır.
13. Robert Schumann (1810-1856)
Ünlü klasik müzik bestekarı Robert Schumann, 8 Haziran 1810 tarihinde Almanya’nın Zwickau kentinde dünyaya geldi. Gençliğinde babasının kitaplığındaki romantik hikâyeleri okuyan Robert, şair olmayı hayal ederdi. Müziğe de yeteneği olan Robert, küçük yaşta piyano dersleri aldı ve babasının teşviğiyle küçük parçalar bestelemeye başladı. 140 şarkı (lied) besteleyen Schumann, bu türün en nadide örneklerini verdi özellikle bu türdeki eserlerinin en ünlüsü Dichterliebe ‘dir. Bir piyanist-besteci olan Schumann, şarkılarındaki duyugunun anlatımında piyanoya büyük rol verdi.
14. George Friedrich Handel (1685-1759)
George Friendrich Handel, 1685 yılının, Mart ayının soğuk bir gününde dünyaya gözlerini açtı. Handel müzikle ilgilenmek isterken, babası izin vermiyor oğlunun hukukçu olmasını istiyordu. Ünlü sanatçı tüm karşı çıkmalarına rağmen geceleri tavan arasında bulduğu bir klavikord ile gizli gizli müzik çalışıyordu.19 yaşında iken ilk operası Almira’yı yazdı ve sahnelendi. Büyük başarılara imza atacağı o zamandan belliydi.1741’de 6 hafta içinde bestelediği ve ilk kez 1742’de Dublin’de sahnelenen Messiah adlı oratoryo eseri İngiliz müzik dünyasının en sevilen koral yapıtı olmuştur üstelik Handel, Mesih oratoryosunu yazmamış olsaydı, Mozart Requiem’i, Haydn Yaratılış Oratoryosu’nu, Beethoven Dokuzuncu Senfoni’yi belki de bestelememiş olacaklardı.
15. Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Jacob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, 3 şubat 1809’da Hamburg’da doğdu. Alman klasik batı müziği bestecisi olarak biliniyor bunun yanında Bach’ı yeniden hayata döndüren kişi olarak tanınıyor. 1840 yılında Orta Avrupa’nın en tanınmış bestecisi haline gelen Mendelssohn, Leipzig’de bir konservatuar kurdu. Bu konservatuar,1846’da Avrupa’nın en üstün müzik okulu haline geldi. Sanatçı en ünlü eserleri olarak bilinen Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve Fanny için Requiem’i besteledi. Aynı yıl bir beyin sarsıntısı geçirerek kısmi felç olan Mendelssohn, 4 Kasım 1847’de hayatını kaybetti.
16. Antonin Dvorak (1841-1904)
Klasik müzik bestecilerinden Antonin Dvorak Bohemya’da Prag yakınlarında olan “Nelahozeves” kasabasında 8 Eylül 1841’de bir kasabın oğlu olarak dünyaya geldi. Sanatçı Bedřich Smetena’nın müziğini işittiğinde besteci olmaya karar verdi. Halk müziklerine ilgi duyan Dvorak, 1893 yılında New York’ta en bilinen eseri 9. Senfoni – Yeni Dünya’yı (From the New World) yazdı. Yeni Dünya, klasik müzik besteleri arasında en sevilen eserlerden biridir.
17. Franz Liszt (1811-1886)
Ünlü besteci Franz Liszt 22 Ekim 1811’de Macaristan’ın Doborján (Raiding) kentinde doğdu. Küçük Liszt ilk piyano derslerini, onun müzik dehasını keşfeden babasından aldı. Besteciliğinin öne çıktığı bu dönemde Alphonse de Lamartine’in şiirlerini solo piyano için besteledi. 31 Temmuz 1886 yılında hayata gözlerini yumana kadar 700’den fazla kompozisyon bestelemiştir. En bilinen eseri ‘Hungarian Rhapsody’ (Macar Rapsodisi) adlı eseridir. Romantik Dönem’e damgasını vuran isimlerden olan Franz Liszt, bir başka ünlü besteci olan Brahms’la rekabet içerisindeydi.
18. Igor Stravinsky (1882-1971)
Igor Fyodorovich Stravinsky 17 Haziran 1882,de Rusya’da dünyaya geldi. Rus kökenli ABD ve Fransa vatandaşı besteci, piyanist ve orkestra şefi olarak sanat yaşamını sürdürdü. Sanatçı 20. yüzyıl müziğinin en etkili ve önemli bestecilerinden biri olarak kabul ediliyor. 1939-1940 arasında Harvard Üniversitesi’nde görev alan Stravinsky daha sonra Hollywood’a yerleşti ve 1945’te ABD yurttaşlığına geçti. İlk önemli eseri Birinci Senfoni‘dir.
19. Giuseppe Verdi (1813-1901)
Giuseppe Verdi, 1813’te İtalya’nın Roncole köyünde doğdu. Müzik eğitimine küçük yaşlarda başlayan Verdi org çalmayı öğrendi. Yedi yaşına geldiğinde San Michele Arcangelo Kilisesi’nin orgcusu olmuştu. Verdi, bir yandan operaya İtalyan halk sanatının ezgilerini getirirken bir yandan da halkın sokaklarda söyleyebileceği yeni ezgiler yarattı. Bu nedenle eserleri hem sahnede, hem de sokaklarda söylenen bir sanatçı oldu ve müziği yeniden halkın hizmetine sunmayı başardı. 1851’de Verdi’nin “en iyi eserim” dediği Rigoletto Venedik’te, 1853’te, Il Trovatore Roma’da büyük başarı kazandı.
20. Gustav Mahler (1860-1911)
Gustav Mahler, 7 Temmuz 1860 yılında Bohemya ‘da dünyaya geldi.Yahudi kökenli Avusturyalı besteci ve orkestra şefidir. Yaşadığı dönemin önde gelen orkestra şeflerinden birisi olmuştur. Gustav Mahler’in önemli on senfonisi (son senfonisi yarım kalmıştır) ve romantizmin farklı bir çok türünü bir araya getiren orkestra eşlikli şarkıları ile dikkat çeker.
21. Dmitri Shostakovich (1906-1975)
Dmitri Dmitriyeviç Shostakovich 25 Eylül 1906’da Rusya’da doğdu. Rus besteci aynı zamanda SSCB Yüksek Sovyet Milletvekili olmakla beraber Lenin Nişanı sahibidir. Besteci ve pianist olmasının yanı sıra film müziği ve caz da dahil olmak üzere pek çok türde eserler verdi. 20. yüzyılın en büyük bestecilerinden biri olarak kabul edilir. Shostakovich’in ünlü orkestra eserleri 15 senfoni ve altı konçerto içerir.
22. Richard Strauss (1864-1949)
Richard Georg Strauss 11 Haziran 1864’de Münih’de hayata gözlerini açtı. Edebi alt yapıya sahip uzun senfonik şiirleri ve operaları ile ünlü Alman Romantik Dönem bestecisi olarak tanınır. Ayrıca Strauss önemli bir orkestra şefi ve tiyatro yönetmeniydi. Salome ve Der Rosenkavalier adlı operaları ve Vier Letzte Lieder (Son Dört Şarkı) insan sesi için bestelediği en tanınmış eserleridir.
23. Hector Berlioz (1803-1869)
Ünlü klasik müzik bestecisi Hector Berlioz, doktor bir babanın, güzel sesli ve müzikten anlayan bir annenin çocuğu olarak 1803 yılında Fransa’da dünyaya geldi. Henüz 12 yaşındayken flüt, keman ve viyola ile parçalar besteliyordu. Fransız besteci, yazar ve müzik eleştirmeni olarak tanınan sanatçı Symphonie fantastique ve Grande Messe des morts (Requiem) adlı kompozisyonları ile tanınmıştır.
24. Giacomo Puccini. (1858-1924)
Giacomo Puccini, 22 Aralık 1858 tarihinde Lucca, İtalya’da yedi çocuklu bir ailenin ilk erkek çocuğu olarak doğmuştur. Tam adı Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini’dir. Giacomo Puccini, 1903 yılında bir araba kazasında yaralanmış ve aylarca yarı kötürüm bir halde yatakta yatmıştır. Bunun sonucunda topal kalmıştır. 1904 yılında, o güne kadar bestelediği eserlerin en güzeli “Madama Butterfly” operasını besteledi.
25. Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594)
Giovanni Pierluigi da Palestrina 1525 yılında İtalya’da dünyaya geldi. Müzikal kompozisyon konusunda ekol olan sanatçı 16. yüzyılın önde gelen klasik müzik temsilcilerinden biridir. Kilise müziğinde ve seküler müzikte önemli rol oynamış, etkisi uzun süre sürmüştür. Eserleri Rönesans polifonik müziğinin zirvesi olarak değerlendirilmiştir. Palestrina arkasında yüzlerce beste bırakmıştır. Bunların içinde 105 ayin müziği, 68 offertori, en az 140 madrigal ve 300’den fazla motel bulunur. Bunlara ek olarak, en az 72 ilahisi ve birçok dini ağıtı vardır. Palestrina’nın Magnificat Tertii Toni‘sinden (1591) Gloria melodisi günümüzde yaygın olarak diriliş ilahisi Victory‘de kullanılır.
26. Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Georg Philipp Telemann 14 Mart 1681’de Magdeburg’da doğdu. Alman müzisyen; besteci ve çeşitli enstrümanların virtüözü olarak tanınıyor. Pek çok önemli müzik görevinde de bulundu. 1767 yılındaki ölümüne dek Hamburg’daki en büyük beş kilisenin müzik yöneticiliği de bunlara dahildir. 1720 yılından ölümüne dek yöneticilik yapmıştır. Telemann, o kadar üretkendi ki bestelerinin sayısını bilmezdi. Sık sık seyahat edip gittiği yerlerdeki müzik tarzlarını çalışmış ve bunları bestelerine yansıtmıştı. Besteci aynı zamanda çoklu keman ya da trompet gibi sıra dışı enstrüman kombinasyonları için yazdığı konçertolarla da bilinir.
27. Camille Saint-Saens (1835-1921)
Charles Camille Saint-Saëns 9 Ekim 1835’de Fransa’da dünyaya geldi. Dünyaca ünlü klasik müzik bestecileri arasında yer alan Fransız besteci, orkestra şefi, orgcu ve piyanisttir. 1853-1877 yılları arasında orgcu olarak görev yapmıştır. 1861-65 arasında ders vermiş, 1871’de Société Nationale de Musique’in kurucu üyelerinden biri olmuştur. En bilinen eserleri Hayvanlar Karnavalı, Introduction and Rondo Capriccioso, Dans Makaber.
28. Jean Sibelius (1865-1957)
Ünlü klasik müzik sanatçısı Jean Sibelius, 8 Aralık 1865 tarihinde Finlandiya’da doğdu. Jean daha 2 yaşındayken babası tifodan hayatını kaybetti. Sibelius, daha küçük yaştan beri, yurdunu istila etmiş yabancılara karşı düşmanlık duyguları beslemeye başladı. 1899 yılında bestelediği 1. Senfoni‘si ve Finlandiya adlı senfonik şiiri ile ülkesinin en sevilen bestecisi oldu. Bu eseri ile Sibelius’un adı ülkesinin sınırlarını aşarak tüm müzik dünyasında tanınmaya başladı.
29. Maurice Ravel (1875-1937)
Joseph-Maurice Ravel 7 Mart 1875’de Fransa’da doğdu. 20. yüzyılın en önemli bestecilerindendir. Özellikle orkestrasyon konusunda çok başarılı olan Maurice Ravel’in en tanınmış eseri Bolero‘dur.
30. Gioacchino Rossini (1792-1868)
Klasik müzik bestecileri listemiz Gioacchino Rossini ile sonlandırıyoruz. Rossini, İtalya’nın doğu kıyısında Pesaro adlı küçük bir kasabada dünyaya geldi. Annesi opera şarkıcısı idi, babası ise korno çalardı. Çocukken şarkı söylemeye, viyolonsel ve korno çalmaya başladı. 15 yaşına geldiğinde bir müzik okuluna yazıldı ve beste yapmayı öğrendi. Rossini başarıyı komik operalarıyla yakalamıştı. En önemli eserleri olarak Guillaume Tell, Tancredi, ve Semiramide kabul edilir.