Bildiğiniz gibi Türkiye, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan oldukça özel bir coğrafi konuma sahip. Fakat kıtalar arası ülkeler söz konusu olduğuna yalnız değil. Evet, gezegenimizin farklı noktalarında, iki veya daha fazla kıtada toprağı bulunan, farklı kıtaları birbirine bağlayan ülkeler var. Bu ülkelerden bazıları fiziksel olarak gerçekten de farklı iki kıtayı birbirine bağlıyor ve bitişik kıtalar arası ülkeler olarak isimlendiriyor. Bazı ülkelerin toprakları ise birbiriyle fiziksel olarak alakası bulunmayan geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve İspanya gibi bitişik olmayan kıtalar arası ülkeler, denizaşırı toprakları sayesinde farklı kıtalar ve kültürler arasında bir köprü işlevi görüyor. İşte Türkiye’den Fransa’ya farklı kıtaları birbirine bağlayan 13 ülke.
1. Türkiye
İki veya daha fazla kıtayı birbirine bağlayan, kıtalar arası ülkeler listesinin ilk sırasında elbette Türkiye var. Bildiğiniz gibi ülkemiz Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor.
2. Mısır
Mısır da tıpkı Türkiye gibi bitişik kıtalar arası ülkelerden biri. Kadim kültür hazineleriyle dolu Mısır’ın topraklarının büyük bir bölümü Afrika’da yer alıyor. Ancak Asya’da yaşayan Mısırlılar da var. Sina Yarımadası olarak bilinen bu bölge Afrika ile Asya kıtaları arasında kara köprüsü görevi üstleniyor.
3. Rusya
Rusya, dünyanın en büyük bitişik kıtalar arası ülkesi ünvanının sahibi konumunda. Ülkenin başkenti Moskova ve St. Petersburg Avrupa Kıtası’nda yer alan şehirler. Bu iki yerleşim yerini de içerisine alan bölge zaman zaman Avrupa Rusya’sı olarak da isimlendiriliyor ve Rusya nüfusunun önemli bir bölümü bu coğrafyada yaşıyor. Genellikle Ural Dağları, Rusya’nın Avrupa ile Asya topraklarını ayıran sınır olarak kabul ediliyor.
4. Kazakistan
Kazakistan da tıpkı Rusya gibi hem Avrupa’da hem de Asya’da toprağı bulunan ülkelerden biri.
5. Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye gibi fiziksel olarak iki farklı kıtayı birbirine bağlamıyor. Ülkenin ana karasına ait toprakların tamamı Kuzey Amerika Kıtası’nda yer alıyor. Ancak ABD egemenliği altında bulunan farklı coğrafyalar da var. Örneğin Hawaii eyaleti bazı kaynaklarca bir kıta olduğu belirtilen Okyanusya coğrafi bölgesinin bir parçası.
6. Birleşik Krallık
Bildiğiniz gibi Birleşik Krallık, bir Avrupa ülkesi. Ne var ki gezegenimizde Birleşik Krallık bayrağının dalgalandığı onlarca farkı coğrafi bölge var. Örneğin Bermuda bu bölgelerden yalnızca biri. Yani Birleşik Krallık da farklı kıtaları birbirine bağlayan ülkelerden biri olarak kabul ediliyor.
7. Fransa
Geçmişte oldukça geniş bir coğrafi alanda egemenlik kuran bir imparatorluğun mirasını taşıyan Fransa, Güney Amerika ve Afrika başta olmak üzere farklı kıtalarda denizaşırı toprağı bulunan bir ülke. Haliyle fiziksel olarak iki veya daha fazla kıtayı birbirine bağlamasa da kıtalar arası ülkeler listelerinde kendisine yer bulmayı başarıyor.
8. İspanya
İspanya coğrafi ve kültürel olarak Avrupa ile Afrika’yı birbirine bağlayan ülkelerden bir diğeri. Ülke, Kuzey Afrika’da Ceuta ve Melilla olarak bilinen iki bölgeye sahip. İspanya kontrolünde olan ünlü Kanarya Adaları da normalde Avrupa’nın değil, Afrika’nın bir parçası.
9. Portekiz
Azor Adaları Portekiz’in başkenti Lizbon’un yaklaşık 1500 kilometre uzağında, Kuzey Afrika’nın kuzeybatısında yer alıyor. Yine de bölge, Portekiz egemenliği altında. Bu sebeple Portekiz de İspanya gibi Afrika ile Avrupa’yı çeşitli açılardan birbirine bağlayan bir ülke olarak karşımıza çıkıyor.
10. Danimarka
Kuzey Amerika’nın bir parçası olan dünyanın en büyük adası Grönland, Danimarka Krallığı’na bağlı özerk bir bölge. Bu durum, Danimarka’yı Kuzey Amerika Kıtası ile Avrupa arasında işlev gören bir köprü haline getiriyor.
11. Yunanistan
Bildiğiniz gibi Ege Denizi’ndeki pek çok ada Yunanistan tarafından kontrol ediliyor. Oysa bu adaların hemen hemen tamamı Asya Kıtası’nın bir parçası. Bu sebeple Asya ile bir kara bağlantısı bulunmayan Yunanistan da iki farklı kıtayı birbirine bağlayan ülkeler sınıfına dahil ediliyor.
12. İtalya
Bir Avrupa ülkesi olan İtalya, Sicilya Adası’nın güneyinde yer alan Lampedusa ve Lampione isimli iki adanın kontrolünü elinde bulunduruyor. Ancak bu adalar coğrafi olarak Avrupa’ya değil Afrika’ya ait.
13. Venezuela
Günümüzde, Los Roques başta olmak üzere Kuzey Amerika’nın parçası olan bazı adalarda Venezuela bayrağı dalgalanıyor. Yani aslında bir Güney Amerika ülkesi olan Venezuela’nın Kuzey Amerika ile hayli güçlü bağları var. Bu bakımdan ülkenin iki farklı kıta arasında bir bağlantı işlevi gördüğü de rahatlıkla söylenebilir.
Kaynak: 1