Herkesi kasıp kavuran tüketim dünyasının tam göbeğindeyiz. Bu çalkantılı zamanın içinde vakit geçiriyorken kulağımıza iki şey fısıldanıyor. Biri; satın aldığımız çoğu şeyin bozulmak üzere tasarlandığı, diğeriyse ancak satın alarak mutlu olabileceğimiz. Gelgelelim hangi metodu kullanırsak kullanalım zorda kaldığımız dönemler de yok değil. Biz de bu bakımdan ilham verici ve yaratıcı girişimlerin kitaplaşmış türlerini listeledik. Öyle karmaşık rakam ve terimlerle dolu kitaplar değil bunlar. Aksine, oldukça eğlenceli ve rahatlatıcı şekilde anlatıyor derdini hepsi. Kendinizi daha iyi finanse edebilmek ve parayla daha sorunsuz bir ilişki yaşamak için bu kitaplara bakın derim.
1. Melanie Lockert – Dear Debt: A Story About Breaking Up With Debt
Kişisel finans uzmanı Melanie Lockert 2016 çıkışlı bu ilk kitabında borç meselesine eğiliyor. Borçların can alıcı noktalara değin uzanabilmesi ve hayatlarımızı etkilemesi üzerine, yazar esprili ve sempatik bir dille kendi anılarını aktarıyor. Sekiz bin dolarlık öğrenci kredi borcunu ödemesi verdiği kişisel deneyimlerinden yalnızca biri. Kitap, yazarın kurduğu blogun da kitaplaşmış hali diyebiliriz.
2. Kristin Wong – Get Money: Live the Life You Want, Not Just the Life You Can Afford
Parayla dengeli bir yaşam sürme pratiğini aktaran bir kitabımıza geçiyoruz. Kişisel finans uzmanı ve bir köşe yazarı olan Wong, sahip olduklarımızı nasıl yönetmemiz konusunda bize aydınlatıcı bilgiler sunuyor. Cebinizde daha fazla paranın kalması adına yapabileceğiniz çok basit uygulamalar Wong’un ayrıntılarda gezindiğini gösteriyor. Buna göre; bir bütçe planı oluşturmak, sıkı pazarlık yapabilen biri olmak, az da olsa bir portföy oluşturmak Wong’un ipuçlarından bazıları.
3. Cait Flanders – The Year of Less: How I Stopped Shopping, Gave Away My Belongings, and Discovered Life Is Worth More Than Anything You Can Buy in a Store
Uzun adı sizi ürkütebilse de içeriği öyle değil kitabın. Hatta anlattıkları ve taktikleriyle size sevimli bile görünebilir. 2018 çıkışlı kitapta Flanders bize bambaşka bir dünyanın kapılarını aralama yöntemlerini sızdırıyor. Otuz yaşına yakın sürekli satın al, satın al ve satın al şeklinde ilerleyen yazarın hayatı nihayet 30 bin dolarlık bir borca sürüklenmişti. Güç bela işin içinden çıktıktan sonra ise satın aldığı şeylerin anlık hazlardan gayrı bir şey hissettirmediğini öğrendi. Bunun üzerine bir meydan okuma ile şu karara vardı: ‘’Bir yıl boyunca alışveriş yapmayacağım.’’ Flanders’in kitabı güçlükler karşısında neden devamlı alışveriş, alkol ve yeme içmeye koştuğumuzu da anlayabileceğimiz bir kitap.
4. Emily Guy Birken – End Financial Stress Now: İmmediate Steps You Can Take to İmprove Your Financial Outlook
Yazarın 2017 seneli bu kitabı, gelir düzeyiniz ne ölçüde olursa olsun para idarenizi iyileştirmek için çeşitli kaynak ve pratikler veriyor. Bütçe programı, masraf ve borçlarınızın takibi, tüm bu adımları atmak için gereken öz disiplin kitapta detaylıca sunuluyor. Kitabın iskeletini ise bir hayatın mali stresten nasıl çekip çıkarılabileceği oluşturuyor.
5. Cody Borman ve Georgi Borman – Clocking Out Early
Cody, bir kredi kartı firmasında, Georgi ise online bir dergi için serbest yazar olarak çalışıyor. Çiftin kitaplaştırdığı finans konusu daha çok geleceğe yönelik bir yatırım. Her ay elinize geçen maaşın, paranın belirli bir kısmını biriktirip on yıl sonra biriktirdiğiniz tüm parayla pasif bir gelir elde etmenin yollarını aralıyor. Akıllı bir para yönetimi ile geleceğinizde şimdiden rahat olacağınız detaylar çiftin bu kitabında.
6. Erin Lowry – Broke Millennial: Stop Scraping by and Get Your Financial Life Together
Finans uzmanı Lowry aynı konuya farklı bir bakış açısı ve üslupla yaklaşıyor kitabında. Zorlu para idaresini anlamak ve çözüm üretmek adına var olan bilgilerin ötesine geçmeye çabalıyor. Tabii ki çoğunluğu ilgilendiren öğrenci kredi borcu yazarın da başat meselelerinden biri. Ama ayrıca eşinize karşı maddi hayatınızda nasıl dürüst, daha dürüst, en dürüst olabileceğinize dair ipuçlarını da size sunuyor.
7. Jen Sincero – You are a Badass
Eğlenceli ve sizi şenlendirecek rehber niteliğinde bir finans kitabı. New York Times’ın en çok satanlar listesinde yer alan yazar Sincero farklı başlıklarıyla donattığı kitabında eğlenceli hikâyelerden yeme içme tavsiyelerine değin bir hayat planı çiziyor. Korkularımızı aşmayı ve istediğimiz şeyleri elde etmek için kendimize kurduğumuz tuzaklara mani olmayı öğretiyor. Kitap para idaresini öğrenmenin ötesinde kendimize dair önemli şeyler söylemesiyle de öne çıkıyor.
8. Wes Moss – You Can Retire Sooner Than You Think
Başarılı ve iyi zamanlanmış bir emeklilik için yazılmış bir kitap. Yazar, mutlu bir hayat geçiren emekliler hakkındaki araştırmaları sonucunda bu noktaya varmak için finansal bir dahi olmaya ya da yatırım becerilerine sahip olmaya gerek olmadığını ortaya çıkarıyor. Bunun için temel unsurlar sunuyor. Ne istediğinizi belirlemeniz gerektiği, ne kadar paraya ihtiyacınız olduğu, varsa ipotek gibi ödeme işlemlerinizi beş yıl içinde ödeyecek bir program yapmanız gerektiği kitabın rehberlik ettiği temel meselelerden birkaçı.
9. Tiffany Aliche – The One Week Budget: Learn to Create Your Money Management System in 7 Days or Less!
Haftalık bütçe planı çıkarmanızı sağlayacak bir kitap. İlk önce haftalık bir bütçenin uzun vadede ne gibi bir faydası olacağınız düşünebilirsiniz. Fakat her hafta bir bütçe birikim planı yaparsanız işler değişebilir. Bu kitap da size bu göze küçük görünen önemli potansiyeli gösteriyor.