Yıllar boyunca sayısız film çekilmiştir. Bu filmlerden bazıları beğenilirken, diğerleri pek ilgi görmedi. Ancak her ne olursa olsun kitaplardan uyarlanan filmler her zaman dikkat çekti. Elbette romandan uyarlama filmler asla kitaptaki kadar güzel olmadı. Bu nedenle uyarlama filmleri izlemiş olan okurlar, bu yapımları hiç beğenmediler. Diğer yandan kitapların yazarları da onlarla aynı fikirdeydi. Hatta kitaplarını iyi yansıtamayan bu filmlerden nefret etmişlerdi. İşte kitaplarının film uyarlamalarını sevmeyen yazarlar…
1. P. L. Travers – Mary Poppins
Disney yapımı Mary Poppins, birçoğumuz için güzel bir çocukluk anısıydı. Ancak kitabın yazarı P. L. Travers için yüzüne yediği çok sert bir tokattı. Aslında P. L. Travers kitabın senaryosunu okuyup onaylanmıştı. Fakat yaptığı düzeltmelerin hepsi göz ardı edildi. Ayrıca yazar filmin animasyon sekanslarından nefret ediyordu. Ayrıca Mary Poppins’in katı tarafının kitapta olduğu gibi gösterilmediği için sinirliydi. Bir Disney yöneticisinin daveti üzerine prömiyere gitmek zorunda kaldı. Kitaplarının film uyarlamalarını sevmeyen yazarlar arasında yer alan Travers, filmin büyük bir çoğunluğunu ağlayarak izledi. Daha sonra Disney’in devam filmleri çekmesini reddetti.
2. Stephen King – Cinnet (The Shining)
Stephen King, eseri The Shining’in yönetmen Stanley Kubrick tarafından yapılan sinema uyarlamasını izleyince büyük bir hayal kırıklığına uğradı. King film hakkında şunları söyledi: “Kubrick’e uzun süredir hayranlık duyuyordum ve projeden büyük beklentilerim vardı. Ancak sonuçta büyük hayal kırıklığına uğradım. Kubrick çok soğuk bir adam ve doğaüstü bir dünyayı akademik olarak tasavvur etmekte bile büyük zorluklar yaşadı. Kubrick, Overlook Oteli’nin insanlık dışı kötülüğünü anlayamadı. Bunun yerine kötülüğü karakterlerde aradı. Daha sonra filmi, yalnızca belli belirsiz doğaüstü armonilerle aile içi bir trajediye dönüştürdü. Kendisi filme inanmıyordu. Bu nedenle yönetmenin inanmadığı bir filme, izleyicilerin inanması mümkün değildi.”
Ayrıca King, Jack Nicholson’ın performansından da memnun değildi. Ünlü yazar, Jack Torrance’ın otele gelene kadar deli olduğunun bilinmemesini istiyordu. Fakat durum bunun tam tersiydi. Ayrıca King filmi “içinde motoru olmayan büyük, güzel bir Cadillac” olarak nitelendirdi. Daha sonra King, yönetmen Mick Garris ile birlikte 1997’de ABC’de yayınlanan The Shining’in başka bir versiyonu üzerinde çalışmaya başladı.
3. Anne Rice – Lanetliler Kraliçesi (Queen of the Damned)
Anne Rice, kitabını yazdığı Vampirle Görüşme filminin oyuncu kadrosu belirlendiğinde, bu kadroyu çok tuhaf buldu. Hatta bu kadro ile filmin nasıl olacağını hayal etmekte zorlandı. Fakat filmi izledikten sonra Tom Cruise’un performansını çok beğendini söyledi. Ayrıca web sitesinde Vampirle Görüşme’nin, kendi kitaplarından uyarlanan tek güzel film olduğunu belirtti. Diğer yandan kitaplarının film uyarlamalarını sevmeyen yazarlar arasında bulunan Anne Rice, kendi kitabından uyarlanan Lanetliler Kraliçesi filmini hiç sevmemişti. Bununla birlikte başroldeki kadın oyuncudan nefret etmişti.
4. Winston Groom – Forrest Gump
Film yapımcılarına not: Devam kitabını yazmadan önce yazarları kızdırmayın!
Forrest Gump filminde yapımcılar, kitaptaki hikayede yer alan pek çok detayı filme yansıtmadılar. Bunun üzerine yazar Winston Groom, Forrest Gump’ın devam kitabının ilk sayfasında, “Kimsenin hayatınızın hikayesini film yapmasına izin vermeyin. Sizi doğru veya yanlış anlamaları hiçbir şeyi değiştirmez.” diye yazdı. Groom’u bu kadar kızdığı için suçlamak imkansız. Çünkü o, diğer her şeyle birlikte kendisine vaat edilen %3 net kazancı da alamadı. Çünkü yapımcılar filmin kar etmediğini ve tanıtımların çok yüksek maliyetli olduğunu söylediler. Ne saçmalık ama! Ayrıca film 6 Oscar kazandığında kimse ödül konuşmalarında yazarın adını anmadı.
5. Clive Cussler – Sahara
Matthew McConaughey ve Penélope Cruz’un başrol oynadığı Sahara tam bir fiyaskoydu. 160 milyon dolar harcanan film, yerel gişede sadece 68 milyon dolar kazandı. Cussler’a göre bunun nedeni yapımcıların ona senaryo kontrolünü tam olarak vermemeleri ve 38 milyon dolarlık dava açmalarıydı. Yazar maalesef davayı kaybetti. Kitaplarının film uyarlamalarını sevmeyen yazarlar arasında bulunan Cussler bu filmden nefret etmekte çok haklı!
6. J. D. Salinger – My Foolish Heart
Şimdiye kadar hiç kimsenin Catcher in the Rye veya Franny and Zooey’nin film versiyonunu görmemiş olmasının iyi bir nedeni var. 1940’lı yılların sonlarında J. D. Salinger, öyküsü Uncle Wiggly’nin “My Foolish Heart” adlı filme dönüştürülmesini kabul etti. Baygın aşk hikayesinden o kadar utanmıştı ki, eserlerinin bir daha asla filme dönüştürülmeyeceğine dair yemin etti.
7. Anthony Burgess – Otomatik Portakal (A Clockwork Orange)
Anthony Burgess, romanı Otomatik Portakal’dan uyarlanan filmden hoşlanmadığı gibi, bu hikayeyi yazdığına pişman oldu. Burgess bununla ilgili “Beni ünlü yapan kitap, aslında reddetmeye hazır olduğum bir romandı. Çünkü sadece 3 hafta içinde paraya dönüşen bu roman, seks ve şiddet içerikli bir film için malzeme oldu. Ayrıca herkes bunu konuşuyor ve yanlış anlıyor. Sadece bu nedenle bile bu kitabı hiç yazmamalıydım.” dedi.
8. Bret Easton Ellis – The Informers ve Amerikan Sapığı (American Psycho)
Bret Easton Ellis, kitaplarının film uyarlamalarını pek sevmiyor. Yazar, 2008 yapımı The Informers için şunları söyledi: “Filmin pek çok nedenden dolayı başarılı olmadı. Fakat bunların hiçbirinin benim suçum olduğunu düşünmüyorum.”
Ayrıca Bret Easton Ellis, Amerikan Sapığı’nın asla filme dönüştürülmemesi gerektiğini düşünüyordu: “Amerikan Sapığı, filme dönüştürülmemesi gerekten bir kitaptı. Amerikan Sapığı’nın sorunu, eserin tıpkı bir romanmış gibi görünmesiydi. Ayrıca hikayenin merkezinde güvenilmez bir anlatıcı vardı ve cevaplanması gereken çok soru bulunuyordu.
9. Roald Dahl – Willy Wonka & the Chocolate Factory
İlk filmdeki büyük cam asansörün, Johnny Depp’in başrolde olduğu ikinci versiyonda olmamasının haklı bir nedeni var. Yazar Roald Dahl, kitabının film versiyonunun iğrenç olduğunu düşünüyordu. Ayrıca Gene Wilder’ın Willy Wonka performansını “gösterişçi” ve “abartılı” bulmuştu. Diğer yandan yönetmenin yeteneksiz olduğuna kanaat getirmişti. Sonuç olarak yazar, yaşadığı sürece film yapımcılarının hiçbir eserine dokunamayacağına dair yemin etti.
10. Ken Kesey – Guguk Kuşu (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)
Kitaplarının film uyarlamalarını sevmeyen yazarlar arasında yer alan Ken Kesey, kitabının film versiyonu olan Guguk Kuşu’nun Oscar ödüllerini silip süpürmesinden hiç etkilenmedi. İlk başlarda yazarın prodüksiyona yardımcı olması konusunda anlaşılmıştı. Ancak Ken Kesey, iki hafta film ekibi ile çalıştıktan sonra bu anlaşmaya son verdi. Ayrıca yapımcıların birçok ayrıntıyı es geçmesinden şikayetçiydi. Bu nedenle vizyona girdikten sonra filmi izlemedi.
11. Richard Matheson – I Am Legend uyarlamaları
Kitaplarının film uyarlamalarını sevmeyen yazarlar arasında bulunan Richard Matheson, 1964’ten beri I Am Legend adlı kitabının tüm uyarlamalarından rahatsız oldu. İlki, Vincent Price’ın başrolünü oynadığı The Last Man on Earth idi. Yazar kitabının film uyarlaması The Last Man on Earth hakkında, “Hikayemi aşağı yukarı takip etmelerine rağmen, The Last Man on Earth filminde hayal kırıklığına uğradım.” dedi.
Ayrıca başka bir uyarlama olan The Omega Man’den de şikayetçiydi. Diğer yandan yazar, Will Smith’in başrolünde olduğu uyarlama için de “Hollywood’un benim kitabımdan neden bu kadar büyülendiğini bilmiyorum. Sonuçta benim yazdığım gibi filme çekmiyorlar.” dedi. Ayrıca son uyarlama olan Ben Efsaneyim filminde Matheson’un yazdığı son tamamen değiştirilmişti.
Kaynak: 1